Teatralai prašo neatimti galimybės likti Lietuvoje jų aktoriui afganistaniečiui

Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) spektaklio „Dreamland“ kūrybinė trupė kreipėsi į šalies vadovus prašydami padėti spektaklyje vaidinančiam afganistaniečiui Zabi Ahmadžiui gauti prieglobstį Lietuvoje. 

Zabi Ahmadi.<br>LNDT nuotr.
Zabi Ahmadi.<br>LNDT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 2:05 PM

Pustrečių metų Pabradės pabėgėlių priėmimo centre gyvenantis Z.Ahmadi jau sulaukė neigiamo Migracijos departamento sprendimo dėl prieglobsčio, jo skundą atmetė ir pirmos instancijos teismas – trečiadienį turėtų būti sprendžiamas jo klausimas Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme. 

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė sako, kad prieglobsčio suteikti nėra pagrindo, nes afganistanietis po pirmojo trumpo apsilankymo Lietuvoje nelegaliai keliavo po Europą, be to, jo pateikiami laiškai su, kaip nurodoma, talibų kovotojų grasinimais kelia abejonių. 

Keliolikos teatralų, tarp jų – ir LNDT vadovo Martyno Budraičio pasirašytame laiške prezidentei Daliai Grybauskaitei, premjerui Sauliui Skverneliui bei vidaus reikalų ministrui Eimučiui Misiūnui pabrėžiama, kad lapkritį „Dreamland“ premjeroje suvaidinęs Zabis pažino Lietuvos kultūrą, įsiliejo į šalies gyvenimą, bei „drąsiai išėjo į vieną pagrindinių mūsų teatro scenų“. Spektaklio kūrybinės grupės nuomone, Lietuvoje jis integravęsis daug geriau, nei daugelis jau gavusių čia prieglobstį. 

„Manome, kad Zabi pagaliau nusipelnė bent vienos pergalės. Juolab kad dar vienas pralaimėjimas – jei jis pasibaigs deportacija – gali būti didžiausias ir paskutinis jo gyvenime. Taip pat manome, kad žmogui, taip ilgai bandančiam susirasti Lietuvoje savo svajonių žemę, turėtume suteikti galimybę tai padaryti. Prašome aukščiausių šalies vadovų atkreipti dėmesį į Zabi Ahmadi situaciją ir padėti jam gauti prieglobstį Lietuvoje“, – teigiama laiške. 

Rusiškai Pabradėje šnekėti pramokęs afganistanietis BNS pasakojo Afganistane, netoli sostinės Kabulo esančioje Bagramo karinėje bazėje turėjęs parduotuvę, tiekęs NATO kariškiams prekes bei sulaukęs tiesioginių Talibano kovotojų puštunų grasinimų susidorojimu. Jis teigė 2014-ųjų pabaigoje pasiryžęs kontrabandininkams sumokėti 5 tūkst. dolerių, kad pasiektų Lietuvą, įvairiais automobiliais ir galiausiai, po beveik mėnesio kelionės, prieš pat Naujuosius atsidūręs Lietuvoje, kur buvo pervežtas į bazę Pabradėje. 

Pabuvęs kelias savaites, jis sulaukė pasiūlymo keliauti į Vokietiją – Zabi tikina, kad 2015-ųjų sausį Pabradėje, prie parduotuvės buvo per prievartą įsodintas į automobilį kontrabandininkų prieš jo valią ir išvežtas į Frankfurtą, nors norėjęs likti Lietuvoje – už šią kelionę, jo teigimu, jo Afganistane likusiems artimiesiems teko sumokėti 10 tūkst. dolerių. Vėliau jis pasakojo keliavęs po Prancūziją, Didžiają Britaniją, kol galiausiai, vasarą nusprendė grįžti į Lietuvą. 

„Jau dvejus metus ir penkis mėnesius laukiu, nieko negaliu dirbti. Bet Migracijos departamente tik rūko, kavą geria ir vis atmeta mano prieglobsčio prašymus. Aš ten nenoriu, jei aš ten grįšiu, mane iškart nužudys. Aš jau sakiau departamente: geriau nužudykite mane čia, aš nenoriu į Afganistaną“, – sakė Z. Ahmadis. 

Laiško kopiją teatralai išsiuntė ir Migracijos departamento vadovei – E. Gudzinskaitė BNS sakė, kad afganistaniečio pastangos integruotis Lietuvoje yra sveikintinos, tačiau to nepakanka norint gauti prieglobstį. Pačią jo istoriją ji taip pat siūlė vertinti kritiškai. 

„Jei istoriją kritiškai vertinti, gal ir supranti, kad ten galbūt yra problemų su jo pasakojimu. O prieglobsčio nesuteikėme, nes jo baimė patirti persekiojimą jo kilmės valstybėje nepasitvirtino, jo pateikti duomenys neatitiko to, ką mes nustatėme per nepriklausomus šaltinius. Istorija nepasitvirtino, todėl atmetėme jo teiginius ir nusprendėme, kad nėra pagrindo suteikti prieglobstį“, – teigė departamento vadovė. 

Ji pripažįsta, kad teismui atmetus afganistaniečio skundą, bus toliau sprendžiamas jo likimas „ir jei jis neturės pagrindo likti Lietuvoje, tai turės iš jos išvykti“, – sako ji. 

Lietuvoje per 9 šių metų mėnesius gauti 328 prašymai suteikti prieglobstį, 270 jų patenkinta, didžioji dalis – pagal ES programą perkeliamiems sirams. Per 9 mėnesius dėl prieglobsčio kreipėsi 12 afganistaniečių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.