Tikrame oro balione tilps ir aktoriai, ir žiūrovai

Sausio 12–17 dienomis sostinės „Menų spaustuvė“ taps erdve, skirta mažiesiems, jų tėvams ir mokytojams bei visiems, norintiems pamatyti fantastišką teatrą vaikams ir jaunimui.

Ispanų trupė pakvies vaikus pakeliauti tikru oro balionu ir atrasti nežinomas vietas.<br>Rengėjų nuotr.
Ispanų trupė pakvies vaikus pakeliauti tikru oro balionu ir atrasti nežinomas vietas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2017, 5:11 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 10:57 AM

Šių metų festivalio „Kitoks“ šūkis – „Įsivaizduoti paprasta!“, tad spektakliai lavins jaunųjų žiūrovų vaizduotę. Per šešias festivalio dienas trupės iš Belgijos, Norvegijos ir Ispanijos parodys penkis spektaklius, o lektoriai iš Lenkijos ves seminarą pedagogams apie teatro edukacines galimybes.

Jau septintus metus „Menų spaustuvės“ rengiamas festivalis pristato labai skirtingų žanrų spektaklius įvairaus amžiaus kūrybingiems vaikams ir jaunimui. Pasak forumo „Kitoks“ koordinatorės Jolitos Balandytės, jo spektakliai yra interaktyvūs, rodomi neįprastai įrengtose erdvėse, naikinantys vadinamąją ketvirtąją sieną, skiriančią publiką nuo scenos.

Žiūrovai kviečiami prisiliesti prie dekoracijų, pabendrauti su aktoriais ir patys tapti spektaklio dalimi.

Vienintelis šio festivalio prioritetas – sugalvoti ir parodyti ką nors nauja pačiam festivaliui, kas mažai matyta ar vaikų dar neišbandyta.

Vienas tokių reiškinių šįmet – trupės iš Ispanijos „Farres Brothers I Cia“ spektaklis „Tripula“. Svarbiausias jo scenografijos elementas – tikras oro balionas, kurio viduje tilps ir aktoriai, ir visi žiūrovai. Sukūrę naują būdą patirti teatrą spektaklio autoriai kvies keliauti kartu oro balionu ir atrasti iki šiol niekam nežinomas vietas.

Trupės artistai – broliai Jordi ir Pepas Farresai – trumpai pasakojo apie spektaklio atsiradimą ir gyvavimą.

– Ar patys esate skridę oro balionu?

– Taip. Tai nepaprastai įspūdinga, atpalaiduojanti kelionė: skrydis ramus, lėtas – savijauta visiškai kitokia nei skrendant lėktuvu.

– Kodėl sumanėte pasakoti istoriją oro balione?

– Iš tikrųjų pats balionas pasisiūlė. Mūsų krašte veikia kelios oro balionų skrydžius siūlančios įmonės.

Kai oro balionas nuskrenda tam tikrą skaičių valandų, jis išmetamas. Vienas mūsų draugas iš tokių senų balionų kuria efemerišką architektūrą.

Šovė mintis, kad tai galėtų būti puiki vieta rodyti teatro spektaklį, ir puolėme eksperimentuoti.

Dirbome daug – būtent balionas mums visada pasufleruodavo, kokie sprendimai pasiteisins, o kokie – ne.

– Ką darote, jei vaikai atsisako eiti į baliono vidų?

– Mažiems vaikams tai iš tiesų baisoka, todėl pasakome jiems ir jų tėvams, kad gali likti išorėje, kol pajus, kad nori eiti į vidų. Tada jiems reikia kreiptis į mūsų „antžeminę kontrolę“, kad atvertų duris. Dažniausiai vaikai pasiryžta įeiti į vidų.

– Jūsų spektaklis yra kelionė. Ar jums svarbu mokyti vaikus, ką reiškia keliauti šiais laikais?

– Mes apskritai vengiame ko nors mokyti, bet mėgstame kalbėti apie rimtus dalykus. „Tripuloje“ kviečiame publiką į išskirtinę kelionę, bet aišku viena: tai tikrai nebus kelionė, kurioje „viskas įskaičiuota“!

– Kokį linksmiausią atsiliepimą apie „Tripulą“ esate girdėję?

– Vienas vaikas mums kartą labai rimtai pasakė: „Aš žinau, kaip jūs tai padarėte. Spektaklio metu teatro stogas atsivėrė, ir balionas išskrido!“

– Teatro vaikams festivalis Vilniuje vadinasi „Kitoks“. Ar „Tripula“ yra „kitokia“ ir Ispanijos kontekste?

– Tikrai taip – ir ne tik Ispanijos, bet ir mūsų pačių darbų kontekste.

– Kas jums svarbiausia kuriant vaikams?

– Jausti pagarbą publikai. Galvoti apie vaikus ne kaip apie ateities publiką, bet kaip apie dabarties, esančią čia ir dabar.

– Ar svarbu vaikams pasakoti istorijas, ar verčiau žaisti su jais kuriant vaizdinius, nebūtinai susijusius tarpusavyje?

– Kas žino, kas yra svarbiau? Bet kuri meno forma padeda mums augti ir suprasti pasaulį. Vienos suteikia žiūrovams laisvę kurti, o kitos praturtina kitaip.

– Ar klasikinį teatrą vaikams galėtumėte pavadinti atgyvena?

– Ne, klasikinis teatras gali būti toks pat stiprus kaip moderniausias projektas. Jeigu norime bendrauti su žmonėmis, su publika, turime pasirinkti geriausius kelius ar kanalus.

Kartais geriau eksperimentuoti, žaisti, remtis laisva forma, bet ir klasikinė struktūra gali puikiai veikti. Visada turi išlikti du esminiai dalykai – meilė ir pagarba publikai.

7-asis tarptautinis teatro vaikams ir jaunimui festivalis „Kitoks“ sostinės „Menų spaustuvėje“ – sausio 12–17 d.

Spektakliai kvies šokti ir skraidyti

Festivalį pradės Belgijos lėlių teatras „TOF Theater“ spektakliu-dirbtuvėmis „Dirbtuvėse“. Ši trupė paprastai tamsoje liekančius lėlininkus perkelia į šviesą ir atskleidžia žiūrovams, kaip lėlės valdomos, gaminamos, prisijaukinamos. Sausio 12 d. vyksiantis pasirodymas „Dirbtuvėse“ bus iš dviejų dalių – spektaklio ir valandos kūrybinių lėlių dirbtuvių su autoriais.

Sausio 13 d. bus skirta jaunimui – į elektroninės muzikos ir šokio instaliacijų šou „Triukšmo kontrolė“ kvies norvegai „Dansearena Nord“. Šiaurės Norvegijoje įsikūrusio šokio centro menininkai Juodojoje salėje panardins į garso, šviesos ir penkių skirtingų šokių stichiją. Žiūrovai galės laisvai judėti ir prisidėti prie džiazo baleto, breiko, modernaus ir šiuolaikinio šokio šokėjų.

Mažiausiems žiūrovams bus skirtas visas savaitgalis. Sausio 14 ir 15 d. net po šešis kartus per dieną ispanų trupės LASALA aktoriai su vaikais dūks interaktyviuose spektakliuose „Nemieganti naktis“. Padedami jutiklių iliustracijų, muzikos ritmų ir spalvų 2–4 metų žiūrovai taps visaverčiais teatrinio veiksmo dalyviais. Apsirengę specialiais baltais drabužiais šiame žaidime mažieji šoks ir judės sekdami nuolat besikeičiančias projekcijas.

Sausio 16 d. ispanai „Farres Brothers I Cia“ surengs magišką kelionę oro balionu „Tripula“.

Sausio 17 d. festivalį užbaigs norvegai „Peter Baden Productions“ koncertu-spektakliu „Ritmai iš kosmoso“. Spektaklis visai šeimai nukels į šalį, kurioje muzikos ritmai yra uždrausti, o žmonėms neleidžiama šokti ir kvailioti. Vizualiniame žaidime su įspūdingomis kosmoso projekcijomis visos keistų šalių taisyklės bus sulaužytos, iš kėdžių kels ritmai ir improvizacijos, o spektakliui pasibaigus žiūrovai galės susipažinti su kūrėjais ir jų naudojama technika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.