Tarp operos „Oskarų“ nominantų – lietuvė Justina Gringytė

Balandžio 26–ąją Londone, „Savoy" teatre, trečią kartą bus įteikti Tarptautiniai operos apdovanojimai. Tarp nominantų yra ir Justina Gringytė. 28 metų lietuvių mecosopranas yra tarp 8 dainininkų, pretenduojančių į geriausio jaunojo solisto vardą.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Jan 21, 2015, 8:13 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:42 AM

Tarptautinius operos apdovanojimus („International Opera Awards“) įsteigė britų verslininkas bei operos rėmėjas Harry Hymanas ir Didžiojoje Britanijoje leidžiamo, visame pasaulyje platinamo žurnalo „Opera“ leidėjas Johnas Allisonas. Operos apdovanojimus remia radijo stotis „Classic FM“

Apdovanojimo steigėjų siekiai – ambicingi

Tarp įvairių muzikos prizų bei premijų nominacijų yra tokių, kurios susijusios su opera, tačiau specialiai jai skirtų apdovanojimų nebuvo. Bene prestižiškiausia iki šiol laikyta amerikiečių žurnalo „Opera News“ premija. „International Opera Awards“ steigėjai nutarė ištaisyti padėtį ir šiais apdovanojimais skatinti operos meno raidą, didinti jo populiarumą visuomenėje.

Jau pirmuoju bandymu pranešti apie save pasauliui “International Opera Awards“ parodė dosnumą. Inauguracinė apdovanojimų ceremonija surengta Londone, „Hilton“ viešbutyje, 2013 metų balandžio 22–ąją. Joje apsilankė apie 700 svečių, į Operos apdovanojimų fondą surinkta 40 tūkst. svarų sterlingų.

Dėl pergalės varžėsi teatrai, orkestrai, dainininkai, dirigentai, dailininkai, kompozitoriai. Trumpasis sąrašas buvo sudarytas iš maždaug tūkstančio kandidatų iš 40 šalių.

Iš Operos apdovanojimų fondo stipendijomis jau remiami jaunieji talentai. Pernai stipendininku tapo iš Lietuvos kilęs, Didžiojoje Britanijoje gyvenantis baritonas Romanas Kudriašovas. Dabar jis tobulinasi  pas Dennisą O'Neilą jo įkurtoje Velso tarptautinėje dainavimo akademijoje. Tam ir buvo skirta stipendija.

Naujojo apdovanojimo steigėjai ambicingai tikisi, kad jų kūdikio laukia operos „Oskaro“ likimas. Tiesa, iki to reikia išgyventi mažiausiai pusę amžiaus neprarandant profesinės reputacijos. O tai užduotis ne iš lengvųjų.

Renka ir žurnalo skaitytojai

Šiemet Tarptautiniai operos apdovanojimai bus įteikti 19 kategorijų. Tiek nominantus, tiek prizininkus renka komisija, kuriai pirmininkauja J.Allisonas. Šiemet komisijoje dirbo Peteris Alwardas, Zalcburgo Velykų festivalio vykdomasis direktorius, Peras Boye Hansenas, Norvegijos nacionalinio operos ir baleto teatro meno vadovas, Kathryn Harries, Nacionalinės operos studijos direktorė (Didžioji Britanija), Evansas Mirageas, Cincinačio operos meno vadovas, Nicholas Payne'as, Europos profesionalių operos teatrų ir festivalių asociacijos „Europa Opera“ vadovas.

Tarp komisijos narių buvo ir  Hugh Canningas, „The Sunday Times“ vyriausiasis muzikos kritikas ir operos rėmėjas, George'as Loomis, apžvelgiantis operą ir klasikinę muziką „International Herald Tribune“, MusicalAmerica.com, „The Financial Times“ and „Opera“, belgų kritikė Erna Metdepenninghen, buvusi „De Standaard“, dabar „Opera“ korespondentė, Hugo Shirley,  “Opera“ redaktoriaus pavaduotojas, „Gramophone“ ir „The Daily Telegraph“ muzikos kritikas.

Savo žodį gali tarti ir žurnalo „Opera“ skaitytojai. Pernai jie savo simpatijas atidavė Josephui Callejai, iš Maltos kilusiam tenorui. Prieš trejetą metų Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras anonsavo jo pasirodymą Vilniuje, bet dainininko taip ir neišgirdome. Tačiau tarp šiųmečių nominantų yra tokių, kuriuos Lietuvos melomanai girdėjo gyvai.

Į geriausio solisto vardą pretenduoja JAV tenoras Lawrence'as Brownlee, koncertavęs su Kauno miesto simfoniniu orkestru, diriguojamu Konstantino Orbeliano. Šių muzikų įgrota kompaktinė plokštelė „Virtuoso Rossini Arias“ nominuota ir „Grammy“ apdovanojimui geriausio klasikinio vokalo albumo kategorijoje.

