Ekstravagantiška kinų pianistė jaučia poreikį apsinuoginti scenoje, kaip ir muzikoje

30 metų kinė Yuja Wang šiuo metu – viena geidžiamiausių pianisčių pasaulyje. Ji grojo daugiau kaip 35 šalyse, garsiojoje Niujorko „Carnegie Hall“ skambino net 13 kartų. Šiemet Yuja išrinkta Amerikos metų muzike, mat šiame žemyne gyvena nuo 14-kos, kai nemokėdama anglų kalbos išvyko iš gimtosios Kinijos studijuoti į Kanadą. Vėliau ji tęsė mokslus Curtis muzikos institute Filadelfijoje.

 Y.Wang.<br> M.Borrelli nuotr.
 Y.Wang.<br> M.Borrelli nuotr.
 Y.Wang.<br> N.Kniat nuotr.
 Y.Wang.<br> N.Kniat nuotr.
 Y.Wang.<br> N.Kniat nuotr.
 Y.Wang.<br> N.Kniat nuotr.
 Y.Wang.<br> Vida Press nuotr.
 Y.Wang.<br> Vida Press nuotr.
 Y.Wang.<br> Vida Press nuotr.
 Y.Wang.<br> Vida Press nuotr.
 Y.Wang.
 Y.Wang.
 Y.Wang.
 Y.Wang.
 Y.Wang.
 Y.Wang.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 16, 2017, 2:23 PM, atnaujinta Jul 16, 2017, 9:29 PM

Pekine gimusi vunderkindė skambina fortepijonu nuo šešerių, o nesulaukusi nė septynerių, surengė savo pirmąjį koncertą. Į muzikės kelią ją nukreipė tėvai – šokėja ir perkusininkas. 

Pasaulinės šlovės valanda Y.Wang išmušė 2007-aisiais, kai mergina puikiai išnaudojo progą pakeisti koncerte Marthą Argerich.

Tačiau jaunąją pianistę į aukštumas stūmė ne tik muzikės talentai, bet ir pritrenkiantis scenos įvaizdis – jos beprotiškai trumpos ir siauros suknelės, grojant pavojingai lipančios į viršų, šokiruojantys praskiepai ir nerealūs aukštakulniai. Gražuolė bet kada gali pasipuošti ir prabangiu „Rolexu“, nes prieš aštuonerius metus  tapo šios kompanijos ambasadore.

Yra tarsi dvi Yujos Wang – virtuoziška, muzikali pianistė ir pašėlusi elfė sušiauštais plaukais, mažomis suknytėmis ir stirnos kojytėmis. 

„Koncertų lankytojai mano, kad klasikinė muzika – tai kažkas be galo rimta, sunorminta daugybe taisyklių. Aprangos kodas, kurį sulaužiau, buvo viena jų. Juk visiškai nesvarbu, ką darai, jei pasirinktas rūbas teikia tau pasitikėjimo“, - aiškino artistė žurnalui „Elle“.

Y.Wang repertuare svarbią vietą užima rusų romantikai. Šią muziką ji dažnai girdėdavo vaikystėje, kai šokdavo mama, išmokiusi ją gracingos laikysenos. Rusai pianistei artimi savo aistra ir romantiniu polėkiu. O Fryderyko Chopino preliudai, kuriuos ji dabar taip pat groja, primena kinų kaligrafiją: tai kas juose atrodo paprasta, perteikti - sunkiausia. Y.Wang atliekamas Chopinas užburia poezija ir paslaptimi.

Pianistė didžiuojasi neseniai įveikusi tris Bela Bartoko fortepijoninius koncertus. Ji vadina šį kompozitorių mazochistu, nes atlikti jo sunkius kūrinius tobulai beveik neįmanoma. Tačiau daug kas mano, kad Yujai pavyksta.
Anot pianistės,  vokiečių muzika yra itin rimta ir gili. Pernai ji ryžosi atlikti monumetalią L.van Beethoveno sonatą „Hammerklavier“ ir patyrė,  kad  nelengva sutelkti dėmesį į kūrinį beveik valandai.

Naujausia virtuozės aistra – J.Brahmsas. „Jis reikalauja tvirtai remtis į žemę, tarsi jėga sklistų iš kojų, o  klaviatūra pratęstų rankas. Richteris sakydavo,  kad groja Brahmsą „iš šlaunų“ – aiškino Y.Wang. Tik S.Richterio šlaunis dengdavo  išlygintos kelnės, o Y.Wang – dažniausiai nuogos ir atviros.

„Jeigu  muzika yra graži ir jausminga, kodėl neapsirengti taip pat? Man  tai teikia galios ir įtaigos. Jaučiuosi patogiai, nes ir muzikoje apsinuoginu“, - dėstė   artistė „The Guardian“.

Parengė Asta Andrikonytė
   

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?