Gruzinų dainininkė Pilies džiazo festivalyje gydys nuo vienatvės

Gera muzika geriems žmonėms po plazdenančiomis burėmis! Šiuo šūkiu Klaipėdos pilies džiazo festivalis penktadienį pakvies pasiklausyti puikių šios muzikos atlikėjų, tarp jų – gruzinės Nino Katamadzės.

Klaipėdoje viešėsianti atlikėja N.Katamadzė sako, kad jos muziką reikia ne suprasti, bet įkvėpti didelėmis dozėmis.<br>T.Bauro nuotr.
Klaipėdoje viešėsianti atlikėja N.Katamadzė sako, kad jos muziką reikia ne suprasti, bet įkvėpti didelėmis dozėmis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė („Lietuvos rytas“)

Jun 5, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 8:17 AM

„Vienatvės priešnuodis“, „vaistas nuo įtampos“, „žavusis Gruzijos muzikos perlas“ – tai tik keli iš daugelio įstabaus balso dainininkei iš Gruzijos N.Katamadzei kritikų ir žiūrovų skiriamų epitetų.

Festivalio rengėjai neabejoja, kad N.Katamadzės ir jos grupės „Insight“ pasirodymas 21-ojo Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje taps vienu ryškiausių birželio pirmąjį savaitgalį uostamiestyje vyksiančios džiazo šventės akcentų.  Muzika savotiškai akompanuos šventei jūroje – savaitgalį Klaipėdoje prasidės tarptautinė burlaivių regata.

Scenoje – išskirtinė būsena

Nuo ketverių metų dainuojanti Nino – viena įdomiausių Gruzijos scenos asmenybių.  43 metų moteris dažniausiai pristatoma kaip džiazo atlikėja, tačiau tai nėra visai tikslu. Tiesiog taiklesnio apibūdinimo niekas nesugalvojo, nors Nino balse atsispindi ir avangardo, ir roko, ir Gruzijos folkloro motyvai. Jos vokalas dažnai vadinamas nežemišku, ir tie, kurie jį girdėjo, nepuola dėl to ginčytis.

2000-aisiais su grupe „Insight“ dainuoti pradėjusiai ir sparčiai išpopuliarėjusiai atlikėjai būdingas savitas, net mistika dvelkiantis požiūris į koncertus. Nino gali valandų valandas pasakoti apie salę užplūstančias energijos bangas, į sceną eina mūvėdama specialias kojines.

Tad neverta iš anksto teirautis, kokia bus svečių iš Gruzijos programa Klaipėdos pilies džiazo festivalyje.

„Kiekvienas koncertas mums išskirtinis. Bet mes nemėgstame iš anksto sudaryti programos. Improvizacija visada puiku, juolab kad mes scenoje kaip vienas kūnas. Greičiau ne aš, o mano vidinis pasaulis sprendžia ir nieko nederina su manimi. Jis pats kontroliuoja jausmus, kurie tiesiog išsiveržia iš kūniškojo apvalkalo, ieško žmonių, pasirengusių kontaktui su tavo muzika, apglėbia juos. Jis sprendžia, kaip rasti kelią į klausytojų širdis“, – apie būseną scenoje pasakojo N.Katamadzė.

Muziką mato spalvomis

N.Katamadzės ir grupės „Insight“ albumai pavadinti spalvomis „Baltas“, „Juodas“, „Mėlynas“, „Raudonas“. “Blue“ įrašytas tada, kai Nino laukėsi sūnaus. Šiame albume labiau nei bet kur kitur jaučiamas taikos pojūtis, noras sutaikyti visus, sukurti naują aplinką, kurioje visi gyventų patogiai ir saugiai.

Albumas „Red“ buvo kuriamas tada, kai tapo aišku, kad taikos nėra ir nebus, galima tik svajonė apie ją. Tai dainos apie žmogiškumą ir jo nebuvimą.  Nino kalba apie tai, kad raudona – saulės ir gėdos spalva.

Ar ir toliau dainininkė norėtų tęsti šią tradiciją, kaip ketina pavadinti savo kitą albumą?

„Spalva yra arčiau garso nei žodis. Aš muziką matau spalvomis, todėl lengva jomis vadinti albumus. Kokios spalvos bus kitas albumas, kol kas negaliu pasakyti. Spalvą pamatau per repeticijas, įrašą. Aišku tik viena: spalva bus ryški ir sodri“, – sakė N.Katamadzė.

Kolekcionuoja instrumentus

N.Katamadzė groja klavišiniais, o šalia mikrofono visada būna įdomios perkusijos.  Muzikos instrumentai – svarbi jos gyvenimo dalis, ji juos kolekcionuoja.

„Aš nevaikštau į restoranus, parduotuves, gimtadienius, todėl galiu sau leisti bent ką nors nusipirkti. Turiu instrumentų, kuriais nemoku groti, bet žinau, kaip jie skamba. Ant scenos pasidedu dūdelę, galbūt niekada ja negrosiu, bet smagu, kad ji yra šalia“, – pasakojo dainininkė per savo pirmąją viešnagę Lietuvoje 2009 metais.  Tuomet jos vienintelis noras buvo aplankyti vietos muzikos instrumentų parduotuvę.

Namuose dainininkė turi XIX amžiaus arfą, daugybę rytietiškų liaudies instrumentų.

„Suprantu, kad man reikia labai didelio namo! Suprasti suprantu, o neseniai ėmiau ir nusipirkau kabinetinį fortepijoną, kurio net nėra kur pastatyti. Tačiau juk geriau fortepijonas be namo negu namas be fortepijono“, – įsitikinusi N.Katamadzė.

Sukvietė garsenybes iš viso pasaulio

Pilies džiazo festivalis nudžiugins muzikinių stilių įvairove. Jame dalyvaus būrys pasaulinio garso muzikantų.

Pirmą kartą ne tik į Klaipėdą, bet ir į Lietuvą atvyko legendinė grupė „The Original Blues Brothers Band“. Būtent pagal šios grupės muziką sukurtas filmas „Bliuzo broliai“.

Festivalyje taip pat koncertuos didelį pripažinimą JAV pelnęs Frankas McCombis, bliuzo karalaite vadinama Sharrie Williams, Saskia Laru iš Olandijos, Klaipėdos džiazo orkestras, džiazo orkestrai „Loen“ iš Norvegijos ir „Big Band Kazakhstan“ iš Kazachstano. Sekmadienį festivalį baigs džiazo dainų šventė.

Po metų pertraukos į Klaipėdą sugrįš vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė „Jaunoji džiazo banga“, vyksianti Kruizinių laivų terminale. Šis renginys birželio 7-ąją į Lietuvos uostamiestį sukvies beveik 1,5 tūkst. jaunimo chorų bei ansamblių dalyvių iš visos šalies. Šiųmetė „Jaunoji džiazo banga“ bus jau penktoji.

Per 21-ąjį Klaipėdos pilies džiazo festivalį Lietuvos uostamiestis taps ir tarptautinės didžiųjų burlaivių regatos „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ (birželio 5–8 d.) starto uostu. Iš viso Klaipėdoje laukiama daugiau nei 20 įspūdingų laivų, pusė jų – didieji, A ir B klasėms priskiriami burlaiviai.

XXI Klaipėdos pilies džiazo festivalis. Birželio 5–7 d. Kruizinių laivų terminalas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.