Į Vilniaus festivalį atvykstanti baroko deivė gyvena ant lagaminų

Nacionalinėje filharmonijoje sekmadienį 22-ąjį tarptautinį Vilniaus festivalį pradės baroko muzikos deivė, Aliaskoje gimusi Vivica Genaux su prancūzų baroko muzikos orkestru „Les Accents“.

JAV dainininkei V.Genaux svarbiausia – džiaugtis kiekviena diena ir jausti ryšį su mylimais žmonėmis.<br>Rengėjų nuotr.
JAV dainininkei V.Genaux svarbiausia – džiaugtis kiekviena diena ir jausti ryšį su mylimais žmonėmis.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jun 2, 2018, 3:46 PM, atnaujinta Jun 2, 2018, 10:43 PM

Vilniaus festivalio pradžia klausytojus panardins į rafinuotą baroko muzikos pasaulį.

Italijoje gyvenanti JAV dainininkė V.Genaux su baroko orkestru „Les Accents“ programoje „Du genijai Italijoje“ sugretins neapolietiškosios operos atstovo Alessandro Scarlatti ir jo įpėdinio operos žanre, vokiečių baroko didžiūno Georgo Friedricho Händelio muziką.

Pelnė daug apdovanojimų

Scenos žavesiu, puikia vokalo technika ir plataus diapazono balsu garsėjantis mecosopranas V.Genaux labiausiai žinoma kaip tik šios epochos muzikos interpretacijomis.

Daugiau nei per 20 karjeros metų ji pasirodė baroko kompozitorių operose ir oratorijose elitinėse Prancūzijos, Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, JAV ir Pietų Amerikos, Kinijos scenose.

Programos „Du genijai Italijoje“ premjera įvyko Paryžiaus „Salle Gaveau“, ją panoro pristatyti savo klausytojams ir Čikagos, Majamio salės.

Šiemet solistės maršrutuose – pasirodymai su ansambliu „Europa Galante“ Šanchajuje, Pekine, Seule, o metus ji užbaigs operos debiutu Australijoje.

V.Genaux repertuare – jau per 60 operos vaidmenų.

Ši solistė pelnė daugybę apdovanojimų, tarp jų – praėjusiais metais įteiktą prestižinį Halės miesto Vokietijoje Handelio prizą. Apie artistę sukurtas ir dokumentinis filmas.

Ne pinigai svarbiausia

V.Genaux už sėkmingą karjerą labiausiai dėkinga tėvams, nes jie leido jai vaikystėje išbandyti daugybę dalykų: Vivica lankė šokių pamokas, grojo smuiku ir pianinu, mokėsi žiesti puodus ir kurti vitražus.

„Kai atėjo laikas pasirinkti savo kelią, nedvejojau – juk buvau tiek visko išbandžiusi“, – prisiminė solistė.

Dainavimas buvo jos hobis iki studijų ir, galima sakyti, liko iki šiol. Mat solistė pabrėžia: uždarbis jai nėra svarbiausias dalykas. „Kad ir koks honoraras man būtų siūlomas, tarkime, už koncertą su nemėgstamais partneriais, atsisakyčiau“, – tvirtino V.Genaux.

Ji nėra iš tų, kurie svaigsta dėl savo laimėjimų: „Nepasakyčiau, kad kuo nors ypač didžiuojuosi. Būnu laiminga, kai koncertas pavyksta arba gerai praleidžiu dieną, o po to gyvenu kita diena.

Man svarbiausia – džiaugtis kiekviena diena ir jausti ryšį su mylimais žmonėmis. Manau, kad susikūriau vidinę harmoniją. Optimizmas ir pozityvumas yra ryškiausios mano savybės“, – atviravo solistė.

Dainininkai laimingesni

Svarbiausiu profesinio gyvenimo įvykiu Vivicai tapo pažintis su baroko orkestru ir pirmoji bendra koncertinė patirtis. O svarbiausiu įvykiu asmeniniame gyvenime artistė vadina pažintį su dabartiniu sutuoktiniu italu Massimo.

Pora susipažino operos dainininkų kursuose Pitsberge (JAV), bet Massimo – ne muzikas, jis tik padėjo rengti tuos kursus. Dabar sutuoktiniai turi namus Italijoje, netoli Venecijos, Pensilvanijoje ir gimtojoje V.Genaux Aliaskoje, Ferbankse.

Tiesa, Vivica niekur ilgai neužsibūna – tik perkrauna lagaminus.

„Keliaujantys dainininkai laimingesni už kitus muzikus – jie nejaučia savo instrumento svorio ir neturi mokėti už jo gabenimą“, – juokavo artistė.

Nors išmaišė pusę pasaulio, mylimiausiu miestu vadina Ferbanksą, į kurį kasmet nuvyksta bent trumpam.

Prikelia pamirštus šedevrus

Į Vilnių V.Genaux atlydės jaunas, tik 2014-aisiais susikūręs baroko orkestras „Les Accents“, vadovaujamas smuikininko Thibault Noally. Šis ansamblis atlieka vokalinę ir instrumentinę XVII–XVIII a. muziką, prikelia iš užmaršties senųjų genijų šedevrus. Nuo 2017-ųjų jis ypač gilinasi į A.Scarlatti kūrybą.

Prieš porą metų „Les Accents“ įrašyta pirmoji kompaktinė plokštelė „Venezia 1700“ pelnė muzikinio žurnalo „Classica“ prizą „Chocs de l’annee“.

Vilniaus festivalio atidarymo koncertas „Du genijai Italijoje“ vyks birželio 3 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Bilietų kaina – 20–80 eurų.

Žėrės Lietuvos ir pasaulio talentai

Šiųmetis Vilniaus festivalis vyks birželio 3–19 d. Jame skambės aštuonios originalios programos.

Šventės kulminacija taps ilgai lauktas Vienos filharmonijos orkestro ir latvių operos primadonos E.Garančos pasirodymas birželio 19-ąją.

Nekantriai laukiama ir V.Urmanos rečitalio birželio 9 d. Jame skambės F.Schuberto ir R.Strausso dainos, solistei akompanuos pianistė G.Bandzinaitė.

Dar viena iškili šiemečio festivalio figūra – pianistė M.Rubackytė – šįkart (birželio 11 d.) pasirodys su jaunosios kartos lietuvių styginių kvartetu „Mettis“ ir kontrabosininku D.Bagursku.

S.Krylovo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras birželio 5 d. pristatys talentingą brolių pianistų L. ir A.Jussenų duetą iš Olandijos.

Ypatingą solistų kompaniją suburs birželio 14-osios Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro programa, kurią diriguos G.Šlekytė. Tai – pianistas A.Žlabys, dainininkai L.Dambrauskaitė, J.Gringytė, T.Pavilionis ir N.Masevičius, taip pat dainuos Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ (vadovas V.Augustinas).

JAV gyvenantis Lietuvos pianistas G.Alekna birželio 7-ąją rengiasi pristatyti lietuvių išeivių muzikos programą. Ją atliks smuikininkė J.Auškelytė, baritonas M.Sedlevičius, sopranas D.Kazonaitė, pianistė O.Gražinytė, Valstybinis Vilniaus kvartetas ir Medinių pučiamųjų kvintetas.

Nemokamą festivalio koncertą birželio 17 d. Šv.Kazimiero bažnyčioje surengs tarptautinis ansamblis „Graces & Voices“ (vadovės A.Čepaitė ir A.Kalechyts).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.