Tarptautinis perkusijos festivalis pateko į spąstus

„Kultūros taryba turbūt nori mus atpurtyti nuo paraiškų rašymo. Kitaip sunku paaiškinti, kodėl vis užvilkinamas jų svarstymas“, – spėjo Tarptautinio būgnų ir perkusijos festivalio rengėjas Saulius Auglys.

Perkusininkas S.Auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Perkusininkas S.Auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

2015-03-24 05:00, atnaujinta 2018-01-08 11:16

Perkusininkas S.Auglys prisipažino dvejojęs, ar šiemet rengti per Lietuvą keliaujantį 15-ąjį Būgnų ir perkusijos festivalį. Jis iš patirties žinojo, kad kovo pradžia – tam nepalankus metas. Juk pernai tik balandį paaiškėjo, kokiems projektams Kultūros taryba skirs finansavimą.

Tačiau menininkas nutarė rizikuoti, nelaužyti tradicijos. Juolab kad po pernai kultūros sektoriuje kilusių pasipiktinimo bangų pinigų skirstytojai dievagojosi apsvarstyti paraiškas pirmosiomis sausio dienomis. Deja, sprendimas paskelbtas tik praėjusią savaitę.

Smūgis prieš kulminaciją

Valdininkai ramino S.Auglį, kai jis paskambindavo teiraudamasis naujienų. Panikuoti tarsi ir nebuvo ko. Jo renginys atitinka remtiniems projektams keliamus reikalavimus: vykdo švietėjišką misiją, pasiekia periferiją, populiarina lietuvių muziką, pristato užsienio menininkus.

Tačiau likus trims paskutiniams festivalio koncertams, rengėjas sužinojo, kad negavo nė cento. O prieš akis dar – kulminaciniai renginiai.

Vilnietis įkalbėjo atvykti į festivalį meksikietį marimbininką Javierą Nandayapą, o danas Kai Stensgaardas atsigabeno į Lietuvą savo išrastą instrumentą aliufoną (anglų k. – „aluphone“). Tai specialiai išliedintų aliuminio dubenėlių rinkinys, pritvirtintas prie mobilaus metalo rėmo.

Aliufono premjera įvyko 2012-aisiais per Londono olimpinių žaidynių atidarymą – dangiško skambesio instrumentu grojo škotų virtuozė Evelyn Glennie. Šiandien šis išradimas jau gana plačiai paplitęs po pasaulį. Aliufono virtuozai atlieka šiam instrumentui parašytus koncertus su simfoniniu orkestru.

Praėjusį sekmadienį K.Stensgaardas pristatė aliufoną Kauno filharmonijoje, o šiandien ir rytoj juo skambins Lietuvos rusų dramos teatre Vilniuje.

Ieško naujo skambesio

Neįprasta ir tai, kad solistams perkusininkams festivalyje talkina valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“. Lietuvoje dar neskambėjo kūriniai, skirti tokiai atlikėjų sudėčiai – jų tiesiog nebuvo.

Būtent festivalio proga K.Stensgaardas ryžosi išbandyti netradicinį derinį. Pirmąjį lietuvišką kūrinį marimbai ir pučiamųjų orkestrui parašė kompozitorius Antanas Kučinskas, o S.Auglys – pjesės „In memoriam“ naują versiją, skirtą kolegos Tomo Dobrovolskio atminimui.

Trečiadienį Rusų dramos teatro publika įsitikins, kad puikus mušamųjų partneris gali būti ir choras. Ansamblio „Vilniaus mušamieji“ kartu su choru „Jauna muzika“ parengta programa jau sukėlė audringą klausytojų reakciją Panevėžyje.

Pirmiausia švietėjiškais sumetimais S.Auglys anksčiau Ukmergėje rengtą festivalį pavertė keliaujančiu. Šiais metais jo maršrute – penki miestai.

Bet kuris žmogus festivalio metu gali užsukti ir į atviras perkusijos pamokas, kurios rengiamos prieš koncertus.

Taupė kiek galėjo

„Ne iš gero gyvenimo šiemet festivalyje tiek daug groja „Vilniaus mušamųjų“ ansamblis. Turėjau remtis tik artimais pažįstamais, kad būtų lengviau susitarti dėl atlygio. Dalies sumanymų teko atsisakyti, nerengėme ir tradicinio Jono Taločkos perkusininkų konkurso“, – dėstė darbo į skolą niuansus S.Auglys.

Jis neabejoja anksčiau ar vėliau išsikapstysiąs iš finansinės duobės. Tačiau kaip planuoti darbą ateityje, festivalio rengėjui neaišku. Juk prieš metus teikti paraiškų negalima – paramą reikia panaudoti iki metų pabaigos.

Išeitų, kad reikia arba atsisakyti festivalio, arba nukelti jį į vėlesnį laiką, kai projektų rengėjai lipa vieni kitiems ant galvos?

Rizika – norma

Pirmaisiais trimis šių metų mėnesiais kaip niekada nebuvo matyti nevyriausybinių kultūros organizacijų veiklos – jie palikti komercijai ir rusų žvaigždėms.

Rizikos nepabūgo 6-ojo „Naujosios operos akcijos“ festivalio (NOA), prasidedančio po savaitės, rengėjai. Šįkart jam nusišypsojo laimė: Kultūros taryba skyrė didžiausią per jo istoriją paramą – 30 tūkst. eurų.

Renginio prodiuserė Ana Ablamonova aiškino, kad festivalis bet kuriuo atveju būtų įvykęs. Mat jo dalyviai jau susitaikę su mintimi, kad pinigų gali nebūti, ir pasiryžę dirbti neatlygintinai, o užsienio partneriai atvyksta apsirūpinę patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.