Valdovų rūmai perėmė Lietuvai svarbią italų tradiciją

Dar iki šio šimtmečio pradžios pasaulyje buvo pamirštas europinio masto italų kompozitorius Marco Scacchi (1602-1662), brandžiausius kūrybos metus praleidęs LDK valdovų dvare, čia pasiekęs didžiausias savo karjeros aukštumas.

Italų ansamblis „Arsi &amp; Tesi“ 1-ajame M.Scacchi festivalyje Valdovų rūmuose.<br>T.Bauro nuotr.
Italų ansamblis „Arsi &amp; Tesi“ 1-ajame M.Scacchi festivalyje Valdovų rūmuose.<br>T.Bauro nuotr.
Į LDK Valdovų rūmus įžengė M.Scacchi senosios muzikos festivalis.<br>T.Bauro nuotr.
Į LDK Valdovų rūmus įžengė M.Scacchi senosios muzikos festivalis.<br>T.Bauro nuotr.
Į LDK Valdovų rūmus įžengė M.Scacchi senosios muzikos festivalis.<br>T.Bauro nuotr.
Į LDK Valdovų rūmus įžengė M.Scacchi senosios muzikos festivalis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Sep 27, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 7:44 AM

Tik prieš 15 metų Italijos Galėzės mieste, kuris tapo kūrėjo amžino poilsio vieta, buvo pradėti rengti jo vardo senosios muzikos festivaliai. O šią savaitę tradiciją iš italų perėmė ir LDK valdovų rūmai, pakvietę į pirmąją Marco Scacchi senosios muzikos šventę.

Tris tris vakarus rūmuose skambėjo šio pasaulietinės bei religinės muzikos kūrėjo ir jo amžininkų kūriniai. Festivalyje viešėjo ansambliai iš Italijos „Reunion de Musiciens“ ir „Arsi & Tesi“.

M.Scacchi muzika Lietuvoje nėra naujiena. Jau beveik dešimtmetį ją atlieka choras ir konsortas „Brevis“, vadovaujami Gintauto Venislovo ir Dariaus Stabinsko. Šių menininkų projektas „Stagioni d‘amore“ tapo ir naujojo festivalio kulminacija. Jis supažindino publiką su XVII amžiaus pradžioje Italijoje bei Žygimanto Vazos dvare skambėjusiais koncertiniais madrigalais.

Manoma, kad M.Scacchi į Lietuvą atvyko 1624-aisiais kartu su savo mokytoju Giovanni Francesco Anerio. Iš pradžių jis griežė smuiku Žygimanto Vazos kapeloje, o po valdovo mirties tapo jo sūnaus Vladislovo rūmų kapelos vadovu. M.Scacchi ėjo šias pareigas net 17 metų – rūpinosi visomis oficialiomis dvaro pramogomis, kūrė visų žanrų vokalinę muziką.

Kapelos vadovas turėdavo dažnai lydėti Vladislovą Vazą į Vilnių, kurį pastarasis mėgo. Manoma, kad būtent čia kapelmeisteris sukūrė operą „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Helena“, 1636 m.), tapusią šio žanro pradininke Lietuvoje, o taip pat ir kitas operas – „Andromeda“ (L‘Andromeda“, 1644 m.), „Apviltoji Kirkė“ („Circe delusa“, 1648 m.).

Mirus valdovui ir pablogėjus sveikatai, M.Scacchi grįžo į gimtąją Italiją ir iki gyvenimo pabaigos vertėsi kūryba, mokė muzikos, rašė poleminius ir teorinius darbus Galėzės mieste. Tačiau palyginti neseniai jie atsidūrė mokslininkų akiratyje, pradėta tyrinėti jo partitūras.

2011 metais į LDK valdovų rūmų surengtą konferenciją „Lietuva-Italija: šimtmečių ryšiai“ buvo atvykusi visa Galėzės miesto delegacija su meru priešakyje. Tąkart M.Scacchi festivalį Galėzėje rengianti Cristina Miatello pristatė su savo vadovaujamu ansambliu dar neskambėjusių Lietuvoje M.Scacchi pasaulietinių madrigalų, religinių motetų ir kanonų programą.

Festivalyje Lietuvoje bendradarbiaujant su italais tikimasi atverti dar daug užmirštų svarbaus Lietuvai kūrėjo muzikos puslapių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.