Mylimas pianistas priverčia publiką kvėpuoti su juo vienu ritmu

Gruodžio 14 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir gruodžio 15 d. Vilniaus kongresų rūmuose vėl skambės charizmatiškojo Alexanderio Paley fortepijono akordai. 

 A.Paley.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Paley.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Paley.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 A.Paley.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Skambina A.Paley.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Skambina A.Paley.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Koncertus diriguos G.Rinkevičius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Koncertus diriguos G.Rinkevičius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 5, 2017, 1:46 PM

Šio pianisto muzikinis kelias neįsivaizduojamas be ilgametės draugystės su maestro Gintaru Rinkevičiumi ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Lietuvą savo antraisiais namais vadinantis muzikas čia labai laukiamas klausytojų – jo pasirodymai nepamirštami.

„Kai groju scenoje, jaučiu savyje dvi asmenybes: vieną – šaltą ir racionalią, kitą – emocingą, pasiduodančią muzikos ir jausmų tėkmei. Kažkas teka per mane, ir laiko pojūtis keičiasi. Visada siekiu, kad publika su manimi kvėpuotų vienu ritmu“, – kalbėjo menininkas. 

Gimęs gydytojų šeimoje A.Paley nuo mažens buvo labai gabus muzikai. „Mano tėvas Borisas buvo terapeutas, mama Sofija – kardiologė, bet abu jie labai mylėjo muziką. Tėvai kartu studijavo aukštojoje mokykloje, išgyveno santuokoje 54 metus ir dievino vienas kitą“, – pasakojo pianistas.

Tėvų palaikomas gabaus berniuko talentas ėmė sparčiai skleistis. 13-kos sugrojęs savo pirmąjį solinį rečitalį, 16-kos laimėjęs pianistų konkursą gimtojoje Moldovoje, jaunasis A.Paley nesunkiai įstojo į Maskvos konservatoriją, kurioje jo dėstytojomis tapo legendinės pianistės Bela Davidovič ir Vera Gornostajeva. 

Prisimindama A. Paley profesorė V. Gornostajeva yra sakiusi: „Gamta dosniai apdovanojo mano studentą – jis turi fenomenalią muzikinę atmintį ir gali išmokti sudėtingiausius muzikos kūrinius per trumpiausią įmanomą laiką. Kai Saša atėjo pas mane į konservatoriją, labai ilgai  jis buvo man paslaptis. Aleksandras apdovanotas ne tik muzikiniais gabumais, bet ir išskirtiniu potraukiu kultūrai. Pavyzdžiui, pasaulinę literatūrą jis išmano taip pat gerai, kaip ir muzikos  kūrinius“, – pasakojo profesorė. 

A.Paley neslėpė, kad menas, kultūra – jo didžioji meilė. „Labai mėgstu literatūrą, daug skaitau – nuo vaikystės buvau prie to pratintas. Kiekvieną dieną repetuoju ir kiekvieną dieną skaitau. Namuose turiu didžiulę biblioteką. Toliau – tapyba, skulptūra, architektūra, teatras. Tai – ne pomėgiai, tai – kultūra, kuri tiesiogiai siejasi su muzika. Deja, dažnai pastebiu, kad šio požiūrio stokoja mano jaunieji kolegos. Jų pirštai dirba gerai, bet didelio meno tame nėra“, – dėstė  A. Paley. 

Šio pianisto muzikinė kalba – ne tik kupina erudicijos, bet ir labai gyva, jautri, emocinga. Galima kritikuoti atlikėją už perdėtą egzaltaciją, tačiau neįmanoma ignoruoti jo interpretacijų emocinės ir turinio gelmės. „Mane mokė, kad reikia groti taip, jog medžio gabalas dainuotų žmogaus balsu. Daugybė atlikėjų nesupranta, kad jų grojimas turi pasakyti kažką nepaprastai svarbaus jiems asmeniškai ir perduoti tai publikai. Tik tada koncertą galima laikyti pavykusiu“, – įsitikinęs A. Paley. 

Pokalbis su klausytoju, o ne virtuoziškumo demonstravimas – toks yra pianisto pagrindinis tikslas. „Pavyzdžiui, groju Los Andžele – į salę susirenka labai skirtingi žmonės, visas įmanomas klausytojų spektras. Turiu kiekvieną iš jų įtraukti, užmegzti su jais dialogą. tendencija groti garsiau ar greičiau už savo kolegą, priverčiant publiką šaukti „bravo!” yra popsinė“, – teigė  A. Paley. 

Gruodžio 14 d. Kaune ir gruodžio 15 d. Vilniuje atlikėjas  leisis į muzikinę kelionę po harmoningą, raiškų, vokiečių romantinės muzikos kūrėjo F.Mendelssohno pasaulį – pianistas atliks du kompozitoriaus koncertus fortepijonui. 

Antrojoje koncertų dalyje skambės lietuvių kompozitoriaus F. Bajoro naujausio kūrinio „To Paint Music“ (liet. „Tapyti muziką“) premjera. Koncertuose Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras taip pat atliks vieną žymiausių suomių kompozitoriaus J.Sibeliaus kūrinių – Simfoniją Nr. 5, op. 85, Es-dur. 

Didingas, kompozitoriaus brandos pavyzdžiu vadinamas muzikos šedevras išsiskiria kvapą gniaužiančiu finalu, dar vadinamu „Gulbių tema“.

„Šiandien mačiau šešiolika gulbių. Dieve, koks grožis! Jos ilgai suko ratus virš manęs ir išnyko saulės spinduliuose kaip sidabrinis kaspinas“, - rašė  J. Sibelius savo dienoraštyje apie jį įkvėpusį vaizdinį.

Koncertus diriguos Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Pianisto Alexander Paley ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Žėrintys fortepijonai“ įvyks gruodžio 14 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje, „Alexander Paley skambina F. Mendelssohną“ – gruodžio 15 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose. Dirigentas Gintaras Rinkevičius. Bilietų galite įsigyti Kauno valstybinės filharmonijos, Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.