Lietuvos kamerinis orkestras sezoną pradeda „Koncertu trims smuikams“

Simfoninės muzikos vakaru atvėrusi 78-ąjį koncertų sezoną Lietuvos nacionalinė filharmonija kviečia tęsti muzikinius pasimatymus. Rugsėjo 22 d. Filharmonijoje vyks Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) sezono atidarymas „Koncertas trims smuikams“.

 S.Krylovas koncerte grieš ir solo.<br> D.Matvejevo nuotr.
 S.Krylovas koncerte grieš ir solo.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Dž.Bidva.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Dž.Bidva.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Mataitytė.<br> M.Aleksos nuotr.
 R.Mataitytė.<br> M.Aleksos nuotr.
 K.Miller.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Miller.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 10:07 AM

Su LKO meno vadovu, smuikininku ir dirigentu Sergejumi Krylovu solo smuikais grieš Džeraldas Bidva ir Rusnė Mataitytė. Koncerte susipažinsime ir su Vokietijoje gyvenančia pianiste, Sankt Peterburgo, Miuncheno ir Vienos konservatorijų auklėtine Kristina Miller.

Koncerto pradžioje skambės Felixo Mendelssohno-Bartholdy Koncertas smuikui, fortepijonui ir orkestrui d-moll, MWV O4: kompozitorius jį parašė būdamas 13 metų, ir šis opusas tik patvirtina jo ankstyvos kūrybos meistriškumą. Tai visiškai brandus, įspūdingas kūrinys, kuriame akivaizdi Johanno Sebastiano Bacho įtaka jaunajam Mendelssohnui – tiek solinių instrumentų, tiek orkestro partijose.

Kitas koncerte skambėsiantis kūrinys – Alfredo Schnittkeʼs „Senovinio stiliaus siuita“. Šiame 1972 m. smuikui ir fortepijonui parašytame kūrinyje susipynė rusų, žydų, amerikiečių muzikos tradicijos, paįvairintos praeities atspalviais. Paties A. Schnittke’s žodžiais, jis nutiesė tiltą tarp rimtosios ir lengvosios muzikos. Keistu „postšostakovičiaus“ braižu pasižyminti kompozicija kupina tapybinių, net kinematografinių įvaizdžių. Koncerte bus atliekama Vladimiro Spivakovo orkestruotė.

LKO sezono atidarymą vainikuos suomių pianisto, dirigento ir kompozitoriaus Olli Mustoneno Koncertas trims smuikams ir orkestrui. Kaip žinia, O. Mustonenas vadinamas vienu geriausių šių dienų pianistų, jis koncertuoja su garsiausiais pasaulio orkestrais – Berlyno, Londono, Los Andželo filharmonijų, Čikagos, Klivlando, Filadelfijos simfoniniais, „Royal Concertgebouw“ ir kitais.

Būdamas aštuonerių, O. Mustonenas pradėjo mokytis kompozicijos, tačiau svaiginanti pianisto karjera lyg nustūmė kūrybą į antrą planą. Vis dėlto O. Mustonenas nepaliauja džiuginti klausytojus savo įdomiais opusais. Didžiausios įtakos jo kūrybai turėjo Igorio Stravinskio, Ottorino Respighi ir Bohuslavo Martinů muzika. O. Mustoneno kūryboje jungiasi neoklasikinis, neobarokinis, romantinis ir minimalistinis stiliai, kartu jo muzika – tai fantazija ir laisvė, pagarba tradicijoms ir ypač modernus žvilgsnis į muzikos kalbą.

Toks yra ir Koncertas trims smuikams ir orkestrui, sukurtas ir pirmą kartą atliktas 1998 metais. Tai barokinio concerto grosso ar smuiko koncerto ir mūsų dienų muzikos išraiškos priemonių dermė. Orkestro sudėtis – styginiai, du obojai ir mušamieji.

Spalvinga LKO sezono atidarymo programa leis vėl gėrėtis šio orkestro meno vadovo, smuiko virtuozo Sergejaus Krylovo muzikavimu, taip pat pasidžiaugti kitais vakaro solistais – smuikininkais Džeraldu Bidva ir Rusne Mataityte.

Dž. Bidva yra kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ ir Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteris, dažnai koncertuoja kaip solistas ir su įvairiais kameriniais ansambliais, kviečiamas į tokius prestižinius festivalius kaip Zalcburgo, Lokenhauzo, Gštado, „Les muséiques“ Bazelyje ir kiti. R. Mataitytė yra pasirodžiusi „Wiener Konzerthaus“, „Carnegie Hall“, „St. John’s Smith Square“ koncertų salėse. Ji – fortepijoninio trio „Kaskados“ narė.

Kompozitoriai O. Balakauskas, A. Martinaitis ir S. Harrison R. Mataitytei dedikavo koncertus smuikui, juos ji atliko su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu bei Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais.

F. Mendelssohno Koncertui prie S. Krylovo ir LKO prisijungs Lietuvos publikai dar nepažįstama pianistė Kristina Miller. Nuo 12 metų ji koncertuoja Europoje, JAV, Australijoje ir Pietų Amerikoje, pasirodo su „Berliner Camerata“, Valstybinės Sankt Peterburgo kapelos simfoniniu orkestru ir kitais kolektyvais.

Lietuvos kamerinio orkestro sezono atidarymas „Koncertas trims smuikams“ vyks rugsėjo 22 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.