Šokio spektaklyje – moters laisvė ir visuomenės mąstymo ribos

Šiuolaikinio šokio spektaklyje „Popular Problems“ dvi jaunos choreografės ir šokėjos siūlo pagalvoti apie moters laisvę. Premjerą „Menų spaustuvėje“ Agnietė Lisičkinaitė ir Sigita Juraškaitė sušoko penktadienį, spalio 24 d.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Oct 25, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:29 PM

Spektaklis vyksta nedidelėje Kišeninėje salėje, ir artistės kartu su žiūrovais svarsto apie laisvės ir mąstymo ribas. Šokėjos siekia įveikti moteriško elgesio rutiną.

Agnietė Lisičkinaitė prieš premjerą pasakojo: „Spektaklis atsirado iš dviejų jausmų – egoizmo ir solidarumo. Susidūriau su asmeniniais klausimais, į kuriuos negalėjau rasti atsakymų. Bet žvelgdama į kitas moteris supratau, kad su šios problemos slypi ne tik manyje. Iš solidarumo su visomis moterimis nusprendžiau sukurti „Popular Problems“.

Vyrai neturi skustis plaukų, jie gali smirdėti. O moterį norima padaryti kyborgu – ji visada turi atrodyti „teisingai“. Kuo toliau, tuo labiau norima atsikratyti jos prigimties, siekiama ją paversti sintetine, įkišti į reklamos sukurtą įvaizdį.

Su Sigita Juraškaite žvelgėme iš savo perspektyvos ir mėginome rasti savo atsakymų. Tarkime aš jaučiuosi laisva, bet prieš spektaklį einu į soliariumą, nes ant kojų turiu mėlynių. Be to, močiutė sakė, kad prie sceninio apšvietimo oda negražiai atrodo. Šiame darbe nėra nei vilčių, nei receptų. Nes kiekvienas atsakymus į savo klausimus turi rasti pats“.

S.Juraškaitė ir A.Lisičkinaitė yra baigusios Airos Naginevičiūtės Šiuolaikinio šokio studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Spektaklį „Popular problems“ jos kūrė, dalyvaudamos „Menų spaustuvės“ projekte „Atvira erdvė“, skirtame jauniesiems menininkams.

„Studijų metu viską – nuo plakatų iki linoleumo klijavimo – darydavome pačios“, – prisiminė A.Lisičkinaitė. „Dabar „Menų spaustuvėje“ su mumis dirba daug žmonių. Labai gera jausti, kad jie visi tau padeda! „Atvira erdvė“ sudaro nuostabias sąlygas daryti savo darbą. Pavyzdžiui, per tą laiką, kai klijuojama grindų danga, aš galiu daryti apšilimą. Tokios darbo sąlygos lemia geresnę darbo kokybę“.

Spektaklio „Popular Problems“ konsultantas – žinomas šokėjas ir choreografas Andrius Katinas, dramaturgė – jauna teatrologė Monika Jašinskaitė, atlikėjų kostiumais rūpinosi Laura Darbutaitė. „Popular problems“ artimiausi pasirodymai – spalio 25, 31 d. 19 val. „Menų spaustuvės“ Kišeninėje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.