Tradicinis festivalis varžysis su vasara

Šeštadienį sostinėje, „Piano.lt“ vasaros terasoje, prasidedantis 21-asis Kristupo vasaros festivalis atvers muzikos mėgėjams tai, ko dažnai šykšti paprasti koncertų sezonai.

Prestižiniuose konkursuose sužibėjusi G.Šlekytė diriguos Lietuvoje, Kristupo vasaros festivalio atidarymo koncerte.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prestižiniuose konkursuose sužibėjusi G.Šlekytė diriguos Lietuvoje, Kristupo vasaros festivalio atidarymo koncerte.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė („Lietuvos rytas“)

2015-06-27 06:00, atnaujinta 2017-10-29 04:31

Galbūt tik šią vasarą jūs turėsite galimybę būtent Vilniuje išgirsti Johanneso Brahmso „Vengrų šokius“ ispanišku stiliumi, flamenko ritmais pulsuojančios baroko, roko, klasikos ir popmuzikos kokteilį su rytietiškais prieskoniais ar vieną geriausių pasaulio gitarisčių.

Ištisus du mėnesius truksiantis Kristupo vasaros festivalis bus dosnus egzotiškos muzikos ir negirdėtų instrumentų, naujų vardų ir paslėptų klasikos lobių. Tarsi varžytųsi spalvomis ir gaivia energija su vasara. Šventė siūlo apie pusšimtį įvairiausių renginių bažnyčiose ir po atviru dangumi!

Kvies vienuolyno kiemas

Šiemetis festivalis pirmąkart įžengs į „Piano.lt“ vasaros terasą Pranciškonų vienuolyno kieme.

Čia liesis gruziniškos melodijos ir afrikietiškos dainos vietos genčių kalbomis, sielą virpins ilgesingas portugališkas fado ir aistringas argentinietiškas tango, Justės Arlauskaitės-Jazzu ir Eduardo Gimenezo atliekamos melodijos.

Vasaros terasa pakvies ir į įspūdingą šventės atidarymo koncertą. Jis suves vieną ryškiausių lietuvių pianistų Petrą Geniušą ir kylančią batutos žvaigždę Giedrę Šlekytę. Menininkai muzikuos su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru (meno vadovas Donatas Katkus).

G.Šlekytė šiais metais jau du kartus atkreipė į save muzikos pasaulio dėmesį.

Pavasarį ji pateko į prestižinio jaunųjų dirigentų konkurso Zalcburge (Austrija) finalininkų trijulę (dėl jo prizo kovos rugpjūtį) bei tapo finalininke viename didžiausių pasaulyje tarptautiniame N.Malko dirigentų konkurse Danijoje.

Baigusi M.K.Čiurlionio menų mokyklą, Giedrė studijavo dirigavimą Austrijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje, jau laimėjo ne vieno tarptautinio konkurso laurus.

Ji dirbo su solidžiais Vokietijos orkestrais, o šiuo metu yra Vokietijos muzikos tarybos dirigentų forumo stipendininkė.

Koncertas su P.Geniušu – tarsi dar vienas prizas jaunai menininkei. Lietuvoje nėra įdomesnio ir lankstesnio fortepijono virtuozo. Šis pianistas išsiskiria plačiais interesais, naujų išraiškos formų ir nekasdienių muzikinių potyrių paieškomis.

Vargonuos korifėjai

Kaip reta daug ryškių asmenybių sutrauks tradicinis festivalio vargonų muzikos ciklas Šv.Kazimiero bažnyčioje, rengiamas Kazickų šeimos fondo lėšomis.

Vasaros festivaliai neretai vengia sudėtingos atlikti ir klausytis muzikos. Tačiau „Sakralinės muzikos valandų“ ciklas neriboja atlikėjų ambicijų ir vaizduotės – čia skamba įvairiausia kūryba.

Mat universaliais Šv.Kazimiero bažnyčios „Oberlinger“ vargonais galima groti viską – nuo senosios polifonijos iki šiuolaikinių autorių premjerų.

Todėl šiemečiai ciklo svečiai – vargonų muzikos korifėjai iš Austrijos, Lenkijos, JAV, Danijos, Norvegijos, Suomijos, Italijos ir Vokietijos – parengė ir tradicinių, ir tikrai originalių programų.

Išgirsime netgi keturiomis rankomis bei kojomis atliekamos muzikos, tris stiprius chorus.

Simboliška, kad „Sakralinės muzikos valandų“ ciklas birželio 30-ąją pradedamas mecenatams – šviesaus atminimo Aleksandrai ir Juozui Kazickams – skirtu koncertu.

Jame muzikuos pripažinti šalies scenos meistrai bei kylančios žvaigždės, tarp jų – net trims šalies vargonininkų kartoms atstovaujančios pažibos: patriarchas Leopoldas Digrys, jo darbų tęsėja R.Marcinkutė-Lesieur bei Kazickų šeimos fondo stipendininkė, Niujorko Juilliardo mokyklos absolventė Justina Auškelytė.

„Kristupo klavyrai“ šiemet kvies pasiklausyti aštuonių artistų. Jų muzikos paletė bus nepaprastai spalvinga – nuo baroko iki džiazo.

Visi „Sakralinės muzikos valandų“ koncertai – nemokami.

Liesis pianistų išpažintys

Vėlyvais vasaros vakarais po Šv.Kotrynos bažnyčios skliautais klausytojams intymiausias sielos paslaptis atskleis „Kristupo klavyrų“ ciklo dalyviai pianistai. Juk rečitalis – tai nuoširdžiausia ir tyriausia muzikavimo forma.

Galbūt šis ciklas kai kam taps vartais į nuostabų fortepijono muzikos pasaulį ir atskleis naujų, vertų įsiminti vardų.

Greta ryškiausių Lietuvos pianistų čia pasirodys kylantys fortepijono talentai ir įdomūs užsienio atlikėjai.

Kristupo vasaros festivalio atidarymo koncertas. Birželio 28 d. 19 val. „Piano.lt“ vasaros terasa. Bilietų kaina – 9–24 Eur.

Atgaiva spalvų ir kvapų rojuje

Kristupo vasaros festivalis jau penktus metus kviečia melomanus praleisti sekmadienio vakarus grožio ir ramybės saloje – keliolika minučių nuo miesto centro plytinčiame Vilniaus universiteto Botanikos sode.

Jo teritorijoje galima išvysti per 10 600 įvairių rūšių augalų! Tai didžiausia kolekcija Lietuvoje. Čia ant pievutės, tarp gėlynų, klausantis nuoširdžios ir aistringos muzikos pailsi ir kūnas, ir siela.

Sekmadienio koncertai – proga pasidžiaugti VU Botanikos sodo grožybėmis. Išsirengti į žygį už miesto tikrai verta, juolab kad šiemet publikos čia laukia rinktiniai koncertai.

Pievos estradoje aukštąjį vokalinį pilotažą rodys neribotų galimybių vokalinis vyrų ansamblis „Voices Unlimited“ iš Austrijos (liepos 19 d. 19 val.).

Tarptautinė keturių muzikų komanda „Dagamba“ suaus į spalvingą muzikinį spektaklį Rytų ir Vakarų kultūras (rugpjūčio 2 d. 19 val.).

Aktorių trijulė iš grupės „Liūdni slibinai“ gaivins klausytojus subtiliu sąmoju ir nebanalia kūryba (rugpjūčio 16 d. 19 val.).

Ispanų flamenko virtuozas C.Pinana kartu su lenkų klasikinės gitaros meistru K.Pelechu atvers naujus flamenko muzikos horizontus (rugpjūčio 30 d. 19 val.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.