Balsuokite ir išrinkite 6 lietuviškas dainas į Europos Sąjungos dainų knygą

Lietuviškų dainų gerbėjai nuo gruodžio 1 d. iki sausio 31 d. galės išrinkti 6 dainas, kurios pateks į pirmąją Europos Sąjungos dainų knygą. Lietuviai bus devinti iš 27 šalių, dalyvaujančių šiame projekte. 

Renkamos dainos į ES dainų knygą.
Renkamos dainos į ES dainų knygą.
Dainų sąrašas.
Dainų sąrašas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-01 18:09

Praėjusiais metais Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos studentai, mokytojai ir Lietuvos chorų sąjunga atrinko 54 dainas kandidates. Nuo 2015 m. gegužės jau 14 tūkst. balsuotojų iš 8 šalių atrinko po 6 dainas iš kiekvienos valstybės. Dabar atėjo Lietuvos eilė.

Pasirinkus savo šalį, balsuoti galima štai čia.

Dainos padalintos į 6 kategorijas, kurias bendrai sukūrė iš viso 17 muzikos akademijų (tarp kurių ir Lietuvos) iš 14 šalių. Kategorijos yra: „Meilės dainos”, „Gamta ir metų laikai”, „Laisvė ir Taika”, „Liaudies dainos”, „Tikėjimo dainos” ir „Vaikų dainos”.

Lietuva – dainų kraštas. Kaip ir kaimyninėse Pabaltijo šalyse Latvijoje ir Esatijoje, Lietuvoje gyva Dainų švenčių tradicija, gilias tradicijas turi chorinis judėjimas, dainas kuria profesionalūs kompozitoriai, jos skamba populiarios muzikos scenoje. Į šį saąrašą pateko įvairių laikotarpių, žanrų ir stilių dainos, kurių pagrindinis atrankos kriterijus buvo populiarumas. Norisi tikėti, kad Lietuvos muzikinė bendruomenė aktyviai dalyvaus balsavime ir išrinks dainas, galinčias deramai atstovauti mūsų šalį Europos Sąjungos Dainų Knygoje”, – teigė ES Dainų Knygos redaktoriaus Lietuvoje, Arvydas Girdzijauskas (Lietuvos chorų sąjunga).

Europos Sąjungos dainų knyga yra su niekuo nepalyginamas demokratinis projektas, pradėtas Danijoje ir nesiekiantis jokio pelno. Jokių finansinių ryšių su Briuseliu neturėjimas yra labai giriamas buvusios danų ES komisarės Ritt Bjerregaard. Jos nuomone, oficialus ES finansavimas projektą būtų seniai palaidojęs po krūva biurokratinių reikalavimų. Projekto dvasia, suvienijanti tautiškus jausmus ir europietišką bendrumą, padėjo rasti bendrą kalbą tarp skirtingoms partijoms priklausančių Danijos politikų.

Europos Sąjungos Dainų Knygos įkūrėjas ir prezidentas Jeppe Marslingas papasakojo apie projekto motyvus: „Visos 27 Europos Sąjungos tautos skausmingai mažai žino vieni apie kitus. Pasidalindami savo dainų lobynais mes tiesiame kelius tarp šalių. Jeigu norime, kad Europos Sąjunga skirtų daugiau dėmesio kultūrai ir ne tik anglies, plieno ir žvejybos sutartims, mes turime kažko imtis. Europos Sąjunga priklauso jos piliečiams”.

Pirmasis Europos Sąjungos Dainų Knygos leidimas planuojamas gegužės 9-tą, Europos Dieną. Iš viso 162 dainos bus išspausdintos originalo kalba, taip pat išverstos į anglų kalbą.

Visas pardavimų pelnas bus skirtas antrajai versijai, kur visos dainos bus išverstos į visas 24 Europos Sąjungos kalbas. Šitaip dainos bus prieinamos visiems, nepriklausomai nuo užsienio kalbų įgūdžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.