Dainos apie praeities kovas – skydas ir nuo šiandienos pavojų

Politinių rietenų padarytą žalą sušvelninti ir jų atskirtas tautas vėl suartinti geriausiai gali muzika, ypač kai šioms tautoms atstovaujantys menininkai tą muziką atlieka drauge. Lietuviai, lenkai ir kitų mūsų kaimynių atstovai, ant Vasario 16-osios scenos dainuojantys apie Lietuvos pokario partizanus, – taip šalies Nepriklausomybę pasitiks žinoma roko grupė „Skylė“ ir dainininkė Aistė Smilgevičiūtė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Feb 13, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:37 AM

Sostinės koncertų salėje „Compensa“ vyksiančiame koncerte „Broliai“, skirtame mūsų miško brolių kovai, be svečių iš Lenkijos, pasirodys baltarusiai, latviai, ukrainiečiai.

Tūkstantinėje publikoje bus ir specialių svečių – apie šimtą mokinių iš Rytų Lietuvos mokyklų.

„Brolių“ dainos yra apie laisvę – visiems bendrą ir visų trokštamą vertybę, dėl kurios gali vienytis visų tautybių ir visi geros valios žmonės“, – sakė grupės lyderis Rokas Radzevičius.

Sulaukia publikos dėmesio

Teatralizuotame koncerte „Broliai“ grupė atliks visas dainas iš tokio pat pavadinimo albumo, kurį įkvėpė vieno partizanų vadų Liongino Baliukevičiaus-Dzūko „Partizano dienoraštis“.

Šį bene populiariausią grupės albumą daugelis kritikų laiko vienu geriausiai pavykusių per visus atkurtos nepriklausomybės metus mėginimų įpūsti naujos gyvybės į vis dar itin kontroversiškai vertinamą pokario partizanų kovos temą, priartinti ją prie plačiosios visuomenės, ypač – jaunimo. Juk tokius literatūros, muzikos, kino, mokslo populiarinimo srities mėginimus galime suskaičiuoti kone vienos rankos pirštais.

Tad nieko keista, kad kiekvienas „Brolių“ koncertas sulaukia pasisekimo. Taip buvo ir praėjusių metų Vasario 16-ąją, kai grupė, šią šventę ant scenos pasitinkanti jau daug metų, ne tik surengė „Brolių“ koncertą, bet į jį kartu atlikti albumo dainų pakvietė ir kitus šalies atlikėjus.

Su grupe tuomet koncertavo ir iš jos gerbėjų savanorių suburtas choras „Gentis“, kuris nuo tol tapo neatskiriama grupės pasirodymų dalimi. Visa tai atitinka pagrindinę tokių koncertų, kuriuos pati grupė vadina pilietiniais, idėją – valstybės gimtadienį lyg savo turi nuoširdžiai švęsti kuo daugiau žmonių.

Muzika ne skiria, o vienija

Šiemet su grupe ir A.Smilgevičiūte taip pat koncertuos Saulius Urbonavičius-Samas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Tačiau „Skylė“ nusprendė koncertui suteikti ir tarptautinį matmenį – pakvietė prisidėti kaimyninių šalių atlikėjus. Tad kartu su „Skyle“ atšvęsti Lietuvos valstybės atkūrimo atvyksta žinomos Latvijos sunkiosios muzikos grupės „Skyforger“ ir bene garsiausių Baltarusijos rokerių „Liapis Trubeckoj“ atstovai, jaunas atlikėjas iš Lenkijos Piotras Karpienia ir ukrainiečių grupės „TaRuta“ nariai.

Ukrainiečių dalyvavimas koncerte simboliniu požiūriu išskirtinis. Mat „Skylė“ daugiau nei prieš metus koncertavo Kijevo Maidano scenoje, kur taip pat daugiausia atliko „Brolių“ dainas, ir nuo tol visuomet reiškė paramą Ukrainos kovai už laisvę. Net kelios „Brolių“ dainos skambės ir ukrainiečių kalba. Savo kalbomis dainas apie Lietuvos partizanus atliks ir baltarusiai, ir lenkas, ir latviai.

„Labai džiaugiuosi, kad dalyvauju tokiame renginyje, jo idėja – puiki. Muzika bet kokiu atveju geriau nei rietenos ar karas. Lietuviai ir lenkai – ne tik šalia gyvenančios, bet ir bendrą istoriją turinčios ir labai susijusios tautos, tad jos tiesiog turi gyventi taikiai.

Ypač dabar, kai ne tik Ukrainoje, bet ir visoje Europoje klostosi padėtis, panaši į tą, kuri buvo 1939 metais.

Kai vis išgirstu liūdnų žinių apie mūsų tautų nesutarimus, kalbas apie tai, kad lietuviai ir lenkai vieni kitų nekenčia, manau, kad visa tai tiesiog politiniai žaidimai. Mes – tiek menininkai, tiek plačioji visuomenė – turime su tuo nesutikti“, – „Lietuvos rytui“ sakė P.Karpienia.

Partizanų kova – už visus

Apie tai, kad kova už laisvę, įamžinta „Brolių“ albume, yra ir visas kitas kaimynines Lietuvai tautas vienijantis dalykas, kalba ir kiti koncerto svečiai. Tačiau ar Lietuvos partizanų karo atminimas gali tapti ir pačią Lietuvos visuomenę labiau nei iki šiol vienijančiu veiksniu?

Juk dėl to, kaip vertinti pokario kovas, iki šiol nesutaria patys lietuviai, tad ką kalbėti apie kitų tautybių – lenkų ar rusų – žmones. Dažnas jų į pokario partizanus žvelgia ne tik abejingai, bet ir priešiškai, per nacionalinių konfliktų prizmę.

Ar partizanų kovą už laisvę kitų tautybių Lietuvos piliečiai gali suprasti ne vien tik kaip lietuvių kovą už lietuvius?

Nors pokario partizanams kol kas nesiseka išsiveržti iš politinių ir ideologinių kontroversijų miško, „Skylė“ įsitikinusi, kad jie vis dėlto turi ir gali tapti vienu svarbiausių Lietuvos visuomenės istorinių bei pilietinių ramsčių.

Liepsnos simboliniai laužai

Vasario 16-oji bus minima visoje Lietuvoje. Kaune 12 val. 40 min. – skulptūros „Karys“ atidengimo ceremonija ir koncertas „Valstybę pašaukti branginti“ Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Dalyvaus grupė „Thundertale“.

Vilniuje 15 val. dokumentinio filmo „Atiduok Tėvynei ką privalai“, menančio 1949 m. vasario 16 d. Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracijos pasirašymo aplinkybes, premjera ir pristatymas kino teatre „Pasaka“.

18–22 val. Gedimino prospekte – 16 simbolinių laužų (nuo Katedros iki Vinco Kudirkos aikštės Vilniuje).

19 val. grupės „Skylė“ ir A.Smilgevičiūtės koncertas „Broliai“ „Compensa“ salėje.

20 val. 30 min. Pilietinis šventinis renginys „Geltona. Žalia. Raudona“ Katedros aikštėje Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.