Ambicingai ir veržliai: elektronikos ir džiazo eksperimentai „Vilnius Mama Jazz“ scenoje

Gegužės 28-ąją Rusų dramos teatre vakarinį festivalio „Vilnius Mama Jazz“ koncertą energingai pradės ansamblis „Castor Stetson“, vadovaujamas Deimanto Balio. Penktus metus gyvuojantis draugų sambūris su šiuolaikinio fusion naujovių persunkta muzika rado savo nišą scenoje. Pasirodė ir debiutinis albumas „Captured Music“, kuris užfiksavo pirmą svarbų etapą grupės kūrybiniame kelyje.

Festivalyje „Vilnius Mama Jazz“ koncertuos ansamblis „Castor Stetson“, vadovaujamas D.Balio.
Festivalyje „Vilnius Mama Jazz“ koncertuos ansamblis „Castor Stetson“, vadovaujamas D.Balio.
Festivalio „Vilnius Mama Jazz“ klausytojai išgirs išskirtinį duetą – būgnininką M.Aleksą ir multiinstrumentininką P.Kilbauską.
Festivalio „Vilnius Mama Jazz“ klausytojai išgirs išskirtinį duetą – būgnininką M.Aleksą ir multiinstrumentininką P.Kilbauską.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-15 09:28

Tą patį vakarą festivalio lankytojai turės progos išvysti bei išgirsti išskirtinį duetą – užsienio žvaigždžių graibstomą būgnininką Marijų Aleksą ir ypač lakios garsinės fantazijos multiinstrumentininką Paulių Kilbauską. 

„Vilnius Mama Jazz“ klausytojams suteikiama išskirtinė galimybė išgirsti Marijų ir Paulių vienoje scenoje. Apie tai, kas laukia klausytojų gegužės 28-ąją, duetas pernelyg neatvirauja ir siekia tai išlaikyti paslaptyje.

Pasak užuominomis kalbančių muzikantų, tai bus tarsi jųdviejų individualių kūrybinių kelių susiliejimas į vieną organišką džiazo ir elektronikos srautą“, – taip apie dueto pasirodymą pasakojo festivalio organizatorė Judita Bartoševičienė.

1999 m. vos trylikos sulaukęs M.Aleksa debiutavo scenoje. Tai nebuvo tik vienkartinis gabaus jaunuolio blyksnis. Muzikantas greitai tapo ryškiausiu savo kartos būgnininku, gebėjusiu groti įvairių žanrų džiazą.

Tačiau tik šis žanras nebuvo vienintelis įkvėpimo šaltinis M.Aleksos kūrybiniame kelyje. Jam įtakos turėjo rokas, įvairios elektroninės muzikos atmainos, hip hopas ir kiti stiliai. 

Dar paauglystėje apsilankęs Londone, M.Aleksa liko sužavėtas tenykščio kunkuliuojančio kultūrinio gyvenimo. Supratęs, kad nori judėti pirmyn, o ne užmigti ant laurų, palikęs sočią ramybę Lietuvoje, pasuko į Londoną, kuriame praleido dešimtmetį.

Jis ne tik sugebėjo įsilieti į milžiniška konkurencija pasižyminčią Jungtinės Karalystės sostinės sceną, bet ir tapti ryškia jos dalimi. 2019 m. M.Aleksa buvo atrinktas į rinktinę džiazo grupę „NBLQ“ (New Band Leaders Quartet) atstovauti Anglijos jaunajai džiazo kartai viename garsiausių džiazo festivalių pasaulyje „Blue Note At Sea“.

Per pastaruosius 10 metų būgnininkas dalyvavo daugybėje koncertinių turnė, festivalių ir muzikinių įrašų, pasirodė daugiau nei 40-yje pasaulio šalių kartu su tokiomis džiazo muzikos žvaigždėmis kaip Keyonas Haroldas, China Mosesas, Dennisas Rollinsas, Anthony Josephas, Femi Temowo, Joe Armonas Jonesas, Ashley Henry, „Gilles Peterson’s All Star Band“, „Grammy“ laimėtojas Billas Laurance'as. Grojo ir su tarptautinėmis popmuzikos žvaigždėmis– „All Saints“, „Blue“, Maverickas Sabre ir Maysa Leak. 

