Festivaliuose Briuselyje ir Namiūre „Canto Fiorito“ pristatys LDK baroko muziką

Vilniuje įsikūręs tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“  Valonijos muzikos festivaliuose, šiemet dedikuotuose Baltijos šalims, pakviestas pristatyti dvi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės baroko muzikos programas. Ansamblis surengs koncertus liepos 1 d. Briuselio Marni teatre, festivalyje „Musiq’3“, ir liepos 3 d. Namiūre, „Chapelle du Séminaire“, Namiūro muzikos festivalyje.

 Senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“. <br> Organizatorių nuotr.
 Senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 10:57 AM, atnaujinta Jun 28, 2018, 11:49 AM

„Canto Fiorito“  (meno vadovas – Rodrigo Calveyra)  parengtuose  koncertuose Valonijos festivalių publikai bus pirmą kartą pristatomi iškiliausi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės muzikinio paveldo pavyzdžiai, atliekami senosios muzikos ansamblio iš Lietuvos. Valonijos festivaliai rengiami nuo 1923 m., renginiai vyksta visoje pietinėje Belgijos dalyje, tačiau svarbiausi koncertai koncentruojasi Namiūre. Kasmet festivaliai sutraukia apie 250 000 klausytojų. 

Briuselyje skambės vieno žinomiausių XVII a. Europos kompozitoriaus Tarquinio Merula, tarnavusio LDK Zigmanto Vazos dvare, opusai. Ankstyvojo baroko ekspertai teigia, kad  „Merula buvo esminė figūra sukuriant kai kurias ankstyvąsias baroko muzikos formas, kurios pilnai susiformavo brandžiajame baroke – kantata, arija, bažnytinė ir kamerinė sonata, variacijos ostinatinio boso pagrindu, simfonija.“

Šiandien T.Merula yra vienas labiausiai vertinamų XVII amžiaus kompozitorių greta Claudio Monteverdi ir Francesco Cavalli. Jaukiame, barokinio muzikai tinkamo mastelio Marni teatre skambės kamerinės sudėties vokaliniai ir instrumentiniai kūriniai.  Koncerto solistė – mecosopranas Renata Dubinskaitė, kartu su ja duetus, trio ir virtuoziškas instrumentines kompozicijas atliks du kornetų ir išilginių fleitų atlikėjai, lydimi vargonų ir klavesino pritarimo.

Koncerto Namiūre programoje bus pristatyta Europoje beveik nežinomo italų kompozitorius Giovanni Battista Cocciolos,  XVII a. pradžioje dirbusio LDK kanclerio Leono Sapiegos dvaro kapelmeisteriu, kūriniai. Dalis šių kūrinių yra iš rankraštinio natų rinkinio, kuris XVII a. pradžioje buvo sudarytas Braunsbergo jėzuitų kolegijoje. Ji priklausė Lietuvos jėzuitų provincijai ir palaikė itin glaudžius ryšius su Vilniaus universitetu, todėl Braunsbergo tabulatūra atspindi XVII a. Rytų Prūsijos, Lenkijos ir Lietuvos muzikinės kultūros panoramą.

Programoje taip pat skambės keli kitų autorių kūriniai, atliekami su šiame rankraštyje užrašytais ornamentais ir pagražinimais – taip, kaip jie buvo grojamas XVII a. Lietuvoje. Koncerto programoje svarbi vieta skiriama Zigmanto Vazos dvaro kompozitoriams Tarquinio Merulai, Diomedes Cato ir Bartlomiejui Pękieliui. Žinoma, kad Vazos dvaras nuolat keliaudavo iš Varšuvos į Vilnių kartu su muzikantais, taigi, šie kompozitoriai buvo Lietuvos muzikos scenos dalyviai. Kai kurie šių kompozitorių yra žinomi Europos senosios muzikos mylėtojams, tačiau mažai kas juos susieja su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės muzikos kultūra. Programą atliks 8 muzikantų komanda, vadovaujama patyrusio senosios muzikos eksperto Rodrigo Calveyros: 5 lietuvių dainininkai ir 3 senųjų instrumentų atlikėjai iš užsienio. 

„Canto Fiorito“ koncertus Belgijoje remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.