A. Šenderovo muzika jubiliejaus fiestoje – lyg šampanas

„Nuostabi, teatrališka, įkvepianti, ekspresyvi muzika!“ – nešykšti epitetų spalio 10 d. Filharmonijoje skambėsiančiai Lietuvos kompozitoriaus, Nacionalinės ir Europos kompozitoriaus premijų laureato Anatolijaus Šenderovo kūrybai Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir dirigentas Modestas Pitrėnas.

Kompozitorius A.Šenderovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Kompozitorius A.Šenderovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Violončelininkas D.Geringas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Violončelininkas D.Geringas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Bajano virtuozas G.Draugsvollas.
Bajano virtuozas G.Draugsvollas.
Pianistė I.Baikštytė.<br>M.Aleksos nuotr.
Pianistė I.Baikštytė.<br>M.Aleksos nuotr.
Koncerte dalyvaus M.Pitrėno diriguojamas LNSO.<br>D.Matvejevo nuotr.
Koncerte dalyvaus M.Pitrėno diriguojamas LNSO.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

lrytas.lt

2015-10-06 09:56, atnaujinta 2017-10-11 19:14

Kompozitoriaus jubiliejaus proga rengiamas autorinis koncertas „Anatolijus Šenderovas. Concerto fiesta“ – tikra puota muzikos gurmanams. Kompozitorius, kurio kūryba dažnai atliekama Lietuvoje ir užsienyje, o autoriniai vakarai buvo surengti Londone, Berlyne, Niujorke ir Tel Avive, šį kartą vakarui Nacionalinėje filharmonijoje pasirinko koncertinę muziką.

Programoje skambės žymiausi A.Šenderovo koncertinio žanro kūriniai: „Concerto in Do“ violončelei ir simfoniniam orkestrui, Koncertas bajanui ir simfoniniam orkestrui „...ad Astra“, Koncertas violončelei, chorui, keturiems klavišiniams ir simfoniniam orkestrui „Paratum cor meum“ ir simfoninė kompozicija „Šokis“.

Vakare pasirodys visas atlikėjų žvaigždynas: vienas žymiausių pasaulio violončelininkų Davidas Geringas, norvegų bajano virtuozas Geiras Draugsvollas, šį kartą net keturiais klavišiniais instrumentais (fortepijonu, klavesinu, čelesta bei elektroniniais vargonais) grosianti pianistė Indrė Baikštytė, Vaclovo Augustino vadovaujamas Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir dirigentas Modestas Pitrėnas.

Šventinį vakarą atversiantis Koncertas violončelei ir orkestrui „Concerto in Do“ dedikuotas Davidui Geringui. Kūrinys pirmą kartą nuskambėjo 2002 m. rugpjūčio 11 d. Berlyno „Konzerthaus“ ir pelnė autoriui Europos kompozitoriaus premiją.

„Publikos reakcija buvo nepaprasta, atlikėjai ir kompozitorius šešis kartus buvo kviečiami į sceną. Negaliu prisiminti kito tokio atvejo, kai šiuolaikinis kūrinys buvo priimtas taip entuziastingai“, – tuomet rašė „International Art Manager“. Vėliau Koncertas su dideliu pasisekimu buvo atliktas Mančesteryje (BBC simfoninis orkestras, Jungtinė Karalystė), Kobėje (Japonija), Adelaidėje (Australija), Vroclave (Lenkija).

Apie kitą programoje skambėsiantį kūrinį spauda po premjeros 2008 m. rašė: „Anatolijaus Šenderovo Koncertas bajanui ir orkestrui padarė kvapą gniaužiantį įspūdį. Vos juntami muzikos kontrastai, dinamiški solisto ir orkestro dialogai. Šią itin vykusią premjerą atliko Nyderlandų simfoninis orkestras ir solistas virtuozas Geiras Draugsvollas.“ Pastarajam solistui ir buvo dedikuotas koncertas „...ad Astra“. Kūrinys neseniai skambėjo Bosnijoje, o Vilniuje bus atliekamas pirmą kartą.

Rašydamas koncertą „Paratum cor meum“ („Mano širdis pasirengusi“, 1995), kompozitorius į instrumentinį žanrą greta violončelės, keturių klavišinių ir simfoninio orkestro įterpė dainuojamąją – choro partiją. Chorui čia suteikiamas ypatingas dramaturginis vaidmuo – jo tekstui parinktos eilutės lotynų kalba iš Dovydo psalmių ir Ekleziasto knygos. „Viešpatie, kas gi yra žmogus?“ – šis klausimas persmelkia visą veikalą, į jį atsakymo taip ir nerandama... Už „Paratum cor meum“ ir kitus to meto kūrinius A. Šenderovas 1997 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija

Šventinio vakaro pabaigoje skambėsiantis „Šokis“ (2015) simfoniniam orkestrui tarsi apibendrins ir autoriaus kūrybą, ir šio koncerto programą. Perfrazuojant kompozitorių Antaną Rekašių, tai – nelyginant A.Šenderovo muzikos „autokoliažas“. Kompozicijos muzikinė medžiaga paremta ypač populiaraus kūrinio „David’s Song“ greitosios dalies motyvais. „Šokyje“ galima išgirsti ir Trečiojo koncerto violončelei ir orkestrui finalinio epizodo sąskambių. Visa tai susilieja į siautulingą šokį.

Kūrinyje naudojami efektingi muzikinio teatro elementai, muzikos garsais trykšta gaivališka energija, kupina šmaikštumo, ironijos ir nežabotos fantazijos – visa tai, pasak autoriaus, tarsi šampanas, iššaunamas šventės proga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.