Šokas Odesos scenoje: Dainiaus Pulausko pirštai sustingo ore

Net patyrusi Dainiaus Pulausko džiazo grupė neapdrausta nuo scenos išbandymų. Jos lyderiui klavišininkui ir kompozitoriui D.Pulauskui koncerte Odesos džiazo festivalyje nugara bėgo šiurpuliukai. Grupei grojant paskutiniąją vakaro kompoziciją, kulminacijoje, tėškėsi į grindis sunki elektroninė Dainiaus klaviatūra ir sintezatorius – jų neišlaikė subyrėjęs stovas.

Koncertas 15-ame Odesos džiazo festivalyje.
Koncertas 15-ame Odesos džiazo festivalyje.
(Iš kairės): D.Aleksa, V.Ramoška, D.Pulauskas, L.Būda, K.Vaiginis ir L.Janušaitis 15-ajame Odesos džiazo festivalyje.
(Iš kairės): D.Aleksa, V.Ramoška, D.Pulauskas, L.Būda, K.Vaiginis ir L.Janušaitis 15-ajame Odesos džiazo festivalyje.
D.Pulausko grupė Odesoje, prie legendinio džiazo pianisto ir aktoriaus L.Utiosovo skulptūros.
D.Pulausko grupė Odesoje, prie legendinio džiazo pianisto ir aktoriaus L.Utiosovo skulptūros.
Koncertas 19-ajame Vinicos džiazo festivalyje.
Koncertas 19-ajame Vinicos džiazo festivalyje.
D.Pulausko grupė Vinicoje.
D.Pulausko grupė Vinicoje.
D.Pulausko grupė Vinicoje.
D.Pulausko grupė Vinicoje.
Naujo DPG albumo viršelis.
Naujo DPG albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (7)

Asta Andrikonytė

2015-10-01 23:00, atnaujinta 2017-10-12 09:00

„Taip ir likau pakeltomis rankomis – publika pašoko iš vietų, o kiti muzikantai grojo toliau. Tada pradėjau diriguoti“, – pasakojo D.Pulauskas. Tačiau kolektyvas bisą vis dėlto sugrojo, lyderiui persėdus prie fortepijono.

Vos ne Ukrainos situacijos metafora. Išoriškai šalies pietuose ramu. D.Pulauskas stebėjosi, kaip išgražėjo per dešimtmetį Odesa ir Vinica – šitiek laiko praėjo nuo jo ankstesnių pasirodymų šių miestų tradiciniuose džiazo festivaliuose. „Dabar gatvės vakarais apšviestos, aplinkui – fontanai, kavinės, pilnos laisvų ir kultūringų žmonių, o anuomet tai buvo tamsus užkampis“, – pasakojo muzikas.

Lietuvių sekstetą (D.Pulauskas, Valerijus Ramoška, Liutauras Janušaitis, Kęstutis Vaiginis, Domas Aleksa ir Linas Būda) festivaliai pasitiko vakarietiška atmosfera: prieš koncertus muzikantus apguldavo privačių televizijų filmavimo grupės, vykdavo spaudos konferencijos ir fotosesijos. Dainiaus interviu prieš kylant į sceną Vinicoje buvo tiesiogiai transliuojamas į žiūrovų salę. Muzika, anot D.Pulausko, taip pat buvo europinio lygio.

Tačiau pro vilniečių akis nepraslydo ir kitokie ženklai. Pavyzdžiui, Odesoje pardavinėjami kilimėliai su V.Putino veidu ir užrašu „valykitės kojas“ bei analogiškas tualetinis popierius, tik padabintas kur kas riebesniu šūkiu, kitokie panašūs „suvenyrai“. Įdomu, kad juos perka ir rusų turistai.

O Vinicos ir Odesos festivaliuose rusų muzikantų nebuvo, nors jų tikrai nestinga. Iš svečių grojo norvegai, švedai, austrai, vokiečiai, prancūzai, graikai, šveicarai, armėnai, estai ir amerikiečiai. Bilietai į koncertus Vinicoje kainavo tik po vieną eurą, o kompaktinės plokštelės ten pardavinėtos po du eurus, Odesoje – tik truputį brangiau.

D.Pulauskas prieš gastroles išleido naują – aštuntąjį – savo grupės albumą (ir 16-tą autorinį) „Zig Zag“, kurį dalijo Ukrainoje ir nemokamai. Mat tai – naujoji grupės vizitinė kortelė, o be kortelės šiandien – nė iš vietos.

Albume „Zig Zag“ pirmą kartą kaip D.Pulausko kolektyvo nariai įsiamžino saksofonininkas L.Janušaitis ir bosininkas D.Aleksa. „Džiaugiuosi dabartine grupės sudėtimi. Jau sukaupėme didelį repertuarą“, – kalbėjo D.Pulauskas.

Jis neslėpė, kad skirtingoms kartoms susikalbėti nėra visiškai paprasta – juk Domas ir Liutauras tiktų jam į vaikus, jie turi savo įpročius ir muzikinį skonį. „Nebūtina mylėti manęs ir mano muzikos – svarbiausia profesionaliai atlikti darbą“, – dėstė savo kūrybos filosofiją Dainius.

Anot jo, jaunimas įlieja grupei energijos, o vyresnioji karta pratina jį prie disciplinos ir ištvermės, kurių prireikia sunkiose gastrolėse.

Nebuvo lengva ir grupės išvyka į Ukrainą, visai neleidusi muzikantams atsipūsti. Be koncertų, visas šešetas su prodiuseriu Antanu Gusčiu dar spėjo padirbėti ir Ukrainos jaunųjų džiazo atlikėjų konkurso žiuri Vinicoje – jų išrinktą „Grand Prix“ laimėtoją kitąmet išgirsime „Vilnius Jazz Young Power“ koncerte.

Dar šį rudenį D.Pulausko grupės laukia sudėtingos gastrolės Kinijoje ir Indijoje. Tai bus jau aštuntasis šio kolektyvo apsilankymas Azijoje. Artėja ir neramūs kiti metai – Birštono džiazo festivalyje prasidės D.Pulausko grupės 20-mečiui skirtų renginių maratonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.