Užduotis kūrėjams – ne ilgesnis kaip 15 minučių miuziklas

Trumpametražių miuziklų festivalio „MfESt“ kūrėjams ir atlikėjams rugpjūtis – svarbus pasiruošimo renginiui metas. Kūrybinių darbų maratono rezultatą žiūrovai išvys sostinėje įpusėjus rugsėjui. Festivalyje bus parodyti šeši trumpo metro miuziklai, kuriuos kuria talentingi žmonės ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio.

Lietuvoje rengiamo pirmojo trumpametražių miuziklų festivalio autorius konsultuoja kūrybinio meistriškumo daktaras, kompozitorius iš Didžiosios Britanijos N.Casswellas.
Lietuvoje rengiamo pirmojo trumpametražių miuziklų festivalio autorius konsultuoja kūrybinio meistriškumo daktaras, kompozitorius iš Didžiosios Britanijos N.Casswellas.
Daugiau nuotraukų (1)

Berta Banytė

Aug 11, 2015, 1:43 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:39 AM

Rengiantis festivalio debiutui kūrybinių grupių narius konsultuoja kūrybinio meistriškumo daktaras, kompozitorius iš Didžiosios Britanijos Nickas (Nicholas) Casswellas. Jis „MfESt“ kūrėjams bei atlikėjams negaili patarimų, susijusių su miuziklo žanro specifika, bei drauge su jais sprendžia renginio draminės struktūros klausimus.

- Kartu su lietuvių kūrėjais ir atlikėjais rengiatės rudeninei trumpametražių miuziklų festivalio „MfESt“ premjerai. Kas paskatino bendradarbiauti su Lietuva įgyvendinant šį projektą? – pasiteiravau N.Casswello.

– Mane jau seniai žavi dinamiška kūrybinio proceso prigimtis ir tai, kaip pavieniai žmonės bei jų grupės įgyvendina savo mintis. Todėl šis lietuvių kūrėjų ir atlikėjų pasiūlymas bendradarbiauti kuriant miuziklus man pasirodė puiki galimybė toliau gilintis į kismo subtilybes kūrybos procese. Manau, jog sumanymas puoselėti miuziklo tradiciją Lietuvoje yra nuostabus. Siekis pažvelgti į šį muzikos žanrą naujai, semiantis žinių iš pasaulio kompozitorių, yra tiesiog pagirtina iniciatyva.

- Kuo, jūsų nuomone, miuziklo žanras yra išskirtinis? Kodėl svarbu ugdyti jo tradiciją?

– Per miuziklą į rūpimas šiuolaikines socialines problemas galima pažvelgti visapusiškai, pasitelkiant tekstą, muziką, choreografiją ir vaidybą. Geruose miuzikluose visuomet atsispindi klausimai, rūpimi žiūrovams. Jie atskleidžiami per hierarchinį santykių modelį. Pavyzdžiui, parodant individo kovą su valdžios melagystėmis, skurdu. Tačiau socialiniame kontekste būtina suvokti ir meilės svarbą.

Kita reikšminga miuziklo dalis – pramoginė, kitaip tariant, spektaklis.   

- Konsultuojate šešias festivalio „MfESt“ kūrybines grupes. Kaip vyksta konsultacijos?

– Konsultacijos vyksta nuotoliniu būdu. Bendraujame elektroniniu paštu bei naudodamiesi pokalbių programa „Skype“. Su kūrėjų ir atlikėjų grupėmis susitiksime per trumpametražių miuziklų festivalio premjerą Vilniuje. Ten visi kartu įvertinsime atliktų darbų galutinį rezultatą.

- Kurioje kūrybinio proceso fazėje kūrėjai ir atlikėjai yra dabar? Kokie darbai vyksta šiomis dienomis?

– Autoriai jau baigė rašyti libretus. Šiomis dienomis kompozitoriai susitelkę ties muzikos kūrimu. Dabar visos šešios kūrybinės grupės dirba savarankiškai. Tikiuosi, kad mano patarimų jų nariams labiau prireiks tuomet, kai miuziklų festivalio darbai artės prie pabaigos.

- Ar jiems lengva išlaikyti miuziklo žanro bruožus, kai šio festivalio formatas yra visiškai naujas – kuriami trumpametražiai miuziklai?

– Geras klausimas! Dažniausiai miuziklai trunka nuo pusantros iki dviejų valandų. Juose atliekamos tam tikro tipo dainos tam, kad per skirtą laiką būtų papasakota konkreti istorija. Trumpametražių miuziklų festivalio projekto planas yra sukurti trumpus miuziklus, trunkančius apie 15 minučių. Tačiau kiekvieno jų turinys turi sudominti žiūrovą savo autentiškumu.

Imantis kurti naują muzikinį scenos veikalą ne visada įmanoma iš anksto numatyti, koks bus galutinis kūrybinio proceso rezultatas. Ar pavyko išlaikyti norimą struktūrą, taps aišku tada, kai visi festivalio darbai pasieks finišo tiesiąją.

Trumpametražių miuziklų festivalis „MfESt“. Rugsėjo 18 d. „Compensa“ koncertų salė, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.