„Gaida“ kviečia į susitikimus su atvykusiais garsiais kūrėjais

Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ kviečia ne tik į koncertus, bet ir į susitikimus su festivalyje viešinčiais garsiais menininkais.

Šių dienų virtuozė N.Kawai kritikų lyginama su didžiaisiais vadinamojo aukso amžiaus pianistais.<br>Organizatorių nuotr.
Šių dienų virtuozė N.Kawai kritikų lyginama su didžiaisiais vadinamojo aukso amžiaus pianistais.<br>Organizatorių nuotr.
Šiuolaikinio meno centre – pokalbis su kviestiniu šių metų „Gaidos“ kompozitoriumi Francesco Filidei (Italija).<br>Organizatorių nuotr.
Šiuolaikinio meno centre – pokalbis su kviestiniu šių metų „Gaidos“ kompozitoriumi Francesco Filidei (Italija).<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 12:54 PM

Penktadienį, spalio 23 dieną, prieš festivalio atidarymo koncertą Nacionalinėje filharmonijoje vyks susitikimas su vienu iš svarbiausių dabarties britų kompozitorių James’u Dillonu bei japonų fortepijono virtuoze Noriko Kawai, o šeštadienį Šiuolaikinio meno centre rengiamas pokalbis su kviestiniu šių metų „Gaidos“ kompozitoriumi Francesco Filidei (Italija).

James’as Dillonas, anot „The Guardian“, yra vienas iš svarbiausių dabarties britų kompozitorių. Tačiau 70 procentų jo sukurtos muzikos atliekama svetur – ne vien Škotijoje ar Jungtinėje Karalystėje. Kurį laiką sietas su „naujojo sudėtingumo“ banga, Dillonas pernelyg ryškus ir savitas, kad lengva ranka būtų tapatinamas su kokia nors muzikos kryptimi. Jis yra savamokslis, į moderniosios muzikos sferą atėjęs iš jaunystėje žavėjusių pop ir roko muzikos pasaulių. Vos atradęs šiuolaikinę klasiką jis gana greitai nutraukė ryšius su ankstesniu gyvenimu, džiaugdamasis ir tuo, jog pavyko pabėgti nuo kvaišalų.

„Gaidos“ atidarymo koncerte vieną ryškiausių J.Dillono kūrinių, koncertą fortepijonui ir orkestrui „Andromeda“ skambins japonų pianistė N.Kawai. Šių dienų virtuozė, kritikų lyginama su didžiaisiais vadinamojo aukso amžiaus pianistais, groja tiek A. Skriabiną ir F. Lisztą, tiek šiuolaikinius autorius. Rašoma, kad „N.Kawai technika yra regimai tiek pat nereikalaujanti pastangų, kiek ir trokštamo repertuaro pasirinkimas“ („The Sunday Times“).

N.Kawai repertuare ypatingą vietą užima J.Dillono „Andromeda“, kurią pianistė skambina visame pasaulyje, pradedant kūrinio premjera su BBC Škotijos simfoniniu orkestru „BBC Proms“ festivalyje 2006 m. N.Kawai grojo ir prancūziškąją „Andromedos“ premjerą su Lježo filharmonijos orkestru festivalyje „Musica“ Strasbūre, o naujausias „Andromedos“ atlikimas su BBC Škotijos simfoniniu orkestru buvo dalis didelės kompozitoriaus kūrinių retrospektyvos 2014 m. Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivalyje.

Šeštadienį „Gaida“ kviečia į susitikimą su vienu įdomiausių ir ryškiausių šiandienos Italijos kompozitoriumi Francesco Filidei. Festivalis šiemet plačiau pristato šio autoriaus kūrybą, o gyvas susitikimas su kviestiniu kompozitoriumi vyks Šiuolaikinio meno centre prieš pat prancūzų ansamblio „2E2M“ koncertą, kuriame skambės net trys F. Filidei kūriniai.

Keturiasdešimtmetis menininkas šiemet pelnė įtakingos Italijos nacionalinės kritikų asociacijos „Abbiati“ prizą – muzikinio humoro ir rafinuotų paradoksų mėgėjas laikomas pastarųjų metų Italijos muzikos atradimu.

Francesco Filidei gimė 1973 m. Pizoje, Florencijos Luigi Cherubini konservatorijoje baigė kompozicijos ir vargonų studijas, o išvykęs į Paryžių studijavo šio miesto konservatorijoje. Jis baigė informacinių technologijų kursą pasaulinėje akustinių tyrimų mekoje IRCAM (Muzikos ir akustikos tyrimų centras Paryžiuje). Dvilypė F. Filidei kultūrinė priklausomybė – itališkai pracūziška – skleidžiasi itin savita, individualia kūrybine raiška. „Būtų sunku nusakyti, kas įkvėpė jo estetinį skonį. Lachenmannas, Kagelis ar Harry Partchas? Greičiau jau Vivaldi, Puccini ir „Radiohead“! Jo muzika drąsiai plečia meno suvokimo ribas“ (www.cdmc.asso.fr).

F. Filidei kūriniai skambės trijuose „Gaidos“ koncertuose – spalio 23 d. atidarymo koncerte Nacionalinėje filharmonijoje, spalio 24 d. ŠMC ir spalio 30 d. Kongresų rūmuose rengiamame simfoniniame uždarymo koncerte.

Susitikimas su James’u Dillonu ir Noriko Kawai vyks spalio 23 d. 18 val. Nacionalinės filharmonijos svetainėje (I aukšte). Susitikimas su Francesco Filidei – spalio 24 d. 17 val. ŠMC skaitykloje. Įėjimas į susitikimus nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.