Lietuvoje lankėsi ir į geriausios dainininkės vardą pretenduojanti gruzinų kilmės solistė Anita Račvelišvili – 2012 metų pradžioje ji atliko mecosoprano partiją Giuseppe Verdi „Requiem“ Lietuvos nacionalinaime operos ir baleto teatre. Tuomet dainavo ir Violeta Urmanavičiūtė–Urmana – ji paskutinį kartą atliko soprano partiją šiame kūrinyje.

Lietuvos melomanams maloniausias vardas – J.Gringytė

Iš Alytaus kilusi jauna, talentinga ir žavi J.Gringytė – sėkmingai karjeros laiptais kopianti operos solistė. Jos mecosopranu jau džiaugiasi tokie teatrai kaip Londono karališkasis, Anglų nacionalinė opera, Maskvos Didysis.

J.Gringytė vokalą studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje profesorės Reginos Maciūtes klasėje. Būdama trečiame kurse išvažiavo pagal „Erasmus“ studentų mainų programą į Velso karališkąjį muzikos ir dramos koledžą. Vėliau nusprendė grįžti į Kardifą studijuoti magistrantūros pas dėstytoją Buddug Verona James. Po dvejų metų, praleistų Velso sostinėje, metus stažavosi Nacionalinėje operos studijoje Londone. Toliau – Jette Parker jaunųjų artistų programa „Covent Garden" teatre

„Covent Garden“ scenoje solistė dainavo Madaleną („Rigoletas“) Placido Domingo jubiliejiniame koncerte, Florą „Traviatoje“, Nimfą „Undinėje“, Madaleną koncertinėje „Kelionės į Reimsą“ versijoje J.Parker programos 10–mečio proga su rinktiniais jos dalyviais. Ji taip pat parengė Dorabelos („Visos jos tokios“), Meg Peidž („Falstafas“), Flošildės („Reino auksas“ ir „Dievų sutemos“) bei daug kitų vaidmenų.

Solistė surengė rečitalius Velso princo rūmuose, tarptautiniame „Sugrįžimų“ festivalyje Lietuvoje, pasirodė Bakingemo rūmuose, Kirsten Flagstaff festivalyje Norvegijoje. Ji koncertavo su Velso baroko orkestru, Velso nacionalinės operos bei Škotijos operos, „Covent Garden“ orkestrais, Venesuelos Simono Bolivaro jaunimo orkestru, bendradarbiavo su daugeliu žinomų dirigentų, tarp jų – Antonio Pappano ir Gustavu Dudameliu.

J.Gringytė yra Stuaro Burrows tarptautinio vokalistų konkurso finalininkė. Ji apdovanota „Worshipful Company of Musicians“ sidabro medaliu ir „Llais Llanbed Award“.

Pirmą kartą kurs Jono vaidmenį

  Praėjusių metų pabaigoje grįžusi į Lietuvą, J.Gringytė pasakojo apie savo dabartinius darbus: „Ką tik baigėsi „Rigoleto“ pastatymas Maskvos Didžiajame teatre, kur dainavau Madaleną, ten grįšiu dar keliems spektakliams pavasarį. Lietuvoje, Rusijoje ir Didžiojoje Britanijoje dainuosiu Karmen iš pradžių Londone, Anglijos nacionalinėje operoje, o vėliau Škotijos operoje. Tarp visų spektaklių jau numatyti gražūs koncertai. Tačiau labai smagu, jog pirmasis darbas po Naujųjų bus Vilniuje!“

J.Gringytė turėjo galvoje „Vilnius City Operos“ kolektyvo pastatytą Engelberto Humperdincko operą jaunimui „Jonas ir Greta“. Vasario 5 ir 7 dienomis ji pirmą kartą kurs Jono vaidmenį, nors su pačia opera jai jau yra tekę susipažinti atliekant kitus vaidmenis – Motiną ir Raganą.

„Tikiuosi, kad spektakliai vyks pilnose žiūrovų salėse, nes ši opera įdomi ir prieinama visoms amžių grupėms. Kai pirmą kartą pamačiau šią operą Karališkojoje operoje, „Covent Garden“, dar savaitę po spektaklio niūniavau šios operos melodijas. „Jono ir Gretos“ muzika yra labai graži, joje daug folkloro atskambių. Operos tema – aktuali mūsų gyvenime ir yra labai arti mūsų visų. Tai – opera ne apie karalius ar Dievų žlugimą, tačiau apie vieną šeimą ir jų kasdienį, sunkų, bet ir įdomų gyvenimą“, – sakė J.Gringytė.

Visą nominantų sąrašą galima surasti „International Opera Awards“ tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.