2015-ųjų festivaliai parodys trupes, Lietuvoje dar nevaidinusias

Šiais metais žiūrovų laukia tradiciniai teatro, šokio, lėlių, naujojo cirko festivaliai su intriguojančiomis programomis – žadama supažindinti su tais menininkais, kurių spektakliai Lietuvos scenose dar nebuvo matyti. Nors festivaliai prasidės tik pavasarį, bet rengėjai jau dėlioja repertuarus ir sutiko papasakoti apie kai kuriuos atvežamus scenos kūrinius.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2015-01-29 12:10, atnaujinta 2018-01-14 17:38

Festivalis „Naujasis Baltijos šokis gegužę vyks jau 19-tą kartą. Numatoma pirmąkart Lietuvoje gausiau pristatyti flamandų šokį. Be to į „Naująjį Baltijos šokį“ pakviesti ir jaunų Europos choreografų spektakliai. Dinamiškiau atrodys Lietuvos choreografų darbai – ne tik spektakliai scenoje, bet ir pačių trupių ar jų naujų darbų prisistatymas.

Štai, festivalio rengėjų požiūriu, trys verčiausi dėmesio būsimi pasirodymai.

„Fieldworks“ – tai kompanija iš Belgijos, bendradarbiaujanti su Šiaurės šalių šokio trupėmis. Jų spektaklyje „As If Nothing Has Been Spinning Around For Something To Remember“ – ne tik šokėjų meistriškumas, bet ir vizualiniai efektai, „šokanti“ scenografija. Choreografo Jan Martenso darbas „Sweat Baby Sweat“ – puikus jauno flamandų choreografo judesio teatro pavyzdys, kuris išplečia šiuolaikinio šokio supratimo ribas, ypač tas, pagal kurias šokis suvokiamas posovietinėje kultūroje. Helsinkio šokio trupė atveš spektaklį „Jemina – act as you’d known her“, 2012 m. pripažintą geriausiu metų teatro projektu. Tragikomiškas spektaklis jungia šokį, teatrą ir stand-up komediją.

XXI tarptautinį lėlių teatrų festivalį, vyksiantį gegužės 29 – birželio 3 d., planuoja Kauno lėlių teatras. Greta lietuvių lėlininkų vaidins trupės iš Japonijos, Olandijos, Izraelio ir kitų šalių.

Kauniečiai itin didžiuojasi, kad sulauks japonų lėlių teatro „Kawasemiza“, per kurio spektaklį „Tylios poemos“ Lietuvos žiūrovai turės retą progą bent šiek tiek pažinti Rytų lėlių teatro meną, turintį ilgaamžes tradicijas. Subtilios, virtuoziškos „Tylios poemos“ Japonijoje įvertintos kaip geriausias metų spektaklis vaikams.

Iš Nyderlandų karalystės atvyks vienas geriausių Europos lėlininkų, lėlių teatro novatorius Nevilis Tranteras su trupe „Stuffed Puppet Theatre“. Jie atveš spektaklį suaugusiesiems „Matilda“. Trupė jau dalyvavo Kauno festivalyje 2011 m. ir sulaukė puikių įvertinimų.

Suaugusiųjų auditorijai skirti ir dar keli festivalio spetakliai – Jeruzalės „Avital Dvory“teatro „Floros šokis“, Balstogės lėlių teatro „Montekiai ir Kapulečiai“, Gardino lėlių teatro „Faustas. Sapnai“, Prancūzijos trupės „Cie l‘Alinea“ spektaklis „Istorijos be žodžių“ .

Mažųjų auditorijai adresuoti Bratislavos „PIKI" teatro spektaklis „Apie 9 mėnesius“, Charkovo lėlių teatro „Ežiukas rūke“, Rygos valstybinio lėlių teatro „Dvi Lotės“. Belgų trupė „Miaow Productions“ savo spektaklį visai šeimai „Džonis ir Sibilė“ vaidins atviroje erdvėje teatro prieigose. 

Naujojo cirko savaitgalis rugsėjį švęs dešimtmetį, tad jį rengianti „Menų spaustuvė“ žada ir įspūdingus garsių trupių pasirodymus, ir edukacinį ciklą Lietuvos šiuolaikinio cirko artistams.

