Europos improvizacinės muzikos pulsas - Vilniaus įrašų studijos širdyje

Ciklo iniciatorius ir daugelio koncertų dalyvis Liudas Mockūnas teigia, jog  koncertus neįprastoje erdvėje  rengti paskatino keli veiksniai. Vienas jų – tai šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos magistrantūros studijų programos atsiradimas Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje, kuri pritraukia  improvizacijos meno  dėstytojų  iš įvairių Europos šalių. Šalia paskaitų ir meistriškumo kursų studentams  jie rengs koncertuos visuomenei.

 F.Gratkowskis.<br> K.Rade nuotr.
 F.Gratkowskis.<br> K.Rade nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 4:57 PM

Ciklo iniciatorius ir daugelio koncertų dalyvis Liudas Mockūnas teigia, jog  koncertus neįprastoje erdvėje  rengti paskatino keli veiksniai. Vienas jų – tai šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos magistrantūros studijų programos atsiradimas Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje, kuri pritraukia  improvizacijos meno  dėstytojų  iš įvairių Europos šalių. Šalia paskaitų ir meistriškumo kursų studentams  jie rengs koncertuos visuomenei.

„Koncertai vyksta pačioje įrašų studijos širdyje, - tai tarsi kūrybinė laboratorija, ne klubinė erdvė, kurioje akis į akį susitinka improvizacinės muzikos atlikėjai ir jos sekėjai,“- teigė Liudas Mockūnas.

Šiuos koncertus ketinama įrašyti ateities leidybiniams projektams. „Mama Studios“ įrašų vadybininkas ir garso režisierius Arūnas Zujus yra pats prisilietęs prie daugelio lietuviškos leidybinės kompanijos „NoBusiness Records“ išleistų improvizacinės muzikos įrašų.

Frankas Gratkowskis – įvairialypė asmenybė, garsėjanti savita grojimo technika ir muzikiniu mąstymu, - Europos ir JAV improvizacinės muzikos žemėlapyje užtikrintai įsitvirtino praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje. Hamburge gimęs muzikas po saksofono studijų gimtojo miesto konservatorijoje ir Kelne tobulinosi pas tokius didmeistrius kaip Charlie Mariano, Salas Nistico ir Steve Lacy.  

Kaip solistas jis daug bendradarbiavo su Grubenklango, Klauso Koenigo orkestrais, Tonio Oxley „Celebration Orchestra“, WDR bigbendu ir daugeliu kitų. Tačiau jo unikalumą išryškino solinės programos, pristatytos  JAV, Kanadoje ir daugelyje Europos festivalių. Solinius albumus „Artikulationen“ (1991 m.) ir „Artikulationen II“ skiria beveik vienuolika metų.

Kiti ryškūs projektai - duetas su pianistu Georgu Graewe, trio su bosininu Dieteriu Mandersheidu ir būgnininku Gerry Hemingwėjumi, - išsišakojo į dešimtis naujų muzikinių darinių ir apdovanojimus pelniusius albumus. 

F.Gratkowskis dalyvavo beveik visuose Vokietijos džiazo ir improvizacinės muzikos festivaliuose, ryškiausiuose Europos ir JAV muzikos podiumuose. Menininkas daug laiko skiria pedagoginei veiklai, dėsto Kelno, Berlyno ir Arnhemo konservatorijose, veda meistriškumo kursus visame pasaulyje. 

Tarp daugybės jo scenos partnerių  yra tokios istorinės džiazo ir improvizacinės muzikos asmenybės,  kaip Louisas Sclavisas, Johnas Betschas, Johnas Lindbergas, Michaelis Formanekas, Ernstas Reijsegeris, Fredas van Hove, Theo Jörgensmannas, Philas Mintonas, Peteris Brötzmannas, Markas Dresseris, Markas Feldmanas, Hamidas Drake‘as, Michielas Braamas, Hanas Benninkas, Misha Mengelbergas. 

Vienas ryškiausių Lietuvos džiazo atstovų Liudas Mockūnas ir avangardinės eksperimentinės muzikos bei laisvojo džiazo būgnininkas Dalius Naujokaitis – laisvos nuo bet kokių rėmų muzikos autoriai. Kaip duetas jie įsiminė „Vilnius Jazz“ festivalio klausytojams. 

Abu menininkai yra pelnę šio festivalio apdovanojimą už nuopelnus Lietuvos džiazui. Liudo ir Daliaus „Traffic Trio“ su Eugenijumi Kanevičiumi įamžintas vinilinėje plokštelėje „Kablys. Live at 11:20“ (Nobusiness records, NBLP 26).

Iki naujųjų „Mama Studios“ ketinama surengti šešis koncertus. Rugsėjo 28 d. improvizuos estų kilmės danų saksofonininkė Maria Faust ir būgnininkas Dagas Magnusas, antroje koncerto dalyje – Juozas Milašius ir Liudas Mockūnas. Kituose koncertuose numatoma pristatyti gitaristą Marcą Ducret, pianistą Anto Pettą, trio „Ąžuoliniai Berželiai“, kontrabosininką Adamą Pultz Melbye ir būgininką Raymondą Stridą. 
 
Rekomenduojame rezervuoti vietas iš anksto telefonu +370 617 13377, el. paštu zujusarunas@gmail.com, bilietai parduodami likus valandai iki koncerto. Vietų skaičius itin ribotas. Kaina 10 eurų. Studentams 7 eurai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.