Sostinės „Lėlės“ teatras žiūrovus pasitinka nauju kelrodžiu

Nuo šiandien kiekvienam siaurute Senamiesčio gatvele žygiuojančiam praeiviui kelią į „Lėlės“ teatrą rodys įspūdingas dailininkės Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės pano „Pakeliui“.

Dailininkės Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės pano „Pakeliui“ (nuotraukoje – fragmentas)vaizduoja į teatrą keliaujančius žiūrovus ir kartu su jais einančius spektaklių personažus, marionetes, pasakas.<br>D.Sarapino nuotr.
Dailininkės Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės pano „Pakeliui“ (nuotraukoje – fragmentas)vaizduoja į teatrą keliaujančius žiūrovus ir kartu su jais einančius spektaklių personažus, marionetes, pasakas.<br>D.Sarapino nuotr.
Scena iš spektaklio „Tiesiog žmogus“.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Scena iš spektaklio „Tiesiog žmogus“.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Spektaklio „Tiesiog žmogus“ scena.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Spektaklio „Tiesiog žmogus“ scena.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Scena iš spektaklio „Čia buvo, čia nėra“.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Scena iš spektaklio „Čia buvo, čia nėra“.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Scena iš spektaklio „Vaikystė“.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Scena iš spektaklio „Vaikystė“.<br>„Lėlės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-08-20 07:52, atnaujinta 2017-05-15 09:43

Vilniaus teatras „Lėlė“ vėl pabunda pirmasis ir jau šiandien pradeda naujus veiklos metus.

Šį, 59-ajį, teatro sezoną, be daugelio publikos jau pamėgtų spektaklių, „Lėlės“ žiūrovų laukia trys nauji pastatymai, naktinis lėlių seansas suaugusiesiems ir kiekvieną einantį pro „Lėlę“ pasitiksiantis naujas teatro kelrodis – pano „Pakeliui“.

Sienos persunktos meno

Dailininkės A.Bagočiūnaitės-Paukštienės kompozicija ant Arklių gatvės sienos – net 3 metrų aukščio ir 20 metrų ilgio. Ji vaizduoja į teatrą keliaujančius žiūrovus ir kartu su jais einančius spektaklių personažus, marionetes, pasakas. Jiems visiems – pakeliui, nes visi skuba į Vilniaus teatrą „Lėlė“!

Čia, kur dabar puikuojasi sienos piešinys, kadaise stovėjo pirklio Levo Zalkindo namų korpusas. Jame XX a. pradžioje veikė viešbučio „Palas“ restoranas, o po 1923-iųjų rekonstrukcijos įsikūrė teatras „Palas“.

Vėliau čia veikė lenkų Konservatorija, bet ir tada salė buvo nuomojama spektakliams.

Konservatorijai išsikėlus, „buvusioje Konservatorijos salėje“ – taip šias patalpas vadindavo vilniečiai – vaidino ir Vilniaus žydų lėlių teatras „Maidim“.

Karo metais čia veikė Vilniaus lietuvių dramos teatras „Vaidila“ ir prie jo įsikūrusi M.Krinickaitės vadovaujama lėlininkų trupė.

Kviečia prisijungti praeivius

Po karo, 1947-ųjų žiemą, pastatą iki pamatų sunaikino gaisras, o kiek vėliau atsivėrusią tuščią erdvę nuspręsta nuo Arklių gatvės atitverti Vilniui būdinga mūrine siena. Ant jos A.Bagočiūnaitė ir nutapė eitynes į čia pat, Oginskių rūmuose (Arklių g. 5), įsikūrusį Vilniaus teatrą „Lėlė“.

Prie keliaujančiųjų į teatrą dailininkė kviečia prisijungti ir praeivius: specialiai jiems kompozicijoje palikti punktyrais nužymėti siluetai.

O po „Lėlės“ spektaklių kiekvienas galės pasitikrinti, kiek ūgtelėjo kūnu ir siela: dėl to dailininkė į savo piešinio kompoziciją įtraukė specialų ūgio matuoklį, tarytum simbolizuojantį „Lėlės“ misiją ugdyti žiūrovą ir ryžtą augti bei keliauti drauge su juo.

