Naujosios muzikos renginių serija „Kontaktas“ – reakcija į skaudžią realybę

Jau kurį laiką esame įpratę laikytis atstumo: tai mums teikia fizinį saugumą. Ir tuo pat metu verčia ilgėtis bendrumo jausmo, ryšio, kontakto. Kaip atsakas į šiandienos realybę, gruodžio 11 d. startuoja naujosios ir eksperimentinės muzikos renginių serija „Kontaktas“, megsianti ryšį tarp kūrėjo, atlikėjo ir žiūrovo.

 M.Finkelštein.<br> LR archyvo nuotr.
 M.Finkelštein.<br> LR archyvo nuotr.
 Renginių serijos „Kontaktas“ logotipas.
 Renginių serijos „Kontaktas“ logotipas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2020, 3:50 PM

„Kontaktas“– tęstinis ciklas, jo koncertai skambės ištisus metus. Tai provokuojančiai naujajai muzikai skirta platforma, kurioje reikšis ryškūs ir veržlūs šiandienos kompozitoriai ir atlikėjai, bus skatinamas jų bendradarbiavimas, eksperimentai, kūrybos nuostatų apmąstymai. Tačiau svarbiausia bus – ieškoti ir iš naujo atrasti kontaktą: pirmiausia – abipusį, o šį užmezgus, kurti ryšį ir su klausytoju.

Kompozitoriaus-atlikėjo-klausytojo grandinės tvirtumas lemia, ar kompozitoriaus žinutė pasieks klausytoją ir tuo pačiu – ar klausytojas išgirs tai, ką savo muzika nori pasakyti kūrėjas. Tačiau tarp jų stovi tarpininkas – atlikėjas.

Neveltui sakoma, kad visuma stipri tiek, kiek stipri vidurinioji grandis. Šioje grandinėje toji „vidurinioji grandis“ yra atlikėjas. Ar ir kaip jis supranta kūrėjo mintį? Ar ir kaip šią mintį jis perduoda klausytojui? Kita vertus, ne mažiau svarbūs ir kompozitoriaus gebėjimas perteikti idėją bei klausytojo atvirumas patirčiai.

Daug kintamųjų šioje grandinės lygtyje, tačiau kontaktas – noras bendra(darbia)uti, polinkis kurti ryšį, atvirumas – viską stipriai keičia. Naujos sąveikos kuria šviežiai skambančius eksperimentus, o jų vienijamų kūrėjų ir atlikėjų ryšys virsta sproginėjančia sinergija. Ir klausytojo grandis šiame procese ne mažiau svarbi: šalia naujų raiškos formų kūrėjai ir atlikėjai ieško naujų prieigų prie klausytojo.

Pirmieji „Kontakto“ renginiai įvyks jau gruodį. Pianistė Marta Finkelštein atliks kompozitorių Justinos Repečkaitės, Jono Jurkūno, Martyno Bialobžeskio, Gintaro Sodeikos kūrinių išplėstam fortepijonui premjeras. Grandinė tarp kūrėjų, atlikėjos ir klausytojų susijungs gruodžio 11 d. 20 val.

Antrasis KONTAKTAS įvyks tarp švenčių. Gruodžio 28 d. 20 val. Andrius Rekašius (perkusija) atliks Andriaus Maslekovo, Kristupo Bubnelio, Linos Posėčnaitės, Dominyko Digimo kūrinių mažajam būgneliui, perkusijai ir elektronikai premjeras.

Koncertai „88+“ ir „SNAREz“ – kūrėjų ir atlikėjų bendro darbo rezultatas, kurio galutinei versijai trūksta tik ryšio su klausytojais. Būdami atskirai, ieškokime kontakto bendrose patirtyse! Koncertai bus transliuojami tiesiogiai iš „Mama studios“.

KONTAKTUI užsimegzti padeda: „MAMA Studios“, šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, Lietuvos kompozitorių sąjunga, LRT Klasika.

PROGRAMA

MAMA studios (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)

Gruodžio 11 d. 20 val.

88+

Atl. Marta Finkelštein

Programoje J. Repečkaitės, J. Jurkūno, M. Bialobžeskio, G. Sodeikos kūrinių išplėstam fortepijonui premjeros.

Gruodžio 28 d. 20 val.

SNAREz

Atl. Andrius Rekašius

Programoje A. Maslekovo, K. Bubnelio, L. Posėčnaitės, D. Digimo kūrinių mažajam būgneliui, perkusijai ir elektronikai premjeros

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?