Festivalio temą Mūzai Rubackytei įkvėpė pianistų vienišumas

Iš Bairoito į Vilnių atgabenti du „Steingraeber & Söhne“ firmos fortepijonai, tarp muzikos instrumentų vertinami kaip „Rolls-Royce“ tarp automobilių. Jais skambins IV fortepijono muzikos festivalio dalyviai.

M.Rubackytės sumanytas fortepijoninės muzikos festivalis vyks ketvirtą kartą.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
M.Rubackytės sumanytas fortepijoninės muzikos festivalis vyks ketvirtą kartą.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Publika išgirs brolių Jonanneso ir Eduardo Kutrowatzų duetą iš Austrijos.<br>F.Nielseno nuotr.
Publika išgirs brolių Jonanneso ir Eduardo Kutrowatzų duetą iš Austrijos.<br>F.Nielseno nuotr.
Tarp festivalio dalyvių – fortepijonų duetas iš Vokietijos „Grau Schumacher Piano Duo“.<br>D.Scholzo nuotr.
Tarp festivalio dalyvių – fortepijonų duetas iš Vokietijos „Grau Schumacher Piano Duo“.<br>D.Scholzo nuotr.
Iš Vengrijos atvyks sutuoktinių pora E.Klukon ir D.Ranki.
Iš Vengrijos atvyks sutuoktinių pora E.Klukon ir D.Ranki.
Daugiau nuotraukų (4)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

Nov 14, 2015, 1:40 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 11:37 AM

Muzikos gerbėjų lapkričio 14–28 d. laukia IV Vilniaus fortepijono muzikos festivalis. Meno vadovės Mūzos Rubackytės sumanytas ir kaskart ryškių įspūdžių pažeriantis festivalis šįkart kvies į aštuonis renginius, o festivalio tema – „Tandemai“.

Temą padiktavo gyvenimas

Kas dvejus metus rengiamo fortepijono muzikos festivalio meno vadovė M.Rubackytė ne tik siekia aukščiausios meninės kokybės, reikliai sudėlioja programas, bet ir kaskart stengiasi prabilti į klausytoją viena ar kita aktualia tema.

Šiųmečio Vilniaus festivalio tema „Tandemai“ žada dėmesį sutelkti į kūrybinę muzikantų partnerystę, pianistų ir instrumentų tandemus. Kaip kilo tokios festivalio temos mintis?

„Temas dažnai padiktuoja pats gyvenimas. Taip nutiko ir šiam festivaliui.  Manau, kad dramatiški šių dienų įvykiai pasaulyje – tremtis, pabėgėliai, vienišumas – negali mūsų palikti abejingų. Man tai pasirodė aktuali ir dramatiška tema. Vienišumas yra ir pianisto profesijos dalis: mes repetuojame vieni, keliaujame po pasaulį vieni, grojame scenoje vieni. Norėjosi tai pakeisti bent šiame festivalyje, kad žmonės vienas į kitą įsiklausytų, vienas kitam pagelbėtų, kad jie nekonkuruotų, kad sukurtų harmoningą akordą ir gražią harmoniją tarpusavyje“, – teigė M. Rubackytė.

Natas pagrobė plėšikas

Tradiciškai festivalį pradės M.Rubackytė drauge su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Stefano Lano iš Šveicarijos. Juodu – ilgametis bendraminčių tandemas, Lietuvoje koncertuosiantis jau septintą kartą.

Pradžios koncerte skambės Maurice'o Ravelio „Juokdario daina“, Belos Bartoko Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 3., Sergejaus Rachmaninovo simfonija Nr. 2. B.Bartoko koncertas sukurtas prieš 70 metų, tačiau Lietuvoje atliekamas retai. „Kūrinys nėra labai dažnai grojamas ir dar netapo ypač matomas pasaulio scenose. Aš su tuo kūriniu susipažinau labai seniai, man jis atnešė sėkmę – su šiuo Koncertu laimėjau B.Bartoko konkursą, bet taip atsitiko, kad nuo to laiko jo negrojau“, – atviravo festivalio meno vadovė M.Rubackytė.