M.Aleksa yra vienas intensyviausiai dirbančių Lietuvos kūrėjų. Jo kelis mėnesius trunkančios turnė ar įspūdingos įrašų sesijos prestižinėse studijose su tokiomis žvaigždėmis kaip Billas Laurance'as, Ashley Henry, Nubya Garcia, Native Dancer, Benas Marcas, Gwen & Tiana tiesiog stulbina ir kelia susižavėjimą.

Menininkui netrūksta ir savų idėjų. 2018 m. M.Aleksa išleido savo pirmąjį solinį muzikos albumą  „Maps“. Tai – puikus elektroninės šokių, pasaulio etninės muzikos, nu-jazz stilių derinys, alsuojantis pirmykšte būgnų energija, kurios apimtas klausytojas tarsi pasineria į transą.

Kūriniai iš šio albumo skambėjo „BBC1 Radio“, o vinilo plokštelė buvo parduodama Europos šalyse ir Australijoje. 

P.Kilbauskas – ne ką mažiau spalvinga ir įdomi asmenybė. Į Lietuvos muzikos sceną įsiveržęs kartu su kultine ir laiką pranokusia grupe „Empti“, iki pat šiol nepaliauja stebinti savo nekanoniniu požiūriu į elektroninę muziką. Kūrėjas nuolat nardo garsinėse paieškose, kurios tampa ypač subtiliais muzikiniais pasakojimais. 

Antai naujausiame savo darbe „Elements“ P.Kilbauskas tyrinėja tradicinio indoneziečių muzikos instrumento gamelano raišką. Šis albumas – tarytum muzikiniai memuarai, kuriuose ne žodžiais, bet garsais įamžinamas vienas jo gyvenimo tarpsnių – metai, kartu su šeima praleisti Balyje.

P.Kilbausko kūrybinis kraitis solidus tiek darbų kiekiu, tiek savo idėjų unikalumu. Jis yra vieno įdomiausių ir konceptualiausių su Lietuvos tautinėmis mažumomis susijusio muzikinio projekto „Bango Collective“ bendraautorių.

Be Pauliaus, šiame projekte dalyvauja Vilniaus romų taboro gyventojas Bango. Kultūrines ir socialines Vilniaus romų bendruomenės problemas „Bango Collective“ aktualizavo per delikatų garsinį P.Kilbausko pasaulį ir su niekuo nesupainiojamą Bango vokalą. 

Muzika P.Kilbausko gyvenime nepaprastai glaudžiai susijusi su vaizduojamuoju menu. Dailė, kinas, teatras ar net kompiuteriniai žaidimai – tai sritys, prie kurių yra prisilietęs šis puikus muzikantas.

Ryškiausiomis paletės spalvomis nutapyti performansai su dailininku Sigitu Staniūnu, gintarą, šviesą ir muziką sujungianti „Amberscope“ instaliacija, muzika Oskaro Koršunovo spektakliams, garso takeliai Igno Jonyno ir Emilio Vėlyvio filmams. Visa tai sutelpa į dinamišką ir įvairialypį Pauliaus gyvenimo aprašymą. 

Marijus ir Paulius yra tikras lobis Lietuvos muzikos padangėje. Tai seni bičiuliai, kurie kartu grojo grupėje „Dublicate“, kūrė filmo „Redirected“ garso takelį, o kartais tiesiog susibėga pajaminti studijoje.

Tai – muzikantai, kurie nebijo mesti kelio dėl takelio ir žengti dar nepramintais garsinių sodų takais, idant nuraškytų tik pačius saldžiausius vaisius.

Festivalio organizatorių rekomendacija: jei jums patinka labai ritmiškas, avangardinių sprendimų nevengiantis ir vizualus pasirodymas, šio koncerto dieną savo kalendoriuje turėtumėte pažymėti ryškiu raudonu apskritimu.
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.