Lietuvoje garsus JAV kūrėjas meldėsi prie senelių kapų SUKAKTIS. Turtinga festivalio „Gaida“ programa skirta ir šiais metais 60-metį švenčiančiam litvakui D.Langui

„Jungtinėse Amerikos Valstijose labai daug komercijos, klesti verslo fetišas. Todėl prezidentu ir išsirinkome Donaldą Trumpą“, – ištarė Davidas Langas, trečiąsyk atvykstantis į Lietuvą, iš kurios kilę jo tėvai.

D.Lango seneliai kilę iš Lietuvos: senelis – iš Gargždų, senelė– iš Šiaulių.<br> Organizatorių nuotr.
D.Lango seneliai kilę iš Lietuvos: senelis – iš Gargždų, senelė– iš Šiaulių.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Beata Baublinskienė („Lietuvos rytas")

Oct 31, 2017, 9:16 AM, atnaujinta Nov 1, 2017, 10:52 AM

Tarptautinis aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ nusprendė supažindinti su išskirtinėmis šiuolaikinės muzikos asmenybėmis. Bene ryškiausia jų – JAV kompozitorius D.Langas, „Grammy“ ir Pulitzerio premijų laureatas, nominuotas „Oskarui“ už muziką garsiajam Paolo Sorrentino filmui „Jaunystė“.

Šiame festivalyje skamba net 17 D.Lango kūrinių. Šiais metais 60-metį minintis kompozitorius vėl ryžosi aplankyti tėvų gimtinę: D.Lango senelis gimė Gargžduose, senelė – iš Šiaulių.

Kūrėjas gieda koplyčioje

Lapkričio 3 d. 15 val. Šiuolaikinio meno centre vyks susitikimas su D.Langu. Po dvidešimties metų pertraukos kompozitorius spalio pradžioje antrąkart lankėsi Lietuvoje.

Tada kūrėjas susitiko su kultūros žurnalistais Vilniuje, lankėsi Klaipėdoje rengiamame festivalyje „Permainų muzika“. Kompozitorius tą kartą įvykdė 91 metų tėvo prašymą – nuvykti į Gargždus, surasti senelių kapus ir prie jų pasimelsti.

Religingumas ir sakralinė muzika D.Langui nėra svetima teritorija. „Vienas didžiausių muzikos autoritetų man yra Johannas Sebastianas Bachas, visą gyvenimą rašęs religinę muziką.

Aš pats, nors ir būdamas žydas, kas sekmadienį giedu grigališkąjį choralą Yale’io universiteto, kuriame dėstau, koplyčioje“, – kalbėjo D.Langas.

Ne tik J.S.Bacho mėgtų pasijų, bet ir viduramžių muzikos atšvaitų nesunku buvo išgirsti vakar surengtame žymaus atlikėjo ir dirigento Paulo Hillierio vadovaujamo ansamblio „Theatre of Voices“ koncerte Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Koncertas truko 12 valandų

Nepaprastu festivalio įvykiu tapusiame koncerte skambėjo garsioji D.Lango „Mergaitės su degtukais pasija“ (angl. „The Little Match Girl Passion“) – kūrinys, 2008 m. pelnęs kompozitoriui Pulitzerio muzikos premiją, o 2010 m. – „Grammy“ apdovanojimą už Vilniuje girdėto „Theatre of Voices“ įrašytą plokštelę (išleido „Harmonia Mundi“).

„Mergaitės su degtukais pasija“ tapo kertiniu kūriniu D.Lango karjeroje. Žurnalas „The New Yorker“ pažymėjo, kad už šį kūrinį laimėdamas Pulitzerio premiją „D.Langas – anuometinis postminimalizmo „enfant terrible“ – įtvirtino savo, kaip Amerikos muzikos meistro, reputaciją“.

D.Langas, su bendraminčiais, kompozitoriais Michaelu Gordonu ir Julia Woolf 1983 m. įkūręs garsiąją grupę „Bang on a Can“, ilgą laiką atstovavo alternatyviai Amerikos, tiksliau, Niujorko, muzikos scenai.

„Kai buvome jauni, su Michaelu ir Julia darydavome tai, ką daro visi jauni kompozitoriai visame pasaulyje: skųsdavomės, koks neteisingas yra gyvenimas, kaip mūsų niekas nepalaiko, kad muzikos, kurią kuriame, niekas nesupranta.

