M. Ravenhillas: „Rusija uždraudė visą šiuolaikinę dramaturgiją“

„Vilniuje esu trečią kartą, – sakė 48 metų M.Ravenhillas. – Visi vizitai susiję su mano pjesių vaidinimais, ir visada čia jaučiuosi labai gerai.

"Sirenų" svečias britų dramaturgas M.Ravenhillas susitikime su Rusijos "Teatr Post" trupe ir žiūrovais.<br>D.Umbraso nuotr.
"Sirenų" svečias britų dramaturgas M.Ravenhillas susitikime su Rusijos "Teatr Post" trupe ir žiūrovais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

2014-10-01 17:01, atnaujinta 2018-01-28 23:39

Atskridau į „Sirenas“, nes tai buvo vienintelė proga pamatyti „Teatr Post“ spektaklį pagal mano pjeses. Teatras mane kvietė ir į Peterburgą, ir į Maskvą, bet neturėjau galimybės ten važiuoti, nes tuo metu intensyviai rašiau.“

– „Teatr Post “ spektaklis truko šešias valandas, pjesės suvaidintos penkiose „Menų spaustuvės“ salėse, ir jūs kartu su žiūrovais keliavote per tris aukštus. Kokios nuomonės esate apie jaunųjų Rusijos teatralų darbą? Juk, galima sakyti, jie ne vaidino, o transliavo, rodė vaizdo ir garso instaliacijas, darė, kaip jie tai vadina, „tekstų muziejų“.

– Tą 16 pjesių ciklą esu parašęs 2007 metais Edinburgo Fringe festivaliui. Rašydamas turėjau omenyje JAV invaziją į Iraką. Vakar žiūrėdamas rusų vaidinimą, galvojau apie Rusijos invaziją į Ukrainą, apie tai, kaip į tokių „vaduotojų“ veiksmus žiūrima Lietuvoje, kuri pažįsta Rusijos okupaciją. Man kaip dramaturgui visada įdomu žiūrėti, kaip nauji pastatymai keičia tos pačios pjesės turinį. Gal kam pritrūko dekoracijų, kostiumų, įsijautimų į vaidmenis. O aš sakau: tegu būna kaip yra. Puikus sprendimas – vaidinti kiekvieną pjesę vis kitoje salėje ir leisti žiūrovams rinktis, kada kurį gabalą žiūrėti. 15 minučių trunka vaidinimas, po to visi eina į kitą salę arba pasidaro pertrauką. Kadangi visos ciklo pjesės nagrinėja žmogaus būsenas karo metu, idėja vaidinti su perėjimais yra teisinga. Esu matęs spektaklį, kur viskas buvo vaidinama tradicinėje scenoje ir ištisai – tai buvo pernelyg aštru.

– Praėjusią vasarą Rusijos teatruose ir filmuose uždrausta vartoti keiksmažodžius, o be jų nebūna jūsų pjesių. Taigi, „Teatr Post“ vaidinimas Rusijoje – už įstatymo ribų. Kaip jūs, dramaturgas, žiūrite į keiksmažodžių draudimus?

– Tai labai gudrus potvarkis. Juk uždraudė ne kelis žodžius, kurių dabar negalima bus ištarti scenoje. Uždraudė visą šiuolaikinę dramaturgiją, sustabdė teatro vystymąsi. Dabar teatrai Rusijoje turės vaidinti vien klasiką.

* * *

Markas Ravenhillas debiutavo sensacinga pjese „Shopping and Fucking“, pastatyta daugelyje šalių. Lietuvoje „Shopping...“ 1999 m. pastatė Oskaras Koršunovas. M.Ravenhillo pjesę „Keletas tikslių polaroidinių nuotraukų“ buvo įdomiai pastatęs jaunas režisierius Povilas Laurinkus.

2006 m. viešėdamas Vilniuje, M.Ravenhillas kartu su lietuvių aktore Vilma Raubaite pasirodė ir kaip aktorius savo paties parašytoje satyrinėje pjesėje „Produktas“. 2007 m. Edinburge, Fringe festivalio metu buvo organizuojami „Pusryčiai su Ravenhillu“, kurių metu, kiekvieną festivalio dieną žiūrovams buvo suvaidinta nauja trumpa britų dramaturgo pjesė iš ciklo „Shoot / Get Treasure / Repeat“.

Spektaklio pavadinimas – kodas, kuriuo naudojantis kuriami kompiuteriniai žaidimai: šauk – pasiimk grobį – kartok. Autorius pasakoja galvojęs apie tai, kad 24 valandas per parą žmonės yra bombarduojami naujienomis ir nebelieka erdvės šio milžiniško informacijos srauto apmąstymui. Tokia erdvę, galimybę pažvelgti į situaciją iš šalies, suteikia menas. Anot M.Ravenhillo, tai netgi galima pavadinti savotiškos formos meditacija. „Teatr Post“ vaidinimas „Shoot / Get Treasure / Repeat“ – spalio 1 d. 18.30 val. „Menų spaustuvėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.