Fortepijono žvaigždės lenksis nepaprastai moteriai

Šiandien Filharmonijos didžioji salė nušvis visomis šviesomis – 79-ąjį Filharmonijos sezoną čia iškilmingai pradės VI Vilniaus fortepijono festivalis.

 C.Schumann ir M.Rubackytė.
 C.Schumann ir M.Rubackytė.
 C.Schumann. F. von Lenbacho pastelė, 1878 m.<br> Wikipedia nuotr.
 C.Schumann. F. von Lenbacho pastelė, 1878 m.<br> Wikipedia nuotr.
M.Rubackytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
M.Rubackytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Nov 23, 2019, 9:55 AM, atnaujinta Nov 23, 2019, 10:51 AM

Vilniaus fortepijono festivalio atidarymo programa „Namų pašventinimas“ simboliškai pradės naują Filharmonijos salės gyvavimo etapą.

Šįvakar šventiniame koncerte su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru pasirodys festivalio įkvėpėja, sumanytoja ir meno vadovė pianistė Mūza Rubackytė bei italų dirigentas Renato Balsadonna.

Menininkų tandemas šia proga parinko išskirtinę programą. Joje skambės Ludwigo van Beethoveno uvertiūra „Namų pašventinimas“ („Die Weihe des Hauses“), monumentali Roberto Schumanno Ketvirtoji simfonija ir Johanneso Brahmso Pirmasis fortepijoninis koncertas.

Pastarasis kūrinys programoje atsirado neatsitiktinai – jį baigdama tuometinę Vilniaus konservatoriją skambino M.Rubackytės mama, neseniai anapilin išėjusi pianistė ir pedagogė Taisa Teresė Gomolickaitė-Rubackienė. Jai, savo tetai Irenai Gomolickaitei ir močiutei Marijai Gomolickienei – trims savo gyvenimo moterims, įkvėpusioms meilę muzikai, renginio sumanytoja skiria šių metų festivalį.

Jo metu bus pristatytas ką tik išleistas vienas asmeniškiausių M.Rubackytės albumų „Melancolia“: šviesaus liūdesio kupinos jo melodijos palydėjo pianistės mamą į paskutinę kelionę.

M.Rubackytės rengiamas festivalis šiemet yra šeštasis, tačiau mini dešimtmetį, nes vyksta kas dvejus metus. Jame jau pasirodė 53 pianistai ir 11 dirigentų iš 26 pasaulio šalių, surengti 37 koncertai.

Kelias nutiesiamas einant

Tai vienas konceptualiausių klasikinės muzikos renginių. Kasmet jis turi savo temą, kuri ataidi ir vėlesnių festivalių programose. Tarkime, buvo minimos Ferenco Liszto, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Krzysztofo Pendereckio sukaktys, pristatytos talentingos pianistės moterys, fortepijoniniai duetai, kūrybos pakeleiviai.

„Bus ir šiemet pakeleivių, moterų. Neatėjome iš niekur. Festivalio temos randasi iš gyvenimo ir susitikimų, o kelias nutiesiamas einant, kaip sakė Antonio Machado. Šiandieną jis atvedė mus iki temos „Moters meilė ir gyvenimas“, – festivalio išvakarėse kalbėjo M.Rubackytė.

Genialūs vyrai neužtemdė

Minėta tema į festivalio paantraštę nužengė iš vokiečių romantiko Roberto Schumanno vokalinio ciklo pavadinimo. Šio kompozitoriaus įkvėpėja buvo žmona – viena iškiliausių moterų pianisčių ir muzikos kūrėjų Clara Schumann (1819–1896).

Šiemet pasaulis mini jos gimimo 200-ąsias metines. Duoklę šiai nepaprastai moteriai nutarė atiduoti ir Vilniaus fortepijono festivalis.

C.Schumann buvo pirmoji pasaulinės šlovės sulaukusi moteris pianistė, fortepijono superžvaigždė. Ji užaugino septynis vaikus, o po vyro mirties sugebėjo grįžti į sceną, paskutinį kartą koncertavo būdama 71-erių. Šių metų Vilniaus fortepijono festivalį vainikuos jos sukurtas Fortepijoninis koncertas.

Festivalis pagerbs ir C.Schumann įkvėpusius bei jos įkvėptus ir ją mylėjusius vyrus – R.Schumanną bei J.Brahmsą: jų kūriniai skambės visuose koncertuose. Pasak M.Rubackytės, klausytojai turės retą progą išgirsti tiek daug šių genialių romantikų kūrinių.

Muzikuos kelios kartos

Iki gruodžio 7 d. truksiančiame festivalyje meno vadovės profesorės M.Rubackytės kvietimu dalyvaus ryškūs kelių kartų pianistai, atstovaujantys fortepijono tradicijoms ir naujovėms: Lietuvos publikai gerai pažįstama gruzinų pianistė ir pedagogė Elisso Virsaladzė, vulkaniškoji vengrų megažvaigždė Janoszas Balazsas, vienas ryškiausių jaunųjų prancūzų pianistų Adamas Laloumas, konkursų nugalėtojai Nikita Mndojancas, Antonas Jaškinas, Theo Fouchenneret, pianistės bei kompozitorės C.Schumann kūrybos puoselėtoja Guoda Gedvilaitė.

Festivalyje numatytos 8 koncertinės programos. Žinoma, efektingiausi bus orkestriniai vakarai. Šventėje dalyvaus ne tik LNSO, bet ir Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno. Jo su choru „Jauna muzika“ parengta programa „Dixit Dominus“ bus skirta šviesiam renginio mecenato Sauliaus Karoso atminimui.

M.Rubackytė džiaugėsi, kad pagaliau pavyks įgyvendinti ir jos seną svajonę Vilniuje surengti prancūzų fortepijono muzikos meistriškumo kursus.

Jie vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje gruodžio 1 d., vedami garsaus pianisto, Nacionalinės Paryžiaus aukštosios muzikos ir šokio konservatorijos profesoriaus Deniso Pascalio. Pamokas galės stebėti visi.

VI Vilniaus fortepijono festivalis vyks lapkričio 23–gruodžio 7 d. Nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.