Tačiau po kurio laiko supratome, kad tai, kas mums nepatinka, turime keisti patys“, – kalbėjo D.Langas.

Iš šių paskatų atsirado ansamblis „Bang on a Can“, o jo debiutinis koncertas truko net 12 valandų: „Atlikome kelių žinomų autorių kūrinius, bet didžiąją dalį programos sudarė daugeliui negirdėta muzika. Buvo taip smagu, kad nusprendėme tai pakartoti.“ Ir „tai“ tęsiasi jau beveik 35 metus.

Muziką lydėjo sutapimai

Nors D.Langas nelaiko savęs filmų muzikos kūrėju, būtent muzika, panaudota P.Sorrentino filmuose „Didis grožis“ (it. „La grande belezza“) ir „Jaunystė“ (it. „La giovinezza“), paskatino kompozitoriaus kūryba susidomėti net ir tuos, kurie paprastai ne itin seka šiuolaikinės muzikos gyvenimą.

P.Sorrentino  filme „Didis grožis“ nusprendė panaudoti D.Lango kūrinį „I Lie“ – šios dainos apie meilę tekstas parašytas jidiš kalba. „Paskambino draugas ir pasakė, kad šiuo metu Romoje prie fontano įrašinėja mano kūrinį filmui.

Koks sutapimas: pasižiūrėjęs filmą pamačiau, kad tai buvo būtent tas fontanas, prie kurio aš susipažinau su savo žmona!“ – prisiminė D.Langas.

O darbas ties filmu „Jaunystė“ kompozitoriui buvo brangus ir dėl to, kad pagrindinis filmo veikėjas yra kompozitorius, ir todėl, kad režisierius nereikalavo kurti filmo muzikos – jam kaip tik reikėjo koncertinio kūrinio, artimesnio klasikinei muzikos kalbai.

D.Langas yra itin produktyvus ir vienas dažniausiai atliekamų JAV kompozitorių. Dabartinį jo muzikos pripažinimą liudija kūrinių atlikimo geografija ir atlikėjų statusas: jo opusus griežia Niujorko filharmonijos, Los Andželo filharmonijos ir Bostono simfoninis orkestrai, „Kronos“ kvartetas ir daugelis kitų garsių ansamblių, tarp jų ir lietuvių.

Vis dėlto ir Lietuvos publika netruko įsitikinti, kad D.Lango kūriniai gali būti labai skirtingi. Kompozitorius teigia sąmoningai vengiantis atpažįstamo ir lengviau parduodamo stiliaus, nes laiko tai Amerikoje vešančio komerciškumo požymiu: „JAV labai daug komercijos, pas mus klesti verslo fetišas. Todėl ir išsirinkome prezidentu Donaldą Trumpą.“

Kas paskatino D.Langą atvykti į Lietuvą? Gal jo kolega ir bičiulis, taip pat litvakas M.Gordonas, jau ne kartą viešėjęs „Gaidoje“?

„M.Gordonas yra mano geriausias draugas. Tačiau Amerikoje turbūt nerasite žydų šeimos, kuri neturėtų ryšio su Lietuva. Juk kadaise Vilnius buvo bene labiausiai žydiškas miestas Rytų Europoje“, – ištarė D.Langas.

Kuria įvairią muziką

D.Langas (gim. 1957 m.) apibūdinamas kaip aistringas, produktyvus ir daugialypis kūrėjas. Jis yra giliai įleidęs šaknis į klasikinės muzikos tradiciją ir tuo pat metu atsidavęs muzikai, kuri nesileidžia įdedama į stalčius. Jis nuolat ieško naujų formų. Kuria daug ir labai įvairios muzikos: operas, kūrinius orkestrui, kameriniams ansambliams ir solistams.

Pelnė daugybę apdovanojimų: Pulitzerio, „Grammy“, Amerikos metų kompozitoriaus, BMW muzikinio teatro, Guggenheimo fondo, Niujorko menų fondo ir kt.

„Gaidos“ publika šią savaitę dar turės progų išgirsti D.Lango kūrinių. Ypatingą dėmesį vertėtų atkreipti į Lietuvoje pirmąsyk viešinčio JAV mušamųjų instrumentų ansamblio „So Percussion“ pasirodymus lapkričio 3 ir 4 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.