„Banchetto musicale’ 21“: atskleis senosios muzikos gyvybingumą

Senosios muzikos festivalio „Banchetto musicale“ vienas prioritetų – muzikinis ugdymas ir perspektyvių menininkų skatinimas.

Vokalinis ansamblis „In campo aperto“ vaikams ir jų tėvams populiariai papasakos apie švč.Mergelės Marijos gyvenimą.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Vokalinis ansamblis „In campo aperto“ vaikams ir jų tėvams populiariai papasakos apie švč.Mergelės Marijos gyvenimą.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Vokalinis ansamblis „In campo aperto“ vaikams ir jų tėvams populiariai papasakos apie švč.Mergelės Marijos gyvenimą.
Vokalinis ansamblis „In campo aperto“ vaikams ir jų tėvams populiariai papasakos apie švč.Mergelės Marijos gyvenimą.
Festivalio metu vyks giedojimo dirbtuvės „Atgaivinant senąją muziką“ su B.Izbickiu iš Lenkijos.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Festivalio metu vyks giedojimo dirbtuvės „Atgaivinant senąją muziką“ su B.Izbickiu iš Lenkijos.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Lenkų ansamblis „Lúthien Consort“ dalysis muzikiniais įspūdžiais iš brolio Severino kelionės dienoraščio.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Lenkų ansamblis „Lúthien Consort“ dalysis muzikiniais įspūdