Premjera. Dar XX a. čekas sukūrė absurdo istoriją apie mirtiną užkrečiamąją ligą

Aktuali čekų rašytojo Karelo Čapeko pjesė atgims naujame Lietuvos rusų dramos teatro (LRDT) projekte. Joje keliamas klausimas: ar pandemija ir mirties baimė pažadins pasaulio galingųjų žmogiškumą?

Pirmą kartą teatrinio projekto repeticijos vyksta nuotoliniu būdu.<br>Teatro nuotr.
Pirmą kartą teatrinio projekto repeticijos vyksta nuotoliniu būdu.<br>Teatro nuotr.
LRDT direktorė O. Polevikova (kairėje) teatro vyr.režisierės postą pasiūlė L. Surkovai.<br> D.Matvejevo nuotr.
LRDT direktorė O. Polevikova (kairėje) teatro vyr.režisierės postą pasiūlė L. Surkovai.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2020, 1:10 PM

Fantastinę „Baltąją ligą“ vienas žymiausių visų laikų čekų rašytojų K.Čapekas parašė prieš pat Antrąjį pasaulinį karą ir ankstyvą savo mirtį nuo pneumonijos.

Gegužės 5 d. 18 val. 30 min. LRDT „YouTube“ kanalu žiūrovai turės galimybę pamatyti pjesės „Baltoji liga“ skaitymo internete premjerą. Neįprastą teatrinį projektą, vyksiantį tik virtualioje erdvėje, sukūrė režisierė Lera Surkova su tuzinu puikių LRDT aktorių.

1937 m. sukurta pjesė iš esmės yra humanistinis kūrinys, kalbantis apie tai, kaip karinės ambicijos gali tapti sutelkta kova su žmoniją naikinančia nežinoma liga europinio karo akivaizdoje. Pjesėje puikiai atsiskleidžia autoriaus pranašiška įžvalga, siurrealistinis humoras ir aštri socialinė kritika.

„Baltosios ligos“ skaitymas internete primena eksperimentinį teatro ir kino derinį – dvylika aktorių ne scenoje, o nuotolinio bendravimo platformoje vaidina spalvingus personažus. Jie tarsi patys sau yra režisieriai, operatoriai ir šviesų dailininkai.

Tai bus absurdo istorija apie greitai plintančią mirtiną užkrečiamąją ligą ir įvairių visuomenės atstovų – skirtingų kartų piliečių, medikų, politikų, aukščiausio rango karininkų – reakciją į ją, vaidinant be tragizmo, su užkrečiamu humoru, šėliojant ir improvizuojant.

Patyrusi režisierė sakė pirmą kartą repetuojanti su aktoriais nuotolinio ryšio formatu – tai vienintelis įmanomas spektaklio variantas karantino sąlygomis.

„Savo spektakliu mes tiesiogiai prasiskverbiame į asmeninę žiūrovo erdvę – tampame jo artimiausios aplinkos dalimi, įtraukiame jį į kūrybinį darbą. Svarbiausia šiame vyksme – neprarasti publikos susidomėjimo. Kaip tai padaryti, atrandame tik darbo eigoje“, – sakė L.Surkova. 

„Skaitome ir remarkas, kad tekstas taptų suprantamas jo neskaičiusiems žiūrovams, nes norime užfiksuoti šį ypatingą laiką būtent skaitymu tokiu formatu. Viskas neįprasta – ir aktoriams, ir žiūrovams, ir man. Svarbiausia karantino metu nesustoti, dirbti, todėl labai džiaugiuosi, kad daugelis dabar pasirengę tai daryti kartu.

Šią pjesę pasirinkau dėl jos neįtikėtino aktualumo, nors ji parašyta beveik prieš šimtą metų. K. Čapeko fantazija tapo tikrove, ir skaityti, klausyti šiandien šį įstabų tekstą labai patrauklu!“ – pasakojo režisierė.

Pjesės „Baltoji liga“ skaityme dalyvauja LRDT aktoriai Aleksandr Agarkov, Artur Svorobovič, Vidmantas Fialkauskas, Vera Stasenia, Larisa Popova, Jurij Ščuckij, Jekaterina Makarova, Jevgenija Karpikova, Artur Aleksejev, Maksim Tuchvatulin, Aleksandr Kanajev, Vladimir Serov. Videoįrašas ir montažas – Dariaus Budrio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.