Gėjus apie operos verslą: „Galiu apie tai kalbėti, nes nebedainuoju“

Seksualinių priekabiautojų demaskavimo vajus tęsiasi. Neseniai 653 švedų operos dainininkės pasiskelbė „Afontbladet“ puslapiuose patyrusios muzikos verslo galingųjų seksualinę prievartą – nuo žodinės agresijos iki bandymų išprievartauti. O tarptautinės muzikų draugijos neseniai atlikto tyrimo duomenimis net 60 proc. apklausoje dalyvavusių klasikinės muzikos atstovių yra buvusios seksualinio persekiojimo aukos.

Scena iš šiuolaikinės kanadiečio K.Marcho operos "Les Feluettes".<br> Monrealio operos nuotr.
Scena iš šiuolaikinės kanadiečio K.Marcho operos "Les Feluettes".<br> Monrealio operos nuotr.
Klasikinės muzikos gigantą J.Levine'ą užgriuvo nemalonumai.<br> Reuters nuotr.
Klasikinės muzikos gigantą J.Levine'ą užgriuvo nemalonumai.<br> Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 7:29 PM

Randasi bandymų pažvelgti į problemą ir iš gėjų perspektyvos, nors dabartinė visuomenė nelabai linkusi tapatinti juos su aukomis. Tačiau 32 metų buvęs JAV operos dainininkas gėjus Danas Kempsonas portale „medium.com“ tvirtina, kad jie – labiausiai pažeidžiami. Niujorko „Metropolitan Opera“ ir kituose JAV operos teatruose dainavęs gėjus, ilgus metus gniaužęs nuoskaudas, ryžosi prabilti apie seksualinį priekabiavimą operos pasaulyje.

D.Kempsono teigimu, opera yra „neginčytinai labai gėjiškas verslas“. Ilgą laiką tai buvo viena nedaugelio  sferų, kur nereikėjo slėpti savo orientacijos. Operos pasaulyje yra daug vienalyčių garsenybių porų ir netgi santuokų. 

Pavyzdžiui, JAV kontratenoras Davidas Danielsas 2014 metais susituokė su dirigentu Scottu Waltersu. Žymus Kanados sopranas Adrianne Pieczonka yra vedusi mecosopraną Laurą Tucker ir gyvena trise su dukra. Prancūzų dirigentas Sylvainas Cambrelingas buvo šviesaus atminimo belgų operos režisieriaus Gerardo Mortier partneris. Sąrašą būtų galima tęsti. 

„Penkiose iš septynių didžiausių operos kompanijų vienas trijų vadovų yra homoseksualas“, - tvirtina D.Kempsonas.

Jis pats pirmą kartą priekabiavimą patyrė per rėmėjų pietus, kai šalia pasodintas mecenatas ėmė trintis į jį keliais, o vėliau šnibžtelėjo į ausį: „Man sakė, kad esi labai mielas“. Vienas dirigentas Daną persekiojo feisbuke - iš pradžių pasiūlė darbą, o po to ėmė atakuoti nepadoriomis užuominomis. Kompozitorius, kurio premjerą jis pristatė, periodiškai jam siuntinėjo savo penio atvaizdus.

D.Kempsonas teigia pažinojęs Jaunųjų menininkų programos dalyvį, kuris buvo išbrauktas iš repeticijų grafiko, nes atstūmė programos vadovą. Kitą jo pažįstamą dainininką tvirkino vokalo pedagogas. 

Danas įvardija kaip prievartą ir režisierių priekaištus gėjų adresu dėl moteriškų manierų ir nederamos aprangos bei jų elgesį repetuojant meilės scenas, kai veržiasi pavaduoti sopranus ir bučiuoja jų partnerius.

„Tai, ką visuomenėje įprasta laikyti priekabiavimu, mene nurašoma sudėtingai kūrėjo individualybei. Yra gajus mitas, kad ypatingas menas, kuriamas ypatingų menininkų, reikalauja tam tikrų aukų. Niekalai. Tiesiog tarp tų, kurie turi valdžią, yra niekšų, o tie, kurie jos neturi, negali jiems pasipriešinti“, -  įsitikinęs D.Kempsonas. 

Anot jo, dainininkai bijo kalbėti apie prievartą, nes kiekvienas  pažįsta ką nors, nukentėjusį dėl to. Pats D.Kempsonas prabilo tik dėl to, kad pasitraukė iš operos verslo.

Nenuostabu, kad klasikinės muzikos giganto, 10 „Grammy“ apdovanojimų laureato, legendinio „Metropolitan Opera“ maestro 74 metų Jameso Levine'o  tvirkinta auka viešai prabilo tik pernai, praėjus daugiau kaip 30 metų nuo kontaktų su dirigentu. Pastaraisiais metais, kai J.Levine'as jau suriestas Parkinsono ligos ir nugaros skausmų, net trys vyrai kreipėsi dėl jo prievartinių veiksmų į populiarų Niujorko žurnalistą, nors gandai apie liguistus maestro  polinkius sklido dešimtmečius.

Viešojoje erdvėje pradėta kalbėti apie tai, kad Bostono simfoninio orkestro, kuriam J.Levine'as  vadovavo, muzikantai drausdavo savo vaikams likti su juo vieniems patalpoje ir perspėdavo pereiti į kitą gatvės pusę sutikus. 

„Levine'as nebuvo tas, kuriam galėjai pasakyti „ne“, - tvirtino policijai jo auka, greičiausiai susijusi su „Metropolitan Opera“. Mat vyras atskleidė, kad maestro jį pakvietė į perklausą Niujorke, vėliau parašė gerą rekomendaciją teatro direkcijai. Be to, J.Levine'as užpylė jį pinigais. Tačiau nuo 15 metų dirigento tvirkintas heteroseksualas vos nebaigė gyvenimo savižudybe.

Praėjusią savaitę maestro „The New York Times“ paneigė jam mestus kaltinimus: „Aš niekada nebuvau engėjas ar prievartautojas. Visą savo energiją skyriau muzikos ir muzikantų puoselėjimui visame pasaulyje, o pirmiausia - „Metropolitan Opera“. Karštai tikiuosi, kad man bus leista tai daryti toliau su įkvėpimu ir susitelkus“.

J.Levine'as 28-erių tapo „Metropolitan Opera“ vyriausiuoju dirigentu, o nuo 1976-ųjų net 40 metų buvo teatro meno vadovas. Iki 2010-ųjų jis vadovavo ir Bostono simfoniniam orkestrui, 21 metus – Ravinia muzikos festivaliui. 

Savo privatų gyvenimą maestro slepia,  bet yra žinoma, kad ilgą laiką jis dalijosi butu su buvusiu obojininku ir bičiuliu.

Parengė Austė Radžiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.