27-asis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ bus užbaigtas įspūdingai

Dvi savaites vilniečius džiuginusį 27-ąjį aktualiosios muzikos festivalį „Gaida“ užbaigs 3 išskirtiniai skirtingų žanrų koncertai ir dvi pasaulinės premjeros.

L.Geniušas atsigręžė į populiariausio pasaulyje kūrėjo muziką.<br>Rengėjų nuotr.
L.Geniušas atsigręžė į populiariausio pasaulyje kūrėjo muziką.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2017, 10:35 AM, atnaujinta Nov 4, 2017, 10:36 AM

Šiandien Nacionalinėje filharmonijoje vienintelį šį rudenį pasirodymą su simfoniniu orkestru surengs vienas talentingiausių jaunosios kartos Lietuvos pianistų Lukas Geniušas.

Jis pirmą kartą Vilniuje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliks estų garsenybės Arvo Prto koncertą fortepijonui ir orkestrui „Lamentate“. Diriguos australų ir italų kilmės maestro, šiuo metu Niujorke gyvenantis Christopheris Lyndonas-Gee.

Kūrėjo rauda gyviesiems

„Lamentate“ – didžiausias instrumentinis A.Pärto kūrinys. Jis dedikuotas garsiam britų menininkui Anishui Kapoorui ir jo įspūdingai skulptūrai „Marsyas“, eksponuotai „Tate Modern“ muziejuje Londone. Šio muziejaus Turbinų salėje greta milžiniškos skulptūros ir įvyko koncerto pasaulinė premjera.

„Kūriniui būdingos kontrastingos nuotaikos – nuo „brutaliai triuškinančios“ iki „intymiai trapios“, – taip koncertą apibūdino autorius. „Lamentate“, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „raudokite“. Tačiau A.Pärtas teigia: „Parašiau lamento (raudą) ne mirusiems, bet gyviesiems.“

„Lamentate“ premjerą Londone grojo garsi prancūzų pianistė Helne Grimaud. Įsimintina „Lamentate“ premjera įvyko ir Niujorke 2012-aisiais Philipo Glasso jubiliejui skirtame koncerte „Carnegie Hall“ salėje. Kūrinys į programą buvo įtrauktas pačios Amerikos įžymybės pageidavimu.

„Lamentate“ yra įrašę garsūs pianistai Aleksejus Liubimovas (ECM) ir Ralphas van Raatas („Naxos“), tad tuo įdomiau bus išgirsti L.Geniušo interpretaciją.

Skambės pasaulinės premjeros

Dėmesys šio atlikėjo pasirodymams Lietuvoje neblėsta – klausytojus traukia jo charizma ir įtaiga.

Londone gyvenantis L.Geniušas išėjo savo močiutės, žymios Maskvos konservatorijos profesorės Veros Gornostajevos mokyklą. Dar studijų metais jis pelnė laurus Ginos Bachauer pianistų konkurse JAV bei Tarptautiniame Fryderyko Chopino konkurse Varšuvoje, vėliau buvo apdovanotas Vokietijos fortepijono premija, o 2015-aisiais laimėjo sidabro medalį Piotro Čaikovskio konkurse Maskvoje.

Intriguojančiame koncerte taip pat dalyvaus viena žymiausių JAV mušamųjų instrumentų grupių „So Percussion“, atliksianti jai dedikuotą Davido Lango kūrinį „Man Made“ („Padaryta žmogaus“). Laukia ir pasaulinės lietuvių kompozitorių Tomo Kutavičiaus bei Justinos Repečkaitės kūrinių premjeros.

Svečiai muzikuos po vandeniu

Rytoj Nacionaliniame dramos teatre povandeninį koncertą-spektaklį „AquaSonic“ pristatys pasaulinį pripažinimą pelnęs danų kolektyvas. Penki muzikantai gros vandens sklidinuose akvariumuose specialiai šiam projektui sukurtais instrumentais.

Spektakliui kūrėjų komanda rengėsi dešimt metų, pasitelkusi mokslininkus, instrumentų išradėjus, akustikos specialistus, narus. Jo pirmoji premjera įvyko pernai Roterdamo „Operadagen“ festivalyje Nyderlanduose.

„Tai vienintelis toks projektas pasaulyje. Jis tyrinėja žmogaus galimybių ribas, evoliuciją. Mes nesiekiame nieko juo įrodyti – norėjome tik patenkinti savo ir sužadinti klausytojų smalsumą“, – aiškino projekto meno vadovė ir viena atlikėjų Laila Skovmand.

Pasak „AquaSonic“ sumanytojų, povandeninis spektaklis nėra tik smagus atrakcionas – tai rimtas menas. „Mes nenorėjome, kad projektas būtų tik pokštas. Kurti muziką naujiems, neįprastai valdomiems instrumentams tikrai sunku“, – pripažino antrasis „AquaSonic“ vadovas Robertas Karlssonas.

Jo nuomone, užmojai pasiteisino. Spektaklis sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Jis jau buvo pristatytas šių metų Europos kultūros sostinėje Orhuse bei kituose Danijos miestuose, Paryžiuje, netrukus keliaus į Sidnėjų Australijoje.

Elektroninės muzikos gūsis

Lapkričio 7-ąją Šiuolaikinio meno centre festivalį užbaigs įspūdingas naujųjų technologijų projektas – pasaulinio garso elektroninės muzikos ir multimedijos virtuozo Ryoji Ikedos (Japonija) „Supercodex“.

Šis audiovizualinis koncertas skamba ir kaip skaitmeninio „noise“ mūšis, ir kaip techno- bei šokių muzikos kokteilis.

Elektroninės muzikos mėgėjai vakare taip pat galės įvertinti kompozitoriaus Vytauto V.Jurgučio vieną sėkmingiausių pastarųjų metų lietuviškų audiovizualinių ir elektroninės muzikos projektų „Metroscan“.

„Gaidos“ baigiamųjų renginių pradžia: lapkričio 4 d. 19 val., o lapkričio 5 ir 7 d. – 20 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.