Filharmonijos koncerte „Trims“ – aukščiausius balus pelnęs dirigentas ir trio „FortVio“

Spalio 13 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambės simfoninės muzikos programa, simboliškai pavadinta „Trims“, mat bus atliekamas Ludwigo van Beethoveno Trigubas koncertas smuikui, violončelei ir fortepijonui C-dur. Taip pat girdėsime psichologiškai tapybišką, žmogų vaizduojančią Dmitrijaus Šostakovičiaus Penktąją simfoniją.

„FortVio“: violončelininkas P.Jacunskas, pianistė I.Baikštytė, smuikininkė I.Rupaitė-Petrikienė.<br> D.Matvejevo nuotr.
„FortVio“: violončelininkas P.Jacunskas, pianistė I.Baikštytė, smuikininkė I.Rupaitė-Petrikienė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Su LNSO griežia „FortVio“.<br> D.Matvejevo nuotr.
Su LNSO griežia „FortVio“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „FortVio“: violončelininkas P.Jacunskas, smuikininkė I.Rupaitė-Petrikienė, pianistė I.Baikštytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „FortVio“: violončelininkas P.Jacunskas, smuikininkė I.Rupaitė-Petrikienė, pianistė I.Baikštytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Z.Guoyongas. <br> Rengėjų nuotr.
 Z.Guoyongas. <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 8:47 AM

Programą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) atliks veržlusis fortepijoninis trio „FortVio“ – pianistė Indrė Baikštytė, smuikininkė Ingrida Rupaitė-Petrikienė, violončelininkas Povilas Jacunskas – ir batutos maestro Zhangas Guoyongas iš Kinijos.

Lietuvoje viešėsaintis kinų dirigentas, muzikos pedagogas Zhangas Guoyongas dirigavimo mokėsi Šanchajaus konservatorijoje, vadovaujamas garsaus batutos maestro prof. Huango Xiaotongo. 1993 m., pelnęs Kinijos vyriausybės paramą, Zh. Guoyongas studijavo Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje, kur jo dėstytojas buvo legendinis Genadijus Roždestvenskis. Čia Zh. Guoyongas baigė aspirantūrą.

Apie savo mokinį maestro G. Roždestvenskis muzikos kritikams yra sakęs: „Zhangui Guoyongui aš rašydavau aukščiausius balus Maskvos konservatorijos istorijoje. Jam visada atsiras vieta bet kuriame pasaulio orkestre.“

Savo ruožtu muzikos kritikai Zh. Guoyongo dirigavimo stilių apibūdina kaip lakonišką, natūralų ir inteligentišką, tačiau nestokojantį įtampos ir intrigos, aistros ir jausmingumo. Kad ir kur pasirodytų, maestro pakerėdavo ir auditoriją, ir muzikantus savo aštria klausa, puikiu pasirengimu, turiningomis repeticijomis bei įtaigiomis muzikos kūrinių interpretacijomis.

Šiuo metu pagrindiniam Šanchajaus orkestrui – Operos teatro kolektyvui – vadovaujantis Zh. Guoyongas yra ir Šanchajaus konservatorijos profesorius bei Dirigavimo katedros vedėjas, Čingdao simfoninio orkestro meno vadovas, kviečiamas rengti pasirodymus ir svetur.

Dirigento sukauptą gausų repertuarą sudaro simfoninė muzika, operų ir baletų partitūros, didelės apimties simfoniniai vokaliniai opusai; maestro įsigilinęs į rusų kompozitorių palikimą, ypač į Dmitrijaus Šostakovičiaus simfonijas. O juk būtent D. Šostakovičiaus klausysimės ir Vilniuje!

Su LNSO Zh. Guoyongas interpretuos D. Šostakovičiaus 1937 m. parašytą Penktąją simfoniją, apie kurią kompozitorius rašė: „Mano simfonijos tema – asmenybės brendimas. Kaip tik žmogų – lyriškos prigimties, patiriantį įvairiausių išgyvenimų – norėjau pavaizduoti šiame kūrinyje.“

Vos nuskambėjusi Penktoji simfonija sulaukė daugybės palankių recenzijų. Rašytojas Aleksejus Tolstojus rašė: „Klausytojai suprato nepalaužiamą Šostakovičiaus optimizmą... Mūsų akivaizdoje – realistinis, didis šios epochos menas...“

Neabejotina LNSO simfoninio vakaro intriga – diriguojant Zh. Guoyongui su fortepijoniniu trio „FortVio“ atliekamas Ludwigo van Beethoveno Trigubas koncertas. Jį Vienos klasikas parašė 1804 m., kai jau buvo garsus kompozitorius ir skverbėsi į kitą – romantizmo – epochą, kaip tik tada sukūrė šešias simfonijas (Nr. 3–8), penkis kvartetus (Nr. 7–11), tris paskutinius fortepijono koncertus, Smuiko koncertą, keletą garsiausių sonatų („Mėnesienos“, „Valdšteino“, „Appassionata“, „Kreicerio“ smuikui), vienintelę savo operą „Fidelijus“.

Galbūt todėl šio periodo pradžioje sukurtas Trigubas koncertas dažnai lieka Beethoveno garsiausių Ketvirtojo ir Penktojo koncertų fortepijonui ar Smuiko koncerto šešėlyje. Ir štai trio „FortVio“ dėka šis retai atliekamas kūrinys bus ištrauktas į Filharmonijos scenos šviesą. Nepražiopsokime!

LNSO, trio „FortVio“ ir dirigento Zhango Guoyongo koncertas „Trims“ vyks spalio 13 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.