„Vaidilos klasikos“ kovo mėnesio programa – nuo lietuvių kompozitorių iki elektroninės muzikos

Kol žvarbūs orai ir stingdantis šaltis nesitraukia iš Lietuvos, savo sparnais apgaubęs visą Europą, „Vaidilos klasikos“ muzikinė programa kviečia į „Vaidilos“ teatrą sušilti ne tik fiziškai, bet ir emociškai, atrandant vidinį džiugesį bei laimę, o tuomet nebaisūs tampa ir šalčiai už lango, problemos neatrodo tokios didelės, o mūsų aplinka prisipildo gerumu. 

 Maestro Virgilijus Noreika.<br> Organizatorių nuotr.
 Maestro Virgilijus Noreika.<br> Organizatorių nuotr.
Pianistė Anastasija Šumskaitė.<br> Organizatorių nuotr.
Pianistė Anastasija Šumskaitė.<br> Organizatorių nuotr.
Pianistė Gabrielė Agilė Bajoraitė.<br> Organizatorių nuotr.
Pianistė Gabrielė Agilė Bajoraitė.<br> Organizatorių nuotr.
Operos solistas Kasparas Damulis. <br> Organizatorių nuotr.
Operos solistas Kasparas Damulis. <br> Organizatorių nuotr.
Dainininkė Birutė Asevičiūtė.<br> Organizatorių nuotr.
Dainininkė Birutė Asevičiūtė.<br> Organizatorių nuotr.
Dainininkas Liudas Mikalauskas (bosas).<br> Organizatorių nuotr.
Dainininkas Liudas Mikalauskas (bosas).<br> Organizatorių nuotr.
Dainininkė Julija Karaliūnaitė (sopranas).<br> Organizatorių nuotr.
Dainininkė Julija Karaliūnaitė (sopranas).<br> Organizatorių nuotr.
Violončelininkas Justas Kulikauskas, pasivadinęs „The Amazing Cello“.<br> Organizatorių nuotr.
Violončelininkas Justas Kulikauskas, pasivadinęs „The Amazing Cello“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Jolita Jankuvienė

2018-03-01 16:41

Kovo mėnuo  „Vaidilos klasikoje“ skirtas vokalinei muzikai, tačiau turėsite galimybę išgirsti ir jaunųjų talentingų pianisčių bei perspektyvaus ir charizmatiško violončelininko koncertus. 

Jaunųjų talentų linijoje – dvi perspektyvios pianistės

Jau šį sekmadienį, kovo 4 d. 18 val., fortepijono garsais klausytojus džiugins Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleivės Anastasija Šumskaitė, atliksianti J. S. Bacho Angliškąją siuitą g-moll, C. Debussy Tris preliudus, B. Bartóko Sonatą fortepijonui, Sz. 80 bei  F. Chopino Baladę nr. 1 g-moll, op. 23 ir Gabrielė Agilė Bajoraitė, kurios programoje skambės J. S. Bacho Partita G-dur, Alban Bergo Sonata op. 1, C. Debussy Trys etiudai, F. Chopino Skerco nr. 2 b-moll, op. 31, kurių koncertą įrašinės bendrovė „Baltic Optical Disc“, vėliau pristatysianti šių atlikėjų kompaktinę plokštelę.

Anastasija Šumskaitė – dabar būdama septyniolikos metų, savo portfolio jau turi sukaupusi gausybę apdovanojimų: pirmąjį apdovanojimą iškovojo vos devynerių, 2010 metais ji tapo respublikinio F. Šopeno jaunųjų pianistų konkurso laureate, o po dviejų metų IX tarptautiniame P. Čaikovskio pianistų konkurse Latvijoje jai skirta antroji vieta. Laureatės vardas Anastasijai suteiktas ir VII respublikiniame J. S. Bacho jaunųjų pianistų konkurse (2013) bei konkurse „Nuo baroko iki romantizmo“ Vilniuje (2014). Tais pačiais metais pianistė iškovojo dar kelis apdovanojimus: trečiąsias vietas IV tarptautiniame Sauliaus Sondeckio bei VI tarptautiniame F. Šopeno jaunųjų pianistų konkursuose ir didįjį prizą Prienuose vykusiame tarptautiniame konkurse „Olimpo musicale“, o 2015 metais viena iš nedaugelio jaunųjų atlikėjų pateko į tais metais išleistą knygą „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“.

Gabrielė Agilė Bajoraitė savo pirmąjį prizą laimėjo būdama aštuonerių, kai jai buvo įteiktas XVI nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso diplomas. Vėliau ji pelnė apdovanojimus konkurse „Nuo baroko iki romantizmo“ Vilniuje, „Golden Taste“ Frankfurte prie Maino, VI respublikiniame J. S. Bacho jaunųjų pianistų konkurse ir tarptautiniame konkurse „Virtuosi per musica di pianoforte“ Čekijoje. 

2016 metais jaunoji atlikėja tapo XIX nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso laureate ir pelnė specialųjį prizą už geriausią B. Dvariono kūrinio atlikimą. Tais pačiais metais ji tapo X tarptautinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso diplomante ir buvo apdovanota specialiuoju prizu už geriausią šiuolaikinio kūrinio atlikimą. 

