K. Smoriginas – tarp daugiausiai dainuojančių pasaulio solistų

Kiekvieną sausį klasikinės muzikos duomenų bazė „Bachtrack“ pateikia praėjusių metų įvykių statistiką – populiariausius menininkus, kolektyvus, kūrinius, kompozitorius, atskleidžia muzikos gyvenimo raidos tendencijas.

Dainininkas K.Smoriginas gyvena Vilniuje, o dirba svetur.<br>T.Kaunecko nuotr.
Dainininkas K.Smoriginas gyvena Vilniuje, o dirba svetur.<br>T.Kaunecko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

2015-01-27 23:34, atnaujinta 2018-01-14 21:32

Praėjusių metų apžvalgoje, apibendrinusioje per 25 tūkst. įvykių, yra ir lietuviams įsimintinas faktas: Vilniuje gyvenantis operos solistas Kostas Smoriginas pateko tarp trijų pernai daugiausiai dainavusių pasaulio bosų baritonų. Jis aplenkė net garsųjį Bryną Terfelį, kuris populiariausių sąraše liko penktas.

Ne visos žvaigždės apsikrauna darbu

Įdomu, kad tarp labiausiai užimtų dainininkų 7-iose balso kategorijose (sopranai, mecosopranai, kontratenorai, tenorai, baritonai, bosai baritonai ir bosai) nėra nė vieno ruso, nors įprasta manyti, jog tai balsinga tauta.

Užtat yra kitų mūsų kaimynų: latvė Kristine Opolais užėmė 6-tą vietą sopranų grupėje, lenkai Mariuszas Kwiecienas – 5-tą tarp baritonų ir Piotras Beczala – 6-tą tarp tenorų. Netikėta, kad pernai daugybę prestižinių apdovanojimų susižėręs ir nuolat mirgėjęs spaudoje vokiečių tenoras Jonas Kaufmannas atsidūrė 10-oje vietoje, o daugiausiai iš tenorų, pasak „Bachtrack“, dainavo argentinietis Danielis Kluge. Sparčiai kylantis italų tenoras Vittorio Grigolo užėmė 6-tą vietą.

Visos kitos populiariųjų dainininkų pavardės lietuvių publikai mažai sako. Tarp jų nėra Anos Netrebko, Juano Diego Florezo, Joyce DiDonato, Dmitrijaus Chvorostovskio ir daugelio kitų operos megažvaigždžių. Matyt, kontraktų gausa nebūtinai atspindi dainavimo kokybę.

Išėjusius dirigentus keičia nauja karta

„Bachtrack“ nemini ir dirigento Valerijaus Gergijevo, garsėjančio tarp muzikų darboholizmu. Gal maestro atsirūgo viešai jo deklaruota parama Vladimirui Putinui ir neprielankumas gėjams? Visiškas lyderis (visų žanrų renginiuose) tarp dirigentų buvo 36 metų latvis Andris Nelsonas. Pastebėta batutos meistrų jaunėjimo tendencija. Pernai iš gyvenimo pasitraukus Claudio Abbado, Lorinui Maazeliui, Christopheriui Hogwoodui ir dar porai didžiųjų, populiariausiųjų dešimtuke įsitaisė net trys neturintys nė 40-ties jų kolegos – be latvio, 39 metų Yannickas Nezet-Sequinas (4) ir 33 metų Gustavo Dudamelis (5).

Iš moterų dirigentų sąraše aukščiausiai pakilo amerikietė Marin Alsop. Ji – 42 vietoje. Orkestrų grupėje net šešias vietas 10-tuke užėmė Amerikos kolektyvai: San Francisko simfoninis (1), Niujorko filharmonijos (2), Čikagos simfoninis (3), Los Andželo filharmonijos (4), Klivlendo (7) ir Filadelfijos (8) orkestrai. „Bachtrack" tai aiškina aplinkybe, jog JAV yra įprasta orkestrams savaitgaliais groti tą pačią programą tris kartus. Europai tokia praktika nebūdinga.

Senajam žemynui populiariausių orkestrų 10-tuke atstovauja du Vokietijos (Šiaurės Vakarų filharmonijos, užėmęs 4-tą, ir Berlyno filharmonijos, užėmęs 5-tą vietas), Jungtinės karalystės (Londono simfoninis – 9-tas) bei Olandijos (Amsterdamo „Concertgebouw“ – 10-tas) orkestrai.

Muzikos paklausą lemia jubiliejai

Pastebėta, kad orkestrai grojo daugiau negu anksčiau XIX a. pabaigos ir XX a. muzikos, todėl sumažėjo kompozitorių amžiaus vidurkis. Į populiariausiųjų 10-tuką naujai įsiliejo Maurice‘as Ravelis ir Antoninas Dvorakas. Richardas Straussas pakilo į 6-ąją vietą iš 23-os, mat pernai buvo minimos šio kompozitoriaus gimimo 150-tosios metinės.

Šia proga R.Strausso simfoninė poema „Don Žuanas“ pakilo iš 93-ios į 7-tąją vietą. Dar didesnį šuolį – tik žemyn: iš 5-tos į 132-ąją vietą – patyrė Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“, mat užpernai minėtas šio kūrinio skandalingos premjeros 100-metis, o pernai jis jau niekam neberūpėjo.

Praėjus jubiliejams, smuko ir Benjamino Britteno (iš 4 į 27 vietą), Richardo Wagnerio (iš 11-tos į 30-tą vietą), Witoldo Lutoslawskio (iš 48-tos į 106-tą vietą) paklausa. Populiariausių visų laikų kompozitorių sąrašo viršūnėje buvo Ludwigas van Beethovenas. Net penki jo opusai pateko į dažniausiai skambėjusių 10-tuką.

O moters kompozitorės vardas populiariausių sąraše pasirodė tik ties skaičiumi 132. Tokią vietą užėmė pirmavusi tarp moterų Sofija Gubaidulina. Antroji moteris kompozitorių sąraše – Clara Schumann: ji – 180-oji. Trečioji dažniausiai grota moteris kompozitorė Kaija Saariaho atsidūrė 210-oje vietoje.

Operos pasaulyje viešpatauja italai

Operos scenose viešpatavo itališki veikalai: populiariausiųjų 10-tuke – net 7 itališkos operos ir George’o Bizet „Karmen“ (3) su Wolfgango Amadeaus Mozarto „Užburtąja fleita“ (6) bei „Don Žuanu“ (7). Dažniausiai rodytos operos – Giacomo Puccini „Bohema“ (1) ir Giuseppe‘s Verdi „Traviata“ (2). Daugiausiai operos spektaklių pernai į scenas išleido režisieriai Robertas Carsenas ir Davidas McVicaras. Lietuvoje dirbusiems Francescai Zambello ir Jonathanui Milleriui teko 5 ir 6 vietos.

Populiariausi instrumentininkai – vien vakariečiai, išskyrus rusų pianistą Daniilą Trifonovą (7) ir altininką Maximą Rysanovą (4). Pernai daugiausiai koncertų surengė smuikininkas Kristofas Barati, pianistas Yefimas Bronfmanas, altininkas Vincentas Lionti, violončelininkė Alisa Weilerstein.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.