Dirigentas S.Lano šįkart repeticijas pradėjo nuo pasakojimo apie kūrinius – juos parašė depresijos apimti kompozitoriai: M.Ravelis po mamos mirties ilgai nekūrė ir po pertraukos atsirado „Juokdario daina“,  B.Bartokas Niujorke rašė jau mirtinai sirgdamas, o S.Rachmaninovas po pirmosios simfonijos buvo paniręs į gilią depresiją, tačiau sukūrė antrąją.

„Visi iš liūdesio radęsi kūriniai – nuostabūs“, – sakė dirigentas.

S.Lano – ne tik dirigentas, bet ir pianistas bei kompozitorius. Dar prieš trejus metus jis pradėjo kurti fortepijoninį koncertą, skirtą M.Rubackytei, tačiau jo premjeros kol kas taip ir neišgirdome. Kodėl?

Mat būsimojo kūrinio natos buvo pagrobtos! Pietų Amerikoje daug dirbantis muzikas kartą atvyko į Buenos Aires, ir vidury dienos plėšikas iš jo rankų išlupo lagaminėlį, kuriame, be kita ko, buvo ir koncerto rankraštis.

Vargu ar plėšiką nudžiugino grobis, bet ši vagystė jam dar gali atsirūgti: kaskart nuvykęs į Buenos Aires S.Lano atidžiai dairosi, ar jo nepamatys.

„Paklius į rankas – nusuksiu sprandą“, – įsikarščiavęs grasino S.Lano, prisiminęs nemalonų įvykį.

Instrumentai skambės darniai

Festivalio dalyvių vientisai interpretacijai talkins ir instrumentų tandemas – du koncertiniai fortepijonai, pagaminti „Steingraeber & Söhne“ fabrike Bairoite. Šis 1820 m. įkurtas elitinių instrumentų fabrikas teikė savo instrumentus Richardui Wagneriui, Ferencui Lisztui ir kitiems didiesiems pianistams.

Šios firmos instrumentai Lietuvoje skambės pirmą kartą. O gal ir paskutinį. Mat juos Steingraeberių šeimos palikuonis Udas Steingraeberis atgabeno tik šiam festivaliui. Filharmonija neturi lėšų įsigyti tokį instrumentą.

Pažintis su naujais muzikantais ir kūriniais

Per dvi savaites festivalis pristatys aštuonis renginius, 18 atlikėjų iš 12 pasaulio šalių, du simfoninio ir du kamerinio orkestrų koncertus.

Publika išgirs brolių Jonanneso ir Eduardo Kutrowatzų duetą iš Austrijos, vengrų sutuoktinių porą Editą Klukon ir Dezso Ranki, fortepijonų duetą iš Vokietijos „Grau Schumacher Piano Duo“, ką tik Ferenco Liszto konkurse Utrechte laimėjusius pianistus Mariam Macašvili iš Gruzijos ir Peterį Klimo iš JAV, Mstislavo Rostropovičiaus fondo išaugintas lietuvaites Kristiną Anamuchamedovą ir Mortą Grigaliūnaitę.

Pati M.Rubackytė koncertuose pasirodys su dirigentu S.Lano ir kolege pianiste iš Armėnijos Anahit Nersesian.

Festivalį pabaigs orkestras „Kremerata Baltica“ su pianistu Michailu Pletniovu.

Klausytojai girdės muziką nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Dave’io Brubecko ir Philipo Glasso, taip pat vengrų kompozitoriaus Barnabo Dukay kūrinio premjerą. Didelė dalis kūrinių ir aranžuočių Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Festivalio koncertinę programą papildys edukacinis renginys – fortepijonų meistrų Steingraeberių šeimos palikuonio U.Steingraeberio paskaita „F.Lisztas ir R.Wagneris Bairoite; seniausias pasaulio festivalis“ Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.