Klaipėdos pilies džiazo festivalis: gera muzika geriems žmonėms

Muzikos gerbėjai jau mėgaujasi XXV Klaipėdos Pilies džiazo festivalio atgaiva ir malonumais, o šiandien ir rytoj Kruizinių laivų terminale jau vyks pagrindiniai didžiosios muzikos šventės koncertai.

Pilies džiazo festivalyje koncertuosianti vokalistė ir pianistė iš JAV N.Zuraitis nepamiršo savo lietuviškų šaknų.<br>Organizatorių nuotr.
Pilies džiazo festivalyje koncertuosianti vokalistė ir pianistė iš JAV N.Zuraitis nepamiršo savo lietuviškų šaknų.<br>Organizatorių nuotr.
Pilies džiazo festivalyje koncertuosianti vokalistė ir pianistė iš JAV N.Zuraitis nepamiršo savo lietuviškų šaknų.
Pilies džiazo festivalyje koncertuosianti vokalistė ir pianistė iš JAV N.Zuraitis nepamiršo savo lietuviškų šaknų.
Festivalis vyks Kruizinių laivų terminale.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Festivalis vyks Kruizinių laivų terminale.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Lengvo džiazo gerbėjus džiugins subtilusis trio „Shalosh“ iš Izraeilio,
Lengvo džiazo gerbėjus džiugins subtilusis trio „Shalosh“ iš Izraeilio,
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-06-07 08:46

Pirmieji vasarą skelbiančio festivalio akordai trečiadienio vakarą tradiciškai nuaidėjo Baroti galerijoje, kur atidaryta dailininko ir pianisto Viktoro Paukštelio paroda „Ornitologo sapnas“.

Vakar akompanuojant praplaukiantiems laivams pirmieji į sceną kilo „Kiko Berenguer Quartet“ iš Ispanijos, nustebinę džiazo ir ispaniško flamenko muzikos stiliaus kokteiliu, „Karsu band“ iš Turkijos koncertui suteikė rytietiškų atspalvių.

Nepamiršo lietuviškų šaknų

Šiandien muzikos gurmanų laukia išskirtinis susitikimas su lietuviškų šaknų turinčia džiazo vokaliste ir pianiste iš Bruklino (JAV) Nicole Zuraitis. Ji pasirodys su Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestru, vadovaujamu Egidijaus Mikniaus.

Pasak Klaipėdos pilies džiazo festivalio rengėjos Ingos Grubliauskienės, apie šią žavią atlikėją ji sužinojo pernai per Kalėdas Niujorke ir iškart parašė jai laišką.

N.Zuraitis ne tik iš karto atsiliepė, bet ir pakvietė ją į legendinį Niujorko džiazo klubą „Birdland“.

„Buvo iki ašarų gražu, kai prisistatydama publikai ji pasakė, kad turi lietuviškų šaknų ir kad Lietuva švenčia šimtmetį.

Visi plojo, o aš tą akimirką supratau – džiazas yra geriausias šalies ambasadorius.

Kai pakviečiau ją į festivalį, Nicole labai apsidžiaugė ir pasakė: dabar senelis tikrai laimingas šypsosi rojuje“, – pasakojo I.Grubliauskienė.

Emigravo dar seneliai

N.Zuraitis – ne tik talentinga pianistė, tris solinius albumus jau išleidusi kompozitorė, bet ir garsios grupės „Birdland Big Band“ vokalistė, ji vadovauja dainų kūrimo ir džiazo vokalo seminarams, tapo daugybės džiazo konkursų laureate.

Pernai pasirodęs modernaus džiazo albumas „Hive Mind“ pelnė geriausio džiazo albumo tarptautinį apdovanojimą, o už jame esančią garsiosios Dolly Parton dainos „Jolene“ savąją versiją kartu su vyru muzikantu Danu Pugachu ji buvo nominuota prestižiniuose „Grammy“ apdovanojimuose.

Amerikos lietuvių itin mėgstamos N.Zuraitis senelis Danielius Zuraitis su tėvais į JAV emigravo 1909 metais. Jiems teko bėgti iš gimtinės dėl persekiojimų, nes D.Zuraičio motina buvo Lietuvos žydė.

Nicole niekada neišsižadėjo savo šaknų, dalyvauja Lietuvos konsulato Niujorke ir JAV lietuvių organizuojamuose renginiuose.

Šiandien ji taip pat dalyvaus Šv.Pranciškaus onkologijos centro koplyčioje vyksiančiame muzikos terapijos seminare „Muzika gydo“.

19-metis – jau žvaigždė

Gaivia ir žavia šiemetinio festivalio staigmena vadinamas gitaristas ir kompozitorius Tomas Ibarra iš Prancūzijos, su grupe kviesiantis panirti į džiazo, fanko ir roko muzikos stilių sūkurį.

„Talentingasis devyniolikmetis jau grojo kartu su džiazo muzikos legenda Marcumi Milleriu ir kitais tarptautiniu mastu pripažintais atlikėjais, jo gebėjimas virtuoziškai valdyti gitarą tiesiog gniaužia kvapą, o kiekviename kūrinyje juntamas savitas braižas“, – sakė I.Grubliauskienė.

Pernai išleidęs puikiai įvertintą antrąjį albumą „Sparkling“ jis su grupe leidosi į pirmąją turnė po Europą.

Šis nepaliaujama energija trykštantis atlikėjas pakerėjo ne tik džiazo profesionalus ir kritikus.

Atlikėjas tapo menininko Algirdo Kriščiūno nutapytu 25-ojo festivalio simboliu.

Vilios garsūs atlikėjai

Jubiliejiniame festivalyje pasirodys ir jau kartą Klaipėdoje koncertavusi ir žiūrovų simpatijas užkariavusi viena garsiausių džiazo grupių Prancūzijoje „Electro Deluxe“.

Festivalio svečiai turės galimybę išvysti vieną ryškiausių šių metų perlų – šešių „Grammy“ apdovanojimų laureatą, buvusį legendinės JAV grupės „Earth, Wind & Fire“ narį, gitaros virtuozą Alą McKay su grupe.

Lengvo džiazo gerbėjus džiugins vokalistė Laura Marti ir „Jazz in Kiev Band“ kolektyvas, subtilusis trio „Shalosh“ iš Izraeilio, improvizatoriai „Alexey Petuchov Trio“ ir Gregory Boydas.

Bosinės gitaros mėgėjų laukia įspūdingos akimirkos – į sceną pakils laukiamiausias pasaulio festivalių svečias, džiazo muzikos revoliucionierius Wojtekas Pilichowskis iš Lenkijos.

Visi koncertai – nemokami

Danės upėje vyks jau ketvirtasis „džiazuojančių“ jachtų paradas. Čia jos atplauks po „Klaipėda Jazz“ čempionato.

Per dvidešimt penkerius metus per Pilies džiazo festivalius buvo surengta keli šimtai koncertų. Ir visi jie – nemokami. Beveik tris ketvirtadalius festivaliui reikalingų pinigų skiria privatūs rėmėjai, beveik ketvirtadalį – Klaipėdos miesto savivaldybė.

Teigiama, kad kasmet į festivalį suvažiuoja apie 30 tūkst. žiūrovų iš Lietuvos ir užsienio.

Ne tiktai klaipėdiečiai, bet ir miesto svečiai jau žino, kad Pilies džiazo festivalio šūkis – gera muzika geriems žmonėms.

O kad viskas vyktų sklandžiai, stengiasi beveik pusšimtis savanorių.

Klaipėdos pilies džiazo festivalis. Birželio 7, 8 d. 18 val. Kruizinių laivų terminalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.