Ar daug uždirba klasikinės muzikos žvaigždės?

Dažnai manoma, kad menininkų honorarų dydis yra komercinė paslaptis. Tačiau Italijos žurnalui „Classic Voice“ pavyko sužinoti, kiek uždirba šios šalies operos teatruose kuriančios ryškiausios scenos žvaigždės.

P.Domingo – vis dar vienas daugiausiai uždirbančių dainininkų.<br>AFP nuotr.
P.Domingo – vis dar vienas daugiausiai uždirbančių dainininkų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:11 AM

Pasak „Classic Voice“, dosniausiai apmokamas yra režisierių darbas. Tokios megažvaigždės kaip Robertas Carsenas, Calixto Bieito, Peteris Steinas, Robertas Wilsonas, Grahamas Vickas gauna už inscenizaciją iki 60 tūkst. eurų.

Spektaklių dirigentams tenka dvigubai mažesnis uždabis: jų honoraro lubos – 30 tūkst. eurų. Tokie pinigai mokami Danieliui Barenboimui, Whun Chungui, Gustavo Dudameliui, Danieliui Gatti, Simonui Rattle’ui, Christianui Thielemannui, Lietuvoje koncertavusiems Riccardo Muti, Zubinui Mehtai, Riccardo Chailly, Danieliui Hardingui.

Elitiniai solistai instrumentininkai, tokie kaip pianistai Maurizio Pollini, Lang Langas, Radu Lupu ar Lietuvoje girdėti smuikininkas Leonidas Kavakosas ir pianistas Grigorijus Sokolovas, už pasirodymą Italijos operos teatre (šioje šalyje teatrai – įprastinė koncertų vieta) taip pat gauna 30 tūkst. eurų. Tuo tarpu geriausi dainininkai už koncertą Italijoje, anot „Classic Voice“, susižeria tik 20 tūkst. eurų, o už pasirodymą operos spektaklyje – 17 tūkst. Šiai kategorijai priklauso Placido Domingo, Jonas Kaufmannas, Elina Garanča, Rene Fleming, Cecilia Bartoli, Juanas Diego Florezas.

Kyla klausimas, kaip dejuojantys dėl praskolintos kultūros italai apskritai sukrapšto tokias sumas. Pasirodo, artistams kartais tenka ilgai laukti savo uždarbio. „Classic Voice“ paviešino terminus, kiek laiko trunka menininkams „išmušti“ Italijoje uždirbtus pinigus.

Laimingiausi yra tie, kurie turi reikalų su Milano „La Scala“, Venecijos „La Fenice“ ar Palermo „Teatro Massimo" teatrais, Romos „Akademia Nazionale di Santa Cecilia“ sale. Čia atsiskaitoma greitai.

Pasirodžius kitur, čekio tenka laukti mėnesius ar net metus: Genujoje – apie vienerius, Florencijoje – 9 mėnesius, Romos operoje – nuo 7 iki 9 mėnesių, Bolonijoje – 2 ar 3 mėnesius, o Kaljaryje – net trejus metus!

Parengė Austė Radžiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kaune liftas mirtinai sužalojo moterį