Lietuvos kamerinis orkestras pasiryžęs kopti į muzikos olimpą

Smuikininko Sergejaus Krylovo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras nutarė sustiprinti savo tarptautines pozicijas įspūdingais muzikos įrašais.

Maestro L.Shambadalas (dešinėje) pristatė kylančią fagoto žvaigždę M.K.Stierą.<br>D.Matvejevo nuotr.
Maestro L.Shambadalas (dešinėje) pristatė kylančią fagoto žvaigždę M.K.Stierą.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Nov 25, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:06 PM

„Tokio lygio kolektyvai kaip Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) pasaulyje – retenybė.

Šį orkestrą reikia populiarinti projektais, kurių niekas kitas nedaro“, – pasiūlė Vilniuje viešėjęs Berlyno simfoninio orkestro vadovas Lioras Shambadalas.

L.Shambadalas yra vienas aktyviausiai šiuo metu koncertuojančių muzikų, dirigavęs daugiau kaip 70-iai įvairių pasaulio orkestrų.

Altą, tromboną, kompoziciją ir dirigavimą Tel Avive studijavęs dirigentas yra vadovavęs ne vienam orkestrui, pastatė daugiau kaip 40 operų, įkūrė ansamblį „Musica nova“, dėsto įvairiuose meistriškumo kursuose.

Solistą atrado internete

Izraelietis muzikas pirmą kartą Lietuvos kamerinį orkestrą išgirdo praėjusiame Vilniaus festivalyje ir iš karto juo susižavėjo. O praėjusį šeštadienį jaukiu koncertu Nacionalinėje filharmonijoje prasidėjo darnus L.Shambadalo ir LKO bendradarbiavimas, greičiausiai truksiantis ne vienus metus.

Įdomu, kad šį kartą programą lėmė ne maestro, bet orkestro idėja. Patys muzikantai pasiūlė pristatyti koncerte 20-metį fagoto virtuozą iš Vokietijos Matthią Kasparą Stierą, atrastą internetinėse „YouTube“ platybėse.

Visą ketvirtį amžiaus Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje negirdėjome solo muzikuojančio fagotininko.

Tačiau M.K.Stiero pasirodymas taps istorinis ne tik dėl to.

Regis, šiam studentui jau dabar nėra neįveikiamos muzikos – kupiną ilgiausių virtuozinių pasažų Johanno Nepomuko Hummelio (1778–1837) Koncertą fagotui ir orkestrui jis atliko lyg meiliai sukdamasis su fagotu šokio sūkuryje.

Visas koncertas, suvėręs programoje rinktinius dviejų šimtmečių perliukus, spinduliavo šilumą ir gerą nuotaiką.

LKO solistai – smuikininkai Džeraldas Bidva ir Dalia Suraučiūtė, altininkas Algimantas Nemanis bei kontrabosininkas Donatas Bagurskas – žybtelėjo ir improvizuotojų polėkiu grieždami žaismingą Wolfgango Amadeaus Mozarto Šeštąją serenadą su orkestru.

Nori išgarsinti lietuvius

Ambicingus planus L.Shambadalas paliko ateičiai. Jis siūlosi įrašyti su LKO nebaigtus W.A.Mozarto kūrinius.

Maestro trokšta, kad apie lietuvių kolektyvą kalbėtų visas muzikos pasaulis. Mat Vilniui jis jaučia didelių sentimentų – čia iki Antrojo pasaulinio karo gyveno jo tėvai ir protėviai.

Anot L.Shambadalo, projektui reikės daug įdirbio ir daug laiko. Galbūt maestro netgi pasikvies į talką lietuvių dirigentę Adriją Čepaitę? Šią vilnietę jis išgyrė kaip gabiausią savo mokinę tarp šimtų jo meistriškumo kursuose apsilankiusių studentų.

„Dar niekas nėra įrašinėjęs nebaigtų W.A.Mozarto kūrinių ir nepatekusių į jo partitūras muzikos fragmentų, o jų šio kompozitoriaus palikime yra daugiau nei bet kurio kito. Visiems bus smalsu išgirsti dar neatliktą W.A.Mozartą - šių įrašų albumai taps hitais", - spėjo L.Shambadalas. 

Įrašinėja muzikos banginiams

Įrašų verslą šturmuoti nusiteikę ir LKO vadovai. Nuo šios savaitės S.Krylovas su savo vadovaujamu orkestru įrašinėja Filharmonijoje Antonio Vivaldi muzikos albumą korporacijai „Universal Music“. Smuikininkas netgi atsivežė įrašams itin vertingą Giuseppe Guarneri del Gesu instrumentą, nors paprastai groja savo tėvo gamybos smuiku.

Šį mėnesį LKO gastroliuojant Italijoje kolektyvo direktorius E.Mikšys Milane aptarė trimetę sutartį su „Universal Music“.

„Muzikos įrašai, išleisti gerose kompanijose, tarptautinis jų įvertinimas yra artistų lygio rodiklis“, – aiškino E.Mikšys.

Jo nuomone, A.Vivaldi muzika tebėra geriausia styginių orkestro ir smuikininko vizitinė kortelė, nors pasaulyje A.Vivaldi albumai skaičiuojami šimtais.

LKO ir S.Krylovas bandys užkariauti muzikos olimpą A.Vivaldi „Metų laikais“ ir koncertais iš ciklo „La Stravaganza“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.