Jau dabar „Naujojo cirko savaitgalis“ gali išduoti, kad veda derybas su viena garsiausių pasaulio šiuolaikinio cirko trupių „the 7 Fingers“ iš Kanados. Yra vilčių, kad jubiliejiniame festivalyje galima bus parodyti net du įspūdingus šios trupės pasirodymus. Trupė gyvuoja daugiau nei 12 metų, o jos gastrolių maršrutai veda į didžiausias pasaulio scenas. Aplankiusi 300 miestų 40-tyje šalių, tikėkimės, kad į savo 2015 m. maršrutą kompanija galės įtraukti ir Vilnių.

Taip pat „Naujojo cirko savaitgalyje“ viešės trupės iš Suomijos, Prancūzijos, Danijos ir pirmą kartą ketinama parodyti trupę iš Palestinos.

Teatro festivalis „Sirenos“ dar tik formuoja programą, tačiau jau aišku, jog pirmą kartą į Vilnių bus atvežtas garsaus Italijos šiuolaikinio teatro kūrėjo Pippo Delbono emocionaliausias spektaklis „Orchidėjos“. Pippo Delbono teatro trupė („The Compagnia Pippo Delbono“) veikia jau daugiau nei 20 metų, yra apkeliavusi per 50 šalių. Trupės spektakliai rodomi didžiausiuose pasaulio festivaliuose, ji ne kartą pristatė savo darbus ir Avinjono teatro festivalyje. „Orchidėjoms“ subūręs puikų kūrėjų kolektyvą, P.Delbono išnaudoja gausius teatro išteklius – šokį, vaidybą, dainavimą, poeziją. „Orchidėjos“ – tai mus supančio gyvenimo paveikslas: žaižaruojantis, spalvingas, žiaurus ir brutalus – tačiau tai vienintelis gyvenimas, kurį turime.

Kitas garsus „Sirenų“ svečias – LOD trupė iš Belgijos su Josse De Pauw ir Kriso Defoorto spektakliu „Senasis vienuolis“ („Old Monk“). Kūrinį inspiravo garsiojo JAV džiazo pianisto Thelonious Monko (1917-1982) gyvenimas ir kūryba. Spektaklis jau parodytas daugybėje scenų Europoje ir už jos ribų. Džiazo muzikanto istoriją pasakojantį spektaklį kritikai vadina „nuostabia džiazo ode gyvenimui“. „Senasis vienuolis“ arba „Senasis Monkas“ – tai spektaklis-koncertas: scenoje gyvai „džiazuoja“ du muzikantai ir aktorius/šokėjas. Publiką pavergia ne tik pasirodymo muzikalumas, bet ir tema: seno žmogaus akistata su gyvenimu ir pasiryžimas nepasiduoti, gyventi savo gyvenimą taip, kaip jis trokšta.

„Sirenos“ kol kas derina „She She Pop" trupės iš Vokietijos dalyvavimo galimybes su spektakliu „Testamentas“ pagal W.Shakespeare’o tragediją „Karalius Lyras“ – šį spektaklį sukūrė trupės artistės, pasikvietusios vaidinti savo pačių tėvus.

Trupę „She She Pop“ Berlyne 1998 m. įkūrė Gieseno taikomojo teatro instituto absolventės. Šioje trupėje kuriantys menininkai nedirba įprastiniuose repertuariniuose teatruose; jie turi savitą kūrybos metodą. Nėra režisierių, spektaklius nuo pat idėjos iki galutinės produkcijos artistai kuria kolektyviniu principu. Dar vienas išskirtinis trupės bruožas – auditorija įtraukiama į spektaklio procesą, publika nulemti spektaklio eigą.

„Testamentas“ – tai žaismingas, mąstyti verčiantis, švelnus spektaklis apie santykius tarp tėvų ir vaikų, skirtingų kartų. Spektaklio metu aktorės iš salės pasikviečia į sceną tikrus savo tėvus ir bando drauge atsakyti į klausimus, koks yra santykis tarp turto ir pareigos, pinigų ir meilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.