Maestro V. Lukočiaus prireikė dirigentais garsėjančiai Suomijai

Šiandien Suomijos spauda pranešė žinią, kad tenykščio Lapenrantos miesto simfoninio orkestro meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu nuo 2016-ųjų sausio 1 dienos taps 40 metų lietuvis Vytautas Lukočius. Į šias pareigas pretendavo aštuoni maestro – Lapenrantos miesto taryba pasirinko vilnietį.

V.Lukočius repetuoja operą „Don Žuanas“ Šv. Jonų bažnyčioje.<br>V.Stacevičiaus nuotr.
V.Lukočius repetuoja operą „Don Žuanas“ Šv. Jonų bažnyčioje.<br>V.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Andrikonytė

May 29, 2015, 1:49 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 9:41 PM

„Labai džiaugiuosi šiuo įvertinimu. Seniai svajojau dirbti Suomijoje, nes šioje šalyje baigiau dirigavimo studijas, čia dažniausiai gastroliuodavau. Su Lapenrantos orkestru esu parengęs jau kelias programas. Matyt, jam patikau, todėl ir pakvietė“, – komentavo savo karjeros vingį V.Lukočius.

Maestro džiaugėsi, kad naujos pareigos jam suteiks didesnius įgaliojimus, negu patikimi kviestiniam dirigentui. Tačiau V.Lukočius patikino neketinantis persikelti gyventi į Suomiją. „Greičiausiai užsienyje praleisiu 6-8 savaites per metus“, – spėjo Vytautas.

Jau šį pusmetį jo laukia koncertai Suomijoje su jungtiniu Lapenrantos ir kaimyninio Mikelio miesto orkestru.

Lipenranta yra 13-tas pagal dydį šalies miestas Pietų Karelijoje, Rusijos pasienyje. Jis turi apie 60 tūkst. gyventojų. Tačiau turtingo muzikos gyvenimo nedideliems Suomijos miestams gali pavydėti net Europos didmiesčiai. Tai, ko gero, pats muzikaliausias kraštas pasaulyje.

Suomija garsėja ir savo dirigentais bei dirigavimo mokykla. Iš dabartinės kartos dirigentų pasaulio muzikos elitui priklauso suomiai Esa Pekka Salonenas, Jukka Pekka Saraste, Osmo Vänska. V.Lukočiui nusišypsojo laimė studijuoti orkestrinį dirigavimą S.Sibeliaus akademijoje Helsinkyje pas legendinius maestro Jormą Panulą, Leifą Segerstamą, Atsą Almilą.

Diplomą jis gavo 2002-aisiais, o 2006 metais laimėjo pirmąją vietą J.Panulos tarptautiniame dirigentų konkurse Suomijoje, 2009 metais parsivežė aukso medalį iš E.Mata dirigentų konkurso Meksike.

Lietuvoje V.Lukočius labiausiai išgarsėjo kaip televizijos projektų dirigentas ir dalyvis, nors yra talkinęs su savo diriguojamu orkestru „Vilniaus Sinfonietta“ ir unikalių renginių sumanytojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.