Ispaniškąjį baroką į sostinę atveža lenkų gitaristai

Ispanija sunkiai įsivaizduojama be flamenko. Tačiau senosios muzikos ansamblis „Jacaras“ liepos 19 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje kvies pasigėrėti puošniuoju ispanišku Baroku. Kristupo vasaros festivalio svečiai atskleis ne mažiau užburiantį šios nuostabios šalies paveikslą. 

 Ansamblis  „Jacaras“.<br> Rengėjų nuotr.
 Ansamblis  „Jacaras“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2017, 4:20 PM

Toks ansamblio pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai. „Jácaras“– tai ispaniškos dainos, kurias teatro spektaklių pertraukų metu atlikdavo solistas su instrumentiniu pritarimu. Tokius pasirodymus labai dažnai lydėdavo ir įvairūs šokiai.

Ansamblį „Jacaras“ įkūrė Vroclavo Karolio Lipinskio akademijos profesorius Piotras Zaleskis. 2009 m. jis suvienijo dar keturis šios akademijos gitaristus – esamus ir buvusius auklėtinius, kurie tapo kolektyvo pagrindu, o 2012 m. prie jų prisijungė meksikietė dainininkė Julieta Gonzalez de Springer. 

Ansamblio repertuarą sudaro XVII-XVIII a. ispaniškojo Baroko šokių kompozicijos,  aranžuotos ir pritaikytos šiuolaikiniams instrumentams. Kolektyvo nariai skambina įvairiomis gitaromis, tarp jų - Lietuvoje mažiau girdėta tradicine penkiastyge Kanarų salų gitara.

„Tokie šokiai, kaip tarantela, fandango, folia ne tik išliko iki mūsų laikų, bet ir atliko labai svarbų vaidmenį muzikos istorijoje. Kai kuriuos ispaniškojo Baroko šokius vietos bendruomenės sugebėjo išsaugoti - pavyzdžiui, „canario“, tačiau daugelis jų liko užmarštyje. Pagrindinis bruožas, vienijantis šiuos šokius, yra išskirtinis įvairus ritmas, kuris vėliau, jau XIX a. tapo muzikos stiliaus, šiandien žinomo kaip flamenko, pagrindu“, – pasakojo profesorius  P.Zaleckis.  

Įvairios ritminės figūros buvo išgrojamos tamburinu, kastanjetėmis, specifiniu gitaros skambinimo būdu (rasgueado) ir net beldimu į gitaros korpusą. Gitaristai naudodavo skirtingą techniką, o senuosius ispaniškuosius šokius sudarė improvizuotų kompozicijų rinkinys. Įdomu ir tai, kad jose atsispindėjo ne tik ispaniška, bet ir indiška, afrikietiška kultūra

Liepos 19 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje tvyros Viduržemio jūros regiono dvasia, atgijusi senuosiuose šokiuose. 

Programoje skambės G.Sanzo, F.Guerau, J.de Araneso ir kitų autorių kūriniai. Koncertuos dainininkė Julieta Gonzalez De Springer (Meksika) ir gitaristai P.Zaleskis, Łukaszas Figielas, Mateuszas Ławniczakas, Łukaszas Olesze, Martinas Złotnickis (Lenkija).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.