Filharmonijos sezono pradžia bus netikėta – keičiasi solistas!

Rugsėjo 14 d. simfoninės muzikos koncertu Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) pradeda 78-ąjį koncertų sezoną. Pradžia bus netikėta, mat keičiasi lauktasis koncerto solistas. Vietoje ūmai susirgusio garsiojo italų violončelininko Giovanni Sollimos grieš XIV tarptautinio Piotro Čaikovskio konkurso pirmos premijos ir aukso medalio laimėtojas, vienas ryškiausių savo kartos violončelininkų Narek Hakhnazaryan.

Vienas ryškiausių savo kartos violončelininkų Narekas Hakhnazaryanas.<br> Organizatorių nuotr.
Vienas ryškiausių savo kartos violončelininkų Narekas Hakhnazaryanas.<br> Organizatorių nuotr.
 Maestro Modestas Pitrėnas diriguoja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui.<br> Organizatorių nuotr.
 Maestro Modestas Pitrėnas diriguoja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui.<br> Organizatorių nuotr.
 Maestro Modestas Pitrėnas diriguoja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui.<br> Organizatorių nuotr.
 Maestro Modestas Pitrėnas diriguoja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 4:56 PM, atnaujinta Sep 14, 2018, 7:52 PM

N. Hakhnazaryano pasirodymus kritikai vertina itin aukštai, o įtakingas leidinys „The Strad“ atlikėjo griežimą apibūdina kaip „žaviai nuostabų“. 2014 m. jis pateko tarp BBC Naujosios kartos atlikėjų, o 2016 m. rugpjūtį debiutavo festivalyje „BBC Proms“.

2018–2019 m. koncertų sezoną numatyti N. Hakhnazaryano pasirodymai Šiaurės Amerikos festivaliuose, debiutas Kolorado muzikos festivalyje, diriguojant Peteriui Oundjianui, koncertai renginių serijoje „Music in the Mountains“, pasirodymai su trio „Z.E.N“ Aspeno muzikos festivalyje bei festivalyje „Ottawa Chamberfest“.

Šį sezoną N. Hakhnazaryanas grįžta koncertuoti su Baltimorės simfoniniu orkestru, su juo pagrieš E. Elgaro Koncertą violončelei ir orkestrui, o su Pietų pakrantės kameriniu orkestru atliks C. Saint-Saënso Koncertą violončelei.

Tarp pasirodymų Europoje – trys rečitaliai Londono „Wigmore Hall“ su pianistais Pavelu Kolesnikovu ir Oxana Shevchenko. Violončelininko repertuare – turtinga solo, kamerinės ir koncertinės muzikos paletė nuo W. A. Mozarto, L. van Beethoveno, A. Dvořáko iki S. Rachmaninovo, A. Chačaturiano ir kt.

N. Hakhnazaryanas griežė su tokiais kolektyvais kaip Vienos, Stokholmo karališkosios filharmonijos, Helsinkio, NHK, Taivano filharmonijos, Vakarų Australijos simfoniniai, Miuncheno kamerinis orkestrai. Solo rečitalius ir trio kamerinės muzikos koncertus jis surengė Londone, Briuselyje, Ženevoje, Amsterdame, Milane ir kt. Šį spalį atlikėjas rengia pasirodymą Violončelininkų bienalėje Amsterdame.

Netikėtas N. Hakhnazaryano pasirodymas Vilniuje Lietuvos publikai bus nuostabi proga susipažinti su atlikėju, jau surengusiu pasirodymų visame pasaulyje su svarbiausiais orkestrais ir įsitvirtinusiu kaip vienas ryškiausių savo kartos violončelininkų. 

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) ir dirigento Modesto Pitrėno koncerte bus ir daugiau pakeitimų. Vietoj programoje skelbto G. Sollimos Koncerto violončelei ir orkestrui „Liaudies pasakos“ („Folktales“) skambės P. Čaikovskio „Variacijos rokoko tema“ violončelei ir orkestrui, op. 33. Būtent šio, aukščiausio profesinio meistriškumo reikalaujančio kūrinio solo partiją atliks armėnų kilmės violončelininkas Narekas Hakhnazaryanas. 

Šį kūrinį, kaip ir žadėta, atliks lietuvių violončelininkas Glebas Pyšniakas, o G. Sollimos partiją perims latvių violončelininkas Ērikas Kiršfeldas. Jis yra Liepojos simfoninio orkestro „Gintaro skambesys“ violončelių koncertmeisteris. Ilgus metus Ē. Kiršfeldas buvo kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ solistas ir violončelių koncertmeisteris. 

LNSO sezono pradžios koncerte dar skambės Aarono Coplando siuita „Apalačų pavasaris“ („Appalachian Spring“) ir jautri lietuvių kompozitorės Kristinos Vasiliauskaitės simfoninė partitūra „Simfonetė“.

Tai bus subtili įžanga į 78-ąjį koncertų sezoną, šį pusmetį pratęsiant maestro Modesto Pitrėno sumanymą 2018-ųjų simfoninės muzikos koncertais savaip įprasminti Valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimą. „Kiekvienoje LNSO programoje yra vienokia ar kitokia su šio valstybei svarbaus įvykio minėjimu mus siejanti gija“, – sako M. Pitrėnas. 

LNF 78-ojo sezono pradžios koncertas vyks rugsėjo 14 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.