Muzikos akademijoje startuoja ilgai laukta studijų programa

Europoje būtų sunku surasti aukštąją muzikos mokyklą, kuri nerengtų šiuolaikinės muzikos atlikėjų. Taip iki šiol buvo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA).

Kompozitorius ir dirigentas V.Baltakas ugdys šiuolaikinės muzikos atlikėjus ir akademijoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kompozitorius ir dirigentas V.Baltakas ugdys šiuolaikinės muzikos atlikėjus ir akademijoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jun 22, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 21, 2017, 1:33 AM

„Būsimieji muzikantai su šiuolaikine kūryba akademijoje susidurdavo tik retsykiais ir beveik atsitiktinai. Tačiau dabar situacija pasikeis“, – džiaugėsi kompozitorius, dirigentas, Lietuvos ansamblių tinklo įkūrėjas Vykintas Baltakas.

Būtent šis Belgijoje gyvenantis, Mastrichto ir Briuselio konservatorijose kompoziciją dėstantis lietuvių muzikas kartu su džiazo meistru Liudu Mockūnu parengė šiuolaikinės muzikos atlikėjams skirtą magistro studijų programą, kuri startuos LMTA jau šį rudenį.

Programa apims šiuolaikinės muzikos ansamblio ir improvizacinės muzikos specializacijas. Ją pasirinkę studentai susipažins su naujausiomis muzikos atlikimo technikomis, notacija, praplės savo repertuarą po 1950-ųjų parašytais kūriniais, įgis improvizavimo, darbo su medijomis ir kitokių svarbių įgūdžių.

Be to, pasak V.Baltako, studentai galės išbandyti save įvairiose šiuolaikinės muzikos scenose ir projektuose.

„Naujosios muzikos studijų programas turi dauguma aukštųjų mokyklų, tačiau mūsų sumanytoji bus ypatinga dėl ansamblio ir improvizacinės muzikos krypčių derinimo. Kai kurios paskaitos abiejų specializacijų studentams bus bendros“, – pabrėžė V.Baltakas.

Anot menininko, bet kurios muzikos gera interpretacija artėja prie improvizacijos, o atliekant šiuolaikinę muziką neįmanoma išsiversti be improvizavimo įgūdžių. Dėl to esą buvo svarbu susieti dvi minėtas studijų kryptis.

„Baigusieji šią magistrantūrą galės groti įvairią muziką, tačiau tikrai išmanys ir šiuolaikinę. Kuo platesnio profilio yra atlikėjas, tuo jam lengviau įsidarbinti“, – tvirtino V.Baltakas.

Kiekvieno semestro pabaigoje studentai rengs šiuolaikinės muzikos projektus, bendradarbiaudami su kitų specialybių muzikais. „Klasikos kūrėjų jau nieko nepaklausime, nes jie mirę, o šiuolaikinėje muzikoje, jei autoriaus ir nebėra, galima pabendrauti su jį pažinojusiais sekėjais ar bendražygiais. Pagal poreikius kviesimės tokius žmones ir dėstyti į Vilnių“, – kalbėjo V.Baltakas.

Pasak jo, iki šiol Lietuvoje dažniau būdavo atliekama šiuolaikinė lietuvių muzika, o pasaulinis repertuaras prisimenamas priešokiais. 2009-aisiais V.Baltakas įsteigė Lietuvos ansamblių tinklą tam, kad drauge su pajėgiausiais lietuvių atlikėjais pradėtų žvalgyti mūsų publikai nežinomus naujausios muzikos klodus.

Vykinto vadovaujami ansambliai parengė ir pristatė jau daug originalių šiuolaikinių programų. Dirbdamas LMTA muzikas tęs šią veiklą, galbūt įtraukdamas į ją ir gabesnių studentų.

Smagu dėl prošvaisčių šiuolaikinės muzikos baruose. Gal greitai jų sulauks ir senosios muzikos mėgėjai, vis dar priversti studijuoti užsienyje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.