Kultūros ministrę apsėdo revoliucinis šišas

Meno bendruomenė su nerimu laukia rugsėjo 5-osios, kai paaiškės naujasis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius. Mat juo gali tapti koks nors tekstilės fabriko vadovas arba pieno kombinato administratorius.

Asta Andrikonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Asta Andrikonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2017, 11:36 AM

Tai įmanoma, nes kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson pirmą kartą istorijoje sudarė sąlygas kultūrinio išsilavinimo neturintiems žmonėms, kurie yra vadovavę bent penkerius metus „įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms“, tapti svarbiausių kultūros įstaigų vadovais.

Tiesa, reikėtų turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą.

Nė vienam kultūros ministrui nebuvo šovusi tokia radikali idėja. L.Ruokytei-Jonsson gal galėtų prilygti tik Š.Birutis, kuris per Seimo „darbiečius“ nesėkmingai bandė įdiegti nuostatą, jog Lietuvos kultūros tarybos pirmininkui pakaktų bendrosios vadybinės administravimo patirties, o ne kultūros administravimo įgūdžių.

L.Ruokytė-Jonsson pastarąjį sprendimą priėmė pati, nepasitarusi nei su Kultūros ministerijos kolegija, nei su Lietuvos kultūros ir meno taryba ar Lietuvos kultūros taryba.

Gal šis revoliucingas ministrės žingsnis yra Vyriausybės programos, patvirtintos Seimo nutarimu, vykdymas? Lyg ir ne.

Prisimenant ankstesnio LNOBT vadovo G.Kėvišo atleidimo scenarijų, kai specialiai jam buvo kurpiamos įstatymų pataisos, tikėtina, kad ir konkurso į teatro vadovus sąlygos Kultūros ministerijoje buvo parengtos konkrečiam asmeniui – pavyzdžiui, dabartiniam laikinajam vadovui, kultūros pasaulyje niekam nežinomam finansų vadybininkui.

Beje, šis konkursas gali įkvėpti ir kitus ministrus sekti L.Ruokytės-Jonsson pavyzdžiu skiriant svarbių institucijų direktoriais žmones, menkai nutuokiančius apie sritį, kuriai jie vadovaus.

Bet gal būtent tai ir yra vadinamosios profesionalų Vyriausybės receptas: kuo menkiau reikaluose susigaudantis pavaldinys, tuo protingesnis atrodo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.