Sostinę užlies galinga šokio banga

Sostinėje ateinančią savaitę prasideda festivalis „Naujasis Baltijos šokis“. Jis suteiks galimybę pažinti flamandų šokio sroves, pamatyti Kinijos ir artimiausių kaimynų šiuolaikinio šokio naujienas.

TAO šokio teatras iš Pekino jau spėjo apkeliauti daugiau kaip trisdešimt šalių.<br>Fan Xi nuotr.
TAO šokio teatras iš Pekino jau spėjo apkeliauti daugiau kaip trisdešimt šalių.<br>Fan Xi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė ( „Sostinė“)

May 2, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 5:57 AM

Gegužės 6–12 d. vyksiančiame festivalyje iš viso dalyvaus 19 trupių, jungtinių grupių ar choreografų iš 18 valstybių. Jie parodys 22 kūrinius.

Laukia ir dvi lietuviškos premjeros, viešės užsienyje kuriantys lietuvių choreografai su naujausiais kūriniais.

Flamandų šokio blyksniai

„Naujojo Baltijos šokio“ festivalį pradės Belgijos, Norvegijos ir Japonijos trupės „Fieldworks“ spektaklis „As if Nothing Has Been Spinning Around for Something to Remember“, kuriame vaidina ne tik šokėjai, bet ir kulisai bei helio dujų balionai.

Atidarymo vakarą vertėtų nepraleisti ir flamandų choreografo Jano Martenso spektaklio „Prakaituok, vaikeli, prakaituok“.

„J.Martensas atvažiuoja kaip vienas perspektyviausių Europos choreografijos jaunosios kartos atstovų“, – sakė festivalio vadovas Audronis Imbrasas.

Jo teigimu, flamandų šiuolaikinis šokis unikalus tuo, kad, nors kuriamas palyginti mažos visuomenės (flamandų Belgijoje yra kiek daugiau negu 6 mln.), per kelis dešimtmečius padarė didelį poveikį pasauliniam šokiui ir scenos menui.

Net šešias dienas šokio mėgėjus keliauti laiku ar net į realybę, kuri neegzistuoja, kvies belgai „CREW_eric joris“.

Geriausi savo šalyse

Trečią festivalio dieną Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje du savo darbus pristatys žymiausia Kinijos šiuolaikinio šokio trupė – TAO šokio teatras iš Pekino. Per septynerius gyvavimo metus su choreografu Tao Ye trupė apkeliavo daugiau kaip 30 šalių penkiuose žemynuose.

Gegužės 10 d. savo lyderio, išskirtinės Suomijos ir Šiaurės šokio asmenybės Jyrki Karttuneno šou „Daugybė Džemainos veidų“ parodys Helsinkio šokio trupė. Suomijoje 2012 m. šis spektaklis buvo apdovanotas kaip geriausias metų teatro kūrinys.

Netikėtos lietuvių premjeros

Pernai Auksiniu scenos kryžiumi įvertinti choreografai šokėjai Laurynas Žakevičius ir Airida Gudaitė šiemet į festivalio sceną grįžta su premjera „Šventasis pavasaris“ ir savo pakviestais pripažintais šokėjais Mantu Stabačinsku, Agne Ramanauskaite bei debiutantais Brigida Gruodyte ir Luku Karveliu.

Jų repetuojamas spektaklis bus pirmoji Lietuvoje urbanistinė Igorio Stravinskio kūrinio interpretacija. Specialiai sukurta aranžuotė bus atliekama dviem fortepijonais, skambės elektroninė muzika. Žiūrovai patirs ir naujausias technines garso bei vaizdo transliavimo galimybes.

Antroji „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje vyksianti festivalio premjera – Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Monstras“. Choreografiją kuria prancūzas Samuelis Mathieu.

„Fiziškas, energetiškas ir muzikinis kūrinys nuspalvintas neatitikimų ir kontrastų, girdomas atminties istorijomis ir prisiminimais, papildytas kiekvieno patirties. Tikiuosi, jis nebus pavaldus laikui, išsilies per emocijas ir atitolins monstro, kuris miega mumyse, pabudimą“, – sakė S.Mathieu.

17 minučių šokio spektaklį „Jis gyveno šalimais“ parodys Londone gyvenanti lietuvė choreografė ir šokėja Ieva Kuniskis. Jos spektaklio atlikėjas – Darius A.Stankevičius. Šokėjo karjerą jis baigė 2004-aisiais. Šiuo metu Londono ligoninėje dirba anesteziologu.

Pusiausvyros, ramybės ir harmonijos spektaklyje „Per save“ ieško lietuvė ir švedė, abi – kuriančios Vokietijoje. Tai choreografė, šokio mokytoja, šokėjos kelią „Auroje“ pradėjusi Raimonda Gudavičiūtė ir jos partnerė Sanna Lundström.

Jaunųjų ieškojimai

„Naujojo Baltijos šokio“ svečius Lietuvos nacionalinio dramos teatro fojė festivalio atidarymo vakarą pasitiks Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai.

Savo improvizacijoje-performanse, kurio idėjos autorė – jauna choreografė ir šokėja Ieva Ginkevičiūtė, šokėjai ieškos netikėto žiūrovo ir atlikėjo santykio.

Dar vienas jaunųjų kūrėjų darbas – Sigitos Juraškaitės ir Agnietės Lisičkinaitės spektaklis „Popular Problems“.

Festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ vyks gegužės 6–12 d. Bilietų kaina – 5–14 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.