„Gaidoje“ – žvilgsnis į Lietuvos ir pasaulio globalumą

Mūsų dienų pasaulyje nyksta sienos, barjerai, skiriantys žmones, tautas ir net kultūras. Lietuva plečiasi, pasaulis traukiasi. Šias tendencijas aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ bando atspindėti festivalio koncertuose, kurie paženklinti kodu GLOBAL-LT. Pirmiausia šį ženklą atskleidžia į festivalio programą įtraukti kūriniai tų Lietuvos kompozitorių, kurie šiuo metu gyvena kitose pasaulio šalyse, taip pat ir tų užsienio autorių, kurių šaknys susijusios su Lietuva. Tai ir Italijoje gyvenanti bei jau platų pripažinimą pelniusi Justė Janulytė (jos „atominio“ kūrinio premjera spalio 28 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje), ir Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Egidija Medekšaitė (jos naujo kūrinio premjera spalio 26 d. ŠMC), ir lietuviškų šaknų turintys prancūzas Michaëlis Lévinas (du jo kūriniai įtraukti į „2E2M“ koncertą) bei kanadietė-amerikietė Veronika Krausas (jos kūrinys skambės spalio 27 d. 21 val.).

Kompozitorė V.Krausas gyvena Kanadoje ir JAV.
Kompozitorė V.Krausas gyvena Kanadoje ir JAV.
Kompozitorius V.Baltakas (viduryje)ir „Lietuvos ansamblių tinklas“.
Kompozitorius V.Baltakas (viduryje)ir „Lietuvos ansamblių tinklas“.
„New Era Orchestra“ vadovauja dirigentė T.Kaliničenko.
„New Era Orchestra“ vadovauja dirigentė T.Kaliničenko.
„Gaidoje“ skambės J.Juozapaičio Koncertas altui ir styginių orkestrui „Viola vs Violence“.<br>A.Baltėno nuotr.
„Gaidoje“ skambės J.Juozapaičio Koncertas altui ir styginių orkestrui „Viola vs Violence“.<br>A.Baltėno nuotr.
Naujienas iš Ukrainos „Gaidos“ festivalyje pristatys kamerinis orkestras „New Era Orchestra“ (NEO).
Naujienas iš Ukrainos „Gaidos“ festivalyje pristatys kamerinis orkestras „New Era Orchestra“ (NEO).
„Gaidoje“ skambės T.Kutavičiaus kūrinys „Mano sergantis langas“.<br>M.Raškovskio nuotr.
„Gaidoje“ skambės T.Kutavičiaus kūrinys „Mano sergantis langas“.<br>M.Raškovskio nuotr.
„Gaidoje“ skambės J.Repečkaitės kūriniai „Gobelenas“ („Tapisserie“) ir „Greitas akių judėjimas“ („Rapid Eye Movements“.)<br>K.Nasleno nuotr.
„Gaidoje“ skambės J.Repečkaitės kūriniai „Gobelenas“ („Tapisserie“) ir „Greitas akių judėjimas“ („Rapid Eye Movements“.)<br>K.Nasleno nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

lrytas.lt

Oct 26, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 6:27 PM

Vis dėlto Lietuvos ir pasaulio globalumo temą „Gaidoje“ labiausiai atspindės du festivalio koncertai spalio 27 d. Šiuolaikinio meno centre. Tai unikalaus kamerinio orkestro iš Kijevo „New Era Orchestra“ (Ukraina) pasirodymas (19 val.) bei „Lietuvos ansamblių tinklo“ (vad. Vykintas Baltakas) koncertas (21 val.).

Iš Ukrainos jau senokai girdime nerimastingas žinias, todėl festivalis „Gaida“ nusprendė savo programoje skirti dėmesio Ukrainai ir tiesiogiai išgirsti naujienas iš šios šalies. Jas festivalyje pristatys vienas svarbiausių Ukrainos naujosios muzikos scenos dalyvių – kamerinis orkestras „New Era Orchestra“ (NEO). Jis įkurtas 2007 m. Kijeve, vadovaujamas ryškios menininkės, dirigentės Tatjanos Kaliničenko. Kiekvieną savo pasirodymą NEO paverčia nepamirštamu įvykiu. Beje, NEO – nepriklausomas kolektyvas, o tai šių dienų Ukrainos socialinėje ir kultūrinėje tikrovėje reiškia labai nelengvas išgyvenimo sąlygas. Orkestras išsilaiko tik iš savo koncertų bei privačių rėmėjų, mat Ukrainoje dar nėra jokių valstybinių programų ar fondų, kurie bent iš dalies remtų nepriklausomas menininkų iniciatyvas.

Taigi proga Vilniuje išgirsti autentišką šių dienų Ukrainos muzikos kolektyvo skambesį yra išties unikali. Spalio 27-osios vakarą 19 val. NEO atliks intriguojančią skirtingų kartų autorių muzikos programą. Skambės visame pasaulyje pripažinto Ukrainos kompozitoriaus Valentino Silvestrovo „Epitafija“ fortepijonui ir orkestrui bei jaunesnės kartos kūrėjo Maksimo Šalygino opusas styginiams. Europinei naujajai klasikai atstovaus Iannio Xenakio kūrinys „Voile“ ir Michaelo Nymano Koncertas klavesinui ir styginiams. Klavesino ir fortepijono (V.Silvestrovo kūrinyje) partijas atliks iškilus Ukrainos pianistas ir klavesinininkas Romanas Repka. NEO pateiks ir dvi lietuvių autorių premjeras: Jurgio Juozapaičio Koncertą altui ir styginių orkestrui „Viola vs Violence“, kurį su orkestru grieš altininkas Jurgis Juozapaitis (jaunesnysis), bei Tomo Kutavičiaus kūrinį „Mano sergantis langas“. Jį inspiravo Mindaugo Milašiaus-Montės eilėraštis „Priešais sergantį langą“: „Neišsigąsk, kai žvelgiu pro langą – mano akys gražios. Ar priglaudžiu ausį prie stiklo... / Girdžiu ir uodžiu kaip žvėris, pražilau: žiogas svirpia po mano liežuviu. / Laibakaklis! Jo plunksnų pilna spjaudyklė! Bandau užgniaužti tą lūžtančio smuiko kosulį... [...]“