Jaunosios atlikėjos dalyvauja įvairiuose meistriškumuo kursuose Lietuvoje bei užsienio šalyse, aktyviai koncertuoja bei tikslingai siekia muzikinės karjeros aukštumų, todėl  pasirodymas didžiojoje Lietuvos scenoje – galimybė ne tik pianistėms pasidalinti savo muzika su klausytojais bei suteikti jiems nepamirštamų potyrių, tačiau ir galimybė klausytojams bei melomanams susipažinti su talentingais Lietuvos vaikais, garsinančiais mūsų šalį svetur.

Koncertuos unikalaus balso savininkai

Kovo 7 d. 19 val. „Vaidilos teatre“ koncertuos jaunosios kartos operos solistas Kasparas Damulis kartu su vienu ryškiausių Lietuvos pianistų bei daugelio tarpautinių konkursų laureatu – Dariumi Mažintu, kurie atliks populiariausias neapolietiškas dainas, lietuvių kompozitorių kūrinius bei žymiausias operų arijas. 

Kasparas Damulis – profesoriaus Virgilijaus Noreikos mokinys, kuris teatro scenoje debiutavo 2015 metais operoje Traviata Gastono vaidmeniu. Taip pat yra atlikęs operetėje „Šikšnosparnis“  Alfredo partiją, operoje „Eugenijus Oneginas“ – Trike. 

Unikalaus ir itin didelio balso savininkas yra laimėjęs pirmąsias vietas Stasio Baro dainininku konkurse bei Tarptautiniame „Harmony“ dainininkų konkurse Turkijoje. 

Visa talentingų atlikėjų puokštė – Liudas Mikalauskas (bosas), kuriam 2006 m. buvo įteikta Kultūros ministerijos premija „Už geriausią profesionaliojo meno debiutą“, žymios dainininkės Irenos Milkevičiūtės mokinė, nuolat kviečiama į Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre statomus spektaklius, Julija Karaliūnaitė (sopranas), 2013 m. tapusi Italijoje vykusio tarptautinio dainininkų konkurso laureate, o 2014 m. surengusi rečitalį Kopenhagoje bei ne vieno tarptautinio konkurso laureatė, dalyvavusi įvairiuose festivaliuose – Birutė Asevičiūtė (fortepijonas) – pasirodys kovo 18 d. 18 val.

Koncertas „Skambanti Lietuva“ – tarsi muzikinis atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio metraštis. Skambės lietuviškos muzikos šedevrai: laiko ženklais tapusios dainos, operų ir miuziklų arijos. Tai pasakojimas, sukomponuotas iš Aleksandro Kačanausko, Juozo Tallat-Kelpšos, Antano Šabaniausko, Balio Dvariono ir pokario partizanų dainų, o ne tokios tolimos praeities paveldą reprezentuoja Algimanto Raudonikio, Benjamino Gorbulskio, Teisučio Makačino, Giedriaus Kuprevičiaus, Viačeslavo Ganelino ir Vytauto Kernagio kūriniai.

Apie maestro profesorių Virgilijų Noreiką, „Vaidilos“ teatre koncertuosiantį kovo 21 d. 19 val., daugžodžiauti nereikia, užtenka priminti, jog tai garsiojo lietuvių dainininko Kipro Petrausko mokinys, išugdęs daugybę puikių daininkų, dainavęs daugelyje pasaulio scenų: nuo Maskvos didžiojo teatro ir Paryžiaus „Grand Opera“ iki Buenos „Airių Teatro Colon“ ir Čikagos lietuvių operos, surengęs daugiau kaip 700 solinių koncertų.

Visų mylimas ir gerbiamas operos solistas yra Baltimorės miesto ir Merilendo valstijos (JAV) garbės pilietis, Švedijos karališkojo „Šiaurės žvaigždės“ I laipsnio ordino Riterio kryžiaus ir Estijos „Baltosios žvaigždės“ II-ojo laipsnio ordino kavalierius, kuriam kovo 21 d. akompanuos jo ilgametė scenos partnerė pianistė Lina Giedraitytė.

Ryškus solo violončelės ir elektronikos garsų debiutas

Kovo mėnesio koncertų ciklą kovo 25 d. 18 val. užbaigs violončelininkas Justas Kulikauskas, pasivadinęs „The Amazing Cello“, pradėjęs griežti vos ketverių ir jau vaikystėje koncertavęs su geriausiais Lietuvos orkestrais bei pelnęs apdovanojimus nacionaliniuose ir tarpautiniuose konkursuose. Justas atliks savo kūrybos muziką bei populiariosios muzikos aranžuotes, kurios, pasak JAV internetinės žiniasklaidos, kartais būna geresnės už originalus.

Atlikėjas yra įrašęs du albumus: vienas pasirodė 2017 m. gegužę, pavadinimu „The Amazing Cello“, o debiutinis išleistas 2015-ųjų kovą. Nuo 2007 m. atlikėjas tapo Naujų idėjų kamerinio orkestro nariu, su kuriuo apkeliavo daugybę pasaulio šalių, dalyvavo įvairiuose muzikos renginiuose. 

J. Kulikauskas domisi ne tik akademine, bet ir kitų stilių muzika, kurią pats kuria ir prodiusuoja. Vienas ryškiausių violončelininko laimėjimų – 2012 m. „Loop Station“ pasaulio čempionate Justo patekimas į geriausių pasaulyje efektų pedalus naudojančių muzikantų aštuntuką, tad, neabejotinai, kovo 25 d. „Vaidilos“ teatre Jūsų lauks ypatingos programinės staigmenos ir atsiversiantis ryškus bei spalvingas muzikinis violončelės pasaulis, praturtintas elektronikos garsais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.