Palangiškiai veltui džiaugėsi: Ph. Glassas kurorte nekoncertuos

Legendinis „Kronos“ kvartetas ir JAV įžymybė Philipas Glassas – tai tik ledkalnio viršūnė, po kuria slepiasi turtinga muzikos festivalio „Gaida“ programa.

Garsusis kompozitorius Ph.Glassas po dvejų metų pertraukos grįžta į Vilnių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Garsusis kompozitorius Ph.Glassas po dvejų metų pertraukos grįžta į Vilnių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Australijos kompozitorė L.Lim šį vakarą prieš koncertą bendraus su publika Filharmonijos svetainėje.<br>Organizatorių nuotr.
Australijos kompozitorė L.Lim šį vakarą prieš koncertą bendraus su publika Filharmonijos svetainėje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Austė Radžiūnaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2016, 7:39 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:48 AM

Festivalis „Gaida“ nuo spalio 21 iki lapkričio 11 dienos pristatys trylika koncertų sostinėje. Juose vyraus muzika styginiams ir klavišiniams instrumentams.

Šįmet renginiai neišskirs vieno ar kelių kompozitorių, kaip ankstesniais metais. Jų dėmesio centre – garsiausių šiuolaikinių pasaulio muzikos kūrėjų bei lietuvių autorių jubiliejai. Ir ne vien jų.

Pasitaikė sukakčių metai

Prieš 100 metų gimė ne tik XX amžiaus lietuvių moderniosios muzikos klasikas Julius Juzeliūnas, bet ir atsirado viena pirmųjų Europos avangardinio meno srovių dadaizmas.

Prieš 90 metų pasaulį išvydo garsus vengrų kompozitorius ir pianistas Gyorgy Kurtagas, prieš 80 metų – kultinis JAV kūrėjas Steve’as Reichas.

„Gaida“ atiduos duoklę visoms šioms sukaktims, taip pat 70-metį švenčiančiam žymiausiam latvių kompozitoriui Pėteriui Vaskui ir to paties amžiaus galėjusiai sulaukti prancūzų garsenybei Gerard’ui Grisey.

Skambės ir šlovinamų 60-mečių, 50-mečių, 40-mečių muzika. Vienas jų – Niujorko moderniosios muzikos scenos pažiba Michaelas Gordonas – atskris į „Gaidą“, netgi perkėlęs savo naujausio kūrinio europinę premjerą iš pavasarinio Roterdamo į rudeninį Vilnių.

Pasak festivalio meno vadovo Remigijaus Merkelio, taip pasielgti jį paskatino sentimentai. Mat kompozitorius prieš 10 metų jau buvo kviestinis „Gaidos“ svečias ir parsivežė iš šio forumo į namus pačius geriausius įspūdžius. Apie tai bus galima pakalbinti patį M.Gordoną – spalio 29 d. 18 val. Kongresų rūmuose vyks susitikimas su kompozitoriumi. 

Pasinaudojo netikėta proga

R.Merkelio teigimu, net legendinis JAV minimalistas Ph. Glassas šiemet pasiprašė koncertuoti „Gaidoje“. Palangoje planuotas jo pasirodymas neįvyks, nes tenykščiai organizatoriai esą kažkuo neįtiko maestro. Užtat lapkričio 10-ąją jį vėl išgirs vilniečiai.

„Ph.Glasso programa tiko mūsų temai, priešingu atveju gal nebūtume rengę šio koncerto – įvykdyti visas jo sąlygas gana sudėtinga“, – aiškino R.Merkelys.

Užpernai Vilniuje jau grojusi JAV garsenybė šįkart skambins savo etiudus pasikeisdama su japonų pianiste ir Petru Geniušu.

Dar vienas festivalio „Gaida“ laimikis – Berlyne gyvenanti fortepijono įžymybė Pierre’as Lauent’as Aimard’as.

Pianistui kūrinius rašo žymiausi pasaulio kompozitoriai, jis bičiuliavosi su daugeliu XX amžiaus legendų.

Garsiųjų bičiulių kompozicijų svečias paskambins ir „Gaidoje“ spalio 25-ąją.

Renginiai – trijose scenose

Laukiantys „Gaidoje“ įdomybių klausytojai turbūt daugiausia jų ras Šiuolaikinio meno centro renginiuose. Būtent čia trijų menų atstovai rytoj surengs performansą, skirtą dadaizmo jubiliejui.

Čia pasirodys daug mėgstančių eksperimentus lietuvių ir užsienio ansamblių, tarp jų – Slovakijos pasididžiavimas „Quasars Ensemble“, Lietuvos ansamblių tinklo virtuozai, net keturi lietuvių styginių kvartetai ir debiutuojanti „Gaidoje“ Lietuvos jaunimo grupė „Synaesthesis“.

Įspūdžių verta pasidairyti ir Nacionalinėje filharmonijoje bei Vilniaus Kongresų rūmuose. Čia viešės ne vienas pasaulinio garso artistas, skambės dar niekada neatlikti kūriniai.

Prieš Ph.Glassą, lapkričio 6-ąją, į Kongresų rūmų sceną pakils ištikimas jo kūrybos partneris, turbūt daugiausia gerbėjų pasaulyje turintis styginių kvartetas „Kronos“. Jam Ph.Glassas parašė kone visą savo kvartetų muziką. Ir šį kartą „Kronos“ grieš Ph.Glassą – jo naujausią 7-ąjį kvartetą.

„Gaidą“ užbaigs elektroninės muzikos legenda „Autechre“ iš Didžiosios Britanijos.

Instrumentai – ir iš Australijos

Šiandien festivalį Nacionalinėje filharmonijoje pradės Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas jauno brito Jonathano Bermano. Vakaro programoje – dvi lietuviškos ir dvi pasaulinės premjeros.

Smalsumą ypač kursto vienos geriausių Australijos kompozitorių Lizos Lim kūrinys orkestrui „Perlamutras, ochra, plaukų virvelės“. Jis įkvėptas Australijos čiabuvių ritualų.

Orkestras kai kurių egzotiškų instrumentų net neturi, bet juos atvežė į Lietuvą autorė. L.Lim dalyvaus premjeroje, o prieš koncertą, 18 val. Filharmonijos svetainėje, susitiks su publika.

Pasaulines premjeras vakare pristatys lietuvių kompozitoriai Vytautas Germanavičius ir Vykintas Baltakas.

26-asis aktualios muzikos festivalis „Gaida“. Spalio 21–lapkričio 11 d. Vilnius, Kongresų rūmai, Nacionalinė filharmonija ir Šiuolaikinio meno centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.