„Gaida“: kūrinys – kaip įkyri reklama, o koncertas – kaip TV šou

Kodėl gi ne? Šiuolaikinis muzikos menas gali ir provokuoti, ypač jei jis atkeliauja iš didžiojo pasaulio „obuolio“ – Niujorko. Spalio 25–26 d. Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ pristatys įvairovės nestokojančią šiuolaikinės amerikiečių muzikos panoramą, kurioje nuskambės ir airių, britų bei olandų balsai.

„Crash“ – ansamblis, jau senokai užkariavęs ne tik savo šalies, bet ir daugelio Europos šalių koncertų sales.<br>Rengėjų nuotr.
„Crash“ – ansamblis, jau senokai užkariavęs ne tik savo šalies, bet ir daugelio Europos šalių koncertų sales.<br>Rengėjų nuotr.
Amerikietiškąją „Gaidos“ liniją pratęs spalio 26 d. 21 val. ŠMC rengiamas puikaus britų pianisto Andrew Zolinskio rečitalis.<br>Rengėjų nuotr.
Amerikietiškąją „Gaidos“ liniją pratęs spalio 26 d. 21 val. ŠMC rengiamas puikaus britų pianisto Andrew Zolinskio rečitalis.<br>Rengėjų nuotr.
Spalio 25 d. koncertuos jaunas, bet ambicingas multikultūrinės ir multistilistinės Niujorko muzikos scenos kūdikis „Mise-en New York“.<br>Rengėjų nuotr.
Spalio 25 d. koncertuos jaunas, bet ambicingas multikultūrinės ir multistilistinės Niujorko muzikos scenos kūdikis „Mise-en New York“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-10-21 11:23, atnaujinta 2017-10-08 18:25

Spalio 25 d. jaunas, bet ambicingas multikultūrinės ir multistilistinės Niujorko muzikos scenos kūdikis, 2011 m. įkurtas ansamblis „Mise-en New York“, o iš tiesų – šiuolaikinis kamerinis orkestras, Šiuolaikinio meno centre pristatys amerikietiškų TV reklamų („American TV commercials“) principu sumodeliuotą programą.

Joje kultinio JAV minimalisto Frederico Rzewskio kūriniai „Spots“ tarsi reklamos intarpai televizijoje nuolat permuša jaunosios JAV kompozitorių kartos kūrėjų Danielio Fishkino, Sang Song, Pascalio Le Boeufo ir Moono Youngo Ha bei paties F.Rzewskio opusus.

Niujorkas – tautų katilas, tad nenuostabu, kad įvairiatautis ansamblis (vadovaujamas kompozitoriaus Moon Young Ha) savo estetiką apibendrino pavadinimu „mise-en“: „mee“ korėjietiškai reiškia „grožis“, o „zahn“ – „puošti“.

Ansamblio „Mise-en New York“ koncerto pradžia 18 val. O 20 val. ŠMC kitoje – didžiojoje – salėje vyks pagrindinis to vakaro koncertas, kurį rengia garsiausias Airijos muzikinis kolektyvas šiandien – „Crash“ – ansamblis, jau senokai užkariavęs ne tik savo šalies, bet ir daugelio Europos šalių koncertų sales.

Intriguojančią šio koncerto programą galima pavadinti „pažadėtąja žeme“. Juk daugeliui lietuvių pažadėtąja žeme yra tapusi Airija, o daugeliui airių emigrantų pažadėtoji žemė – JAV. Tad simboliška, jog garsiausias dabarties Airijos šiuolaikinės muzikos kolektyvas atveža į Lietuvą post-minimalistinės muzikos programą, kurioje dominuoja JAV garsenybių Steve’o Reicho, Michaelo Gordono ir Terry’io Riley’io kūriniai. Pastarojo opusas, kurį įkvėpė senajam keltų menui būdingas spiralinis ornamentas, sukurtas specialiai „Crash“ ansambliui. O airių kūrybai atstovauja „Crash“ vadovo Donnachos Dennehy opusas socialiai angažuotu pavadinimu „Streetwalker“ („Prostitutė“). Amerikietiškąją „Gaidos“ liniją pratęs spalio 26 d. 21 val. ŠMC rengiamas puikaus britų pianisto Andrew Zolinskio rečitalis, nes didžiąją šio koncerto dalį sudarys irgi JAV įžymių kūrėjų muzika. Kita vertus, šis koncertas gali pasirodyti labai netikėtas, mat pianisto rečitalis Šiuolaikinio meno centre – nekasdienis reiškinys.

Su garsiąja „Icebreaker“ grupe bendradarbiaujantis ir ryškią solinę karjerą puoselėjantis Andrew Zolinsky Vilniaus publikai skambins savo artimo kūrybinio partnerio, Pulitzerio muzikos premijos laureato, amerikiečių postminimalisto Davido Lango kūrinius, kurių dalis dedikuota specialiai Andrew Zolinskiui. Melomanus taip pat nudžiugins pianisto atliekami kultinės JAV dainininkės ir kompozitorės Meredith Monk kūriniai. Koncerto desertui – olando Dideriko Wagenaaro „La volta“ – beveik nevaldomas stichijų šėlsmas...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.