Pianistas D.Mažintas rusų publikai lenkėsi penkis kartus

„Esu patenkintas: koncertų daugėja, tampu žinomesnia“, – kalbėjo skandalą dėl suklastoto atestato sukėlęs buvęs kultūros viceministras Darius Mažintas. Pianistas ketvirtadienį koncertavo Maskvoje.

D.Mažintas užvakar debiutavo vienoje svarbiausių Rusijos koncertų salių – Maskvos filharmonijoje.<br>A.Šimelio nuotr.
D.Mažintas užvakar debiutavo vienoje svarbiausių Rusijos koncertų salių – Maskvos filharmonijoje.<br>A.Šimelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Dec 20, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:07 PM

32 metų D.Mažintas užvakar debiutavo vienoje svarbiausių Rusijos koncertų salių – Maskvos filharmonijoje.

Jis koncertavo su Pavelo Kogano vadovaujamu Maskvos valstybiniu simfoniniu orkestru, kuriam dirigavo ukrainietė Natalija Pamarčuk. Lietuvis skambino Ludwigo van Beethoveno Pirmąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui.

„Koncertas pavyko puikiai, – pasakojo D.Mažintas. – Salė, kurioje telpa maždaug 2000 žmonių, buvo beveik pilna. Lenktis publikai teko net penkis kartus. Koncertuoti tokioje vietoje – didžiulė garbė ir atsakomybė. Kitą dieną į tą pačią sceną kilo violončelininkas Alesandras Kniazevas, netrukus joje skambins Denisas Macujevas ir Borisas Berezovskis. Vieni grandai.“

– Nepabijojote, kad jūsų pasirodyme tautiečiai įžvelgs neigiamą politinį atspalvį?

– Išėjo tikrai gražus diplomatinis gestas: scenoje susitiko lietuvis, ukrainietė ir rusų orkestras.

Nepaisant nepalankių politinių ir ekonominių aplinkybių, kultūrininkams dabar ypač svarbu bendradarbiauti. Kultūra visais laikais sutaikydavo žmones. Tai yra aukščiausio lygio diplomatija.

Be to, maestro P.Koganas su savo vadovaujamu orkestru užsienyje groja Mikalojų Konstantiną Čiurlionį. Už nuopelnus Lietuvos kultūrai jam suteikta mūsų šalies pilietybė. Šio dirigento giminės šaknys – Lietuvoje.

Scenoje puikiai jaučiausi greta vieno seniausių Maskvos orkestrų. Bet ir rengiausi šiam koncertui nuoširdžiai – dabar galiu pakankamai daug laiko skirti muzikai ir menui. Esu visiškai laisvas žmogus.

– Dėl to ėmėte daugiau koncertuoti? Ką tik girdėjome jus Nacionalinėje  filharmonijoje ir „Piano.lt“ salėse.

– Darau tai, ko buvau pasiilgęs, – groju, skaitau knygas, gyvenu tikrą menininko gyvenimą. Taip ir pasirašinėju prie savo pavardės: „Laisvas menininkas.“

Pastaruoju metu koncertų padaugėjo. Esu pakviestas surengti du rečitalius Liuksemburge, pasirodyti Lenkijos festivalyje greta ryškiausių Europos pianistų.

Netrukus koncertuosiu Filharmonijos salėse Vilniuje ir Kaune, planuojame tarptautinį turnė su Davido Oistracho styginiu kvartetu, kuriam vadovauja smuikininkas Andrejus Baranovas.

– Jeigu neteksite aukštojo mokslo diplomo, karjera gali nukentėti.

– Net neabejoju, kad mano diplomas galios, – juk oficialiai laikiau egzaminus, buvau vertinamas. Jau yra buvę panašių istorijų – prisiminkime Viktoro Uspaskicho atvejį. Jam negalėjo nieko padaryti. Bet jauną žmogų, mano, ims ir sudoros.

Neva taip ginamas viešasis interesas. Tada reikia apskaičiuoti ir tai, kiek naudos suteikiau valstybei kaip pianistas ir kiek valstybė prarado dėl to, kad mano pažangūs bendrakursiai, baigę akademiją, dirba ne pagal specialybę.

Visa ta diplomo istorija – išpūstas burbulas, kuris padarė man gerą reklamą. Po šio įvykio mano kompaktinių plokštelių parduodama dvigubai daugiau.

Jei teismas (dėl diplomo pripažinimo negaliojančiu ir stipendijos, kurią gavo visus studijų metus, grąžinimo. – Red.) ir įvyks, jis tęsis ilgai. Tikrai norėčiau dirbti darbą, kuriam jaučiu pašaukimą ir kurį išmanau, bet jei reikės, žaisiu toliau šį žaidimą: esu tam pasirengęs. Palūžti – ne mano būdui. Nemalonumai man suteikė dar daugiau energijos ir jėgų.

Ketinu apskųsti ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo einant viceministro pareigas.  Vertinu jį kaip bandymą su manimi politiškai susidoroti.

– Nežadate sugrįžti į savo įkurtą viešąją įstaigą „Culture Live“?

– Ji jau ne mano, perdaviau ją kitam asmeniui. Tiesa, šioje įstaigoje dirba mano uošvė, bet ji nepriima jokių finansinių sprendimų, nėra vadovaujantis asmuo.

Jei kada nors sumanysiu grįžti į renginių verslą, darysiu tai kitaip. Bet kol kas man šito visiškai nereikia. Puikiai gyvenu iš koncertinės veiklos. Jaučiuosi harmoningai galėdamas daryti, kalbėti ir galvoti tai, ką noriu.

Pianistą lydi skandalas dėl dokumentų klastojimo

D.Mažintas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) baigė bakalauro, magistro ir aspirantūros studijas, įgijo licenciato laipsnį. Būdamas studentas jis taip pat stažavosi G.Verdi konservatorijoje Milane.

Šį mėnesį Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą, kad jo diplomas būtų pripažintas negaliojančiu. Mat buvo nustatyta, kad muzikas į LMTA įstojo pateikęs suklastotą brandos atestatą. Aštuntoje klasėje jis buvo pašalintas iš Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos ir baigė tik B.Dvariono dešimtmetę muzikos mokyklą.

Dėl senaties termino D.Mažintui pavyko išvengti teistumo dėl nesunkaus tyčinio nusikaltimo. Tačiau, be diplomo anuliavimo, teisme siekiama, kad pianistas grąžintų apie 35 tūkst. litų, kuriuos gavo kaip stipendiją studijuodamas LMTA.

Be to, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija praėjusią savaitę nusprendė, kad būdamas viceministras D.Mažintas supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Esą jo įkurta viešoji įstaiga „Culture Live“, kurioje dirba jam artimi asmenys, teikė paraiškas Kultūros tarybai (KT) dėl projektų finansavimo, o viceministras galėjo paveikti KT sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.