Antrajame spalio 27-osios koncerte ŠMC 21 val. „Lietuvos ansamblių tinklas“ (LAT) pristatys vien tik lietuvių autorių muziką, tačiau ji atsivežta iš įvairių užsienio šalių. Prancūzijoje šiuo metu gyvenantys Justina Repečkaitė ir Albertas Navickas, Norvegijoje kuriantis Ignas Krunglevičius, Belgijoje gyvenantis kompozitorius ir LAT įkūrėjas bei dirigentas Vykintas Baltakas nėra nei išeiviai, nei pabėgėliai. Tai tik keturi kūrėjai iš nemažo skaičiaus jaunesnės kartos Lietuvos kompozitorių, suvokiančių pasaulį ar bent jau Europą kaip vientisą lauką, kuriame galima semtis įkvėpimo, kur galima keliauti, apsigyventi, nejaučiant jokios atskirties nuo Lietuvos.

Tarp LAT programoje surinktų autorių kitoks tik Kanadoje ir JAV gyvenančios kompozitorės V.Krausas (g. 1963) likimas – ji gimė lietuvių išeivių šeimoje Australijoje. Iki šiol apie šią kompozitorę Lietuvoje nebuvome plačiau girdėję, mat V.Krausas darbai atliekami Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Toronto laikraštis „Globe & Mail“ rašė: „Jos darbuose istorija perteikiama organiškai ir lyriškai, tačiau sykiu dvelkia elegancija ir perteikia klausytojui bundančios gamtos jausmą.“ Šiame koncerte skambės 2006 m. parašytas V.Krausas kūrinys „analemma“. Kompoziciją užsakė ansamblis ERGO, jos rašymą parėmė Kanados stipendijų taryba. Pirmą kartą kūrinys nuskambėjo 2006 m. Glenno Gouldo studijoje Toronte, kūrinys pelnė Indianos valstijos universiteto naujosios muzikos festivalio nugalėtojo titulą (2013), buvo išrinktas oficialiu JAV kūriniu 2012 m. Pasaulio muzikos dienoms Belgijoje.

Visi LAT programoje skambėsiantys kūriniai turi savo atlikimo istoriją. V.Baltako „Redditio“ sukurtas festivalio „Transit“ (Belgija) užsakymu, premjerą šiame festivalyje 2010 m. spalį atliko autoriaus diriguojamas ansamblis „Champ d’Action“. „Redditio 2“ premjerą Londono „Queen Elisabeth Hall“ 2013 m. atliko kvintetas „Cataleya“.

J.Repečkaitės kūriniai „Gobelenas“ („Tapisserie“) ir „Greitas akių judėjimas“ („Rapid Eye Movements“) sukurti 2014 m. ir pirmą kartą atlikti Paryžiuje ansamblių „Court-Circuit“ ir „2E2M“. Kaip ir pernai „Gaidoje“ girdėta J.Repečkaitės „Akupunktūra“, šiais metais pristatomi kūriniai į muzikos materiją „konvertuoja“ fizinių daiktų ar reiškinių savybes. „Gobeleno“ kompozicinis principas, anot J.Repečkaitės, imituoja audimo meną, o antrasis kūrinys statiška harmonija ir betiksliu ritminiu virpėjimu perteikia žmogaus raumenų paralyžių ir greitus akių judesius vadinamojo greito akių judėjimo miego fazėje.

A.Navicko „accidental“ („Atsitiktinis“, 2011) buvo įvertintas geriausiu 2012 metų muzikos kūriniu Lietuvos kompozitorių sąjungos rinkimuose bei geriausiu multimedijos kūriniu Vienos „Konzerthaus“ šimtmečio jubiliejui skirtame konkurse „Towards the Next 100 years“. Pasak autoriaus, „accidental“ liudija tam tikrą kasdienybės patyrimą – „atsitiktinius nepažįstamų žmonių susitikimus ir neatsitiktinį vėlesnį jų artumą“. Kūrinyje naudojama vaizdo projekcija (autorius – Simas Gineika).

Galbūt labiau šiuolaikinių vizualiųjų menų nei muzikos mėgėjams žinomas I.Krunglevičius specialiai „Gaidos“ festivaliui pateiks naujausią kūrinio „Gradientai“ (2012) versiją. Kūrinio premjera buvo atlikta Hadersfildo šiuolaikinės muzikos festivalyje Jungtinėje Karalystėje. Nuo 2001 m. gyvenantis Osle I.Krunglevičius 2010 m. baigė kompozicijos magistro studijas Norvegijos muzikos akademijoje. Kaip kompozitorius ir vaizdo projekcijų kūrėjas dalyvavo daugelyje muzikos festivalių įvairiose šalyse. Menininko kūryboje – performansuose ir instaliacijose – jungiamas garsas ir vaizdas. Anot I.Krunglevičiaus, „Gradientai“ – tai muzikinė ir vaizdinė kelionė į Alisos stebuklų šalį, tarsi brovimasis gilyn į triušio landą.

Festivalio „Gaida“ koncertai su GLOBAL-LT ženklu. Spalio 27 d. 19 ir 21 val. ŠMC. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.