Sena, nauja ir naujausia

59-ąjį sezoną „Lėlė“ pradeda dviem laiko patikrintais vaidinimais – Vitalijaus Mazūro „Raudonkepure“ ir Algio Mikučio „Pasaka apie vėžliuką“.

Rudeniui įsibėgėjant teatras primins savo publikai, kad kuria ne tik vaikams, bet ir brandesnei publikai, – į sceną grįš režisieriaus Daliaus Butkaus spektaklis pagal Juozo Erlicko humoreskas bei humoristinius eilėraščius „Tiesiog žmogus“.

Tai pasakojimas apie šiuolaikinio žmogaus vienatvę ir balansavimą tarp skaudžios realybės ir svajonių.

Mažieji teatro lankytojai sezono pradžioje išvys ir naujausią „Lėlės“ spektaklį – Šarūno Datenio režisuotą magijos bei gyvos muzikos vaidinimą visai šeimai „Čia buvo /čia nėra“.

Jis pakvies į pasaulį, kuriame bendraujama ne žodžiais, o žaismingais, išradingais violončelės, akordeono, kitų muzikos instrumentų garsais ir neįtikėtinais mago rankų sukuriamais mažyčiais stebuklais.

59-ąjį sezoną „Lėlė“ pristatys tris premjeras – du spektaklius vaikams pagal lietuvių bei užsienio literatūros klasiką ir vaidinimą suaugusiesiems, kurį režisuos tarptautinė jaunų scenos meno kūrėjų kompanija.

Savotiška duokle teatro „Lėlė“ istorijai taps režisieriaus A.Mikučio, kompozitoriaus Olego Ditkovskio ir kitų bendraautorių kuriamas muzikinis vaidinimas pagal Sigito Gedos pjesę „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“. Mat prieš beveik keturis dešimtmečius „Lėlėje“ šį kūrinį jau statė teatro legenda V.Mazūras.

A.Mikutis kurs savo odę vaikystei, bundančiam vaiko dvasingumui ir jo aplinkinio pasaulio grožiui.

Publikai jau pažįstamas jaunimas – režisierius Š.Datenis, dailininkas Antanas Dubra ir kompozitorius Vytautas Leistrumas – imsis chrestomatinės Carlo Collodi istorijos „Pinokis“.

Anot statytojų, tai turėtų būti elektroninis miuziklas, kuriame Pinokis būtų ne iš medžio išdrožtas, bet sukurtas dirbtinis intelektas, emancipuotas robotas, suvokiantis save kaip gyvą individą.

Paskutinę sezono premjerą – spektaklį „Beieškant“ pagal prancūzišką komiksą žiūrovams nuo 12 metų – pristatys tarptautinė prancūzų ir lietuvių menininkų komanda.

Anot spektaklio režisierės, buvusios „Lėlės“ teatro aktorės Jūratės Trimakaitės, spektaklio idėją įkvėpė komikso pagrindinė siužetinė linija – gyvenimo kelionės metafora.

„Lėlės“ trupės laukia ir atsakingos gastrolės. Giedros Radvilavičiūtės spektaklis „Smėlio žmogus“ pakviestas dalyvauti tarptautiniame formos teatro festivalyje „Materia Prima“ Krokuvoje.

Bendradarbiaus su OKT

Drauge su Oskaro Koršunovo /Vilniaus miesto teatru „Lėlė“ rengia eksperimentinį projektą tarptautiniam šiuolaikinio teatro festivaliui „Sirenos“. Jis bus rodomas naktį.

Projekto režisierius – O.Koršunovo mokinys K.Vilkas, kuriantis spektaklį-koliažą „Vaikystė“.

Į šį kūrinį jaunasis menininkas žada įpinti įvairių menų žodyną, ezoterines patirtis, aukštąją ir populiariąją kultūrą, literatūrinio avangardo tradicijas bei gyvenimo košmarus.

Legendinė „Raudonkepurė“ bus rodoma „Lėlės“ mažojoje salėje rugpjūčio 20 d. 12 val., „Pasaka apie vėžliuką“ – rugpjūčio 21 d. 12 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.