Lietuva muzikos elito klube – CD išleido „Deutsche Grammophon“

Viena garsiausių pasaulyje klasikinės muzikos leidėja „Deutsche Grammophon“ išleido pirmąją lietuvių kolektyvo kompaktinę plokštelę: Lietuvos kamerinis orkestras (LKO)su meno vadovu smuikininku Sergejumi Krylovu tapo pirmuoju Lietuvos kolektyvu, patekusiu į klasikinės muzikos elitą. Plokštelėje įrašytas garsiausias baroko kompozitoriaus Antonio Vivaldi kūrinys „Metų laikai“, taip pat Koncertai Nr. 8 ir 9 smuikui ir styginiams. „Metų laikai“ skambės ir šį vakarą Vilniaus festivalio koncerte Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, bus galima įsigyti ir plokštelę.

LKO kompaktinę plokštelę ir koncertą Vilniaus festivalyje pristatė (iš kairės): Filharmonijosd Visuomenės informavimo skyriaus viršininkas J.Grickevičius, LKO direktorius E.Mikšys, Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė R.Prusevičienė, LKO meno vadovas S.Krylovas, LKO klubo valdybos pirmininkas V.Strioga.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
LKO kompaktinę plokštelę ir koncertą Vilniaus festivalyje pristatė (iš kairės): Filharmonijosd Visuomenės informavimo skyriaus viršininkas J.Grickevičius, LKO direktorius E.Mikšys, Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė R.Prusevičienė, LKO meno vadovas S.Krylovas, LKO klubo valdybos pirmininkas V.Strioga.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras pristatė „Deutsche Grammophon“ išleistą savo kompaktinę plokštelę.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras pristatė „Deutsche Grammophon“ išleistą savo kompaktinę plokštelę.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Augulytė

Jun 13, 2016, 12:22 PM, atnaujinta May 21, 2017, 10:52 PM

Jau dvidešimtą kartą surengtas Vilniaus festivalis nuolat prisimena savo įkūrėjus. Vienam jų – Mstislavui Rostropovičiui – skirtas koncertas jau nuskambėjo. Pirmadienio koncertas skirtas kitai ryškiai asmenybei – lordui Yehudi Menuhinui, kurį ypač glaudūs kūrybiniai ryšiai siejo su LKO ir Kauno valstybiniu choru. LKO repertuarui visada būdingas gražus balansas tarp klasikos šedevrų ir šiuolaikinės muzikos. Ir šį kartą publika išgirs festivalio užsakymu sukurtą naują Loretos Narvilaitės kūrinį „Į krantą jūra krenta“ styginių orkestrui, Antonino Dvorako Serenadą – labai gražų, jaunatvišką, šviesų kūrinį ir A.Vivaldi „Metų laikus“. Y.Menuhinas kadaise taip pat buvo įrašęs „Metų laikus“ su Anglijos kameriniu orkestru.

„Turėti „Deutsche Grammophon“ išleistą kompaktinę plokštelę – tai patekti į klasikinės muzikos NBA lygą, kur dirba geriausi muzikos kolektyvai, – džiaugėsi Lietuvos kamerinio orkestro direktorius Egidijus Mikšys. – Tai, kad leidybos kompanija patikėjo orkestrui vieną garsiausių klasikos kūrinių, parodo, jog kolektyvas yra pasiekęs pasaulinį lygį.“

Lygį orkestras, žinoma, pasiekė dar tuo metu, kai jam vadovavo jo įkūrėjas Saulius Sondeckis, kolektyvo diskografijoje yra kitų pasaulinio garso įrašų kompanijų, pavyzdžiui, „Sony Classical“ įrašų. Bet „Deutsche Grammophon“ pirmą kartą išleido ne tik LKO, bet apskritai lietuvių atlikėjų plokštelę ir ketina toliau bendradarbiauti su LKO. 

55 metus gyvuojančio LKO biografijoje daug išskirtinių momentų. 1976 metais jis pirmasis iš Lietuvos kolektyvų iš tuometės SSRS išvyko į Vakarų Europos šalį – dalyvavo Echternacho festivalyje Liuksemburge. Pasirodė taip sėkmingai, kad dar 6 kartus į jį buvo pakviestas. Pastaraisiais metais lietuviai ten nesilankė ir dabar vėl sugrįžta – koncertuos ten birželio 29-ąją-liepos 2-ąją. Vėliau laukia gastrolės Maljorkoje, Šveicarijoje, Slovėnijoje, Kinijoje, tariamasi dėl galimų gastrolių JAV.

Dar vienas LKO veiklos puslapis – jau penktus metus gyvuojantis privačių rėmėjų suburta viešoji įstaiga Lietuvos kamerinio orkestro klubas, kurio valdybos pirmininkas – verslininkas, bendrovės „E-energija“ vadovas Virginijus Strioga. Tai žmonės, kurie investuoja savo finansus ir laiką į Lietuvos kultūros eksportą – gastroles, CD leidybą. Nauja jų iniciatyva – LKO interneto svetainė, kuri pradės veikti jau šią savaitę. Joje bus galima susipažinti su orkestro istorija, garso įrašais.

„Mūsų tikslas – padidinti LKO orkestro, mano nuomone, stipriausio Lietuvoje meno kolektyvo, tarptautinį žinomumą, padėti rengti gastroles ir įrašinėti nuostabią muzika, kad Lietuvos vardas pasaulyje sietųsi ne su kuo nors kitu, o su Lietuvos kameriniu orkestru. Klubo idėją nusižiūrėjome nuo vakarietiškos praktikos, konkrečiai – nuo Londono simfoninio orkestro, turinčio panašią struktūrą. Tai klubas, kuris valdo vadinamąjį neliečiamąjį fondą. Tokį ketiname įkurti ir Lietuvoje. Verslo atstovai galės į jį investuoti ir visos pajamos iš šių investicijų bus skiriamos tik orkestro veiklai finansuoti. Labai noriu pasidžiaugti, kad po kelerių metų darbo vienas klubo vaisių jau matomas – šis „Deutsche Grammophon“ kompaktinis diskas išleistas su mūsų parama“, – džiaugėsi V.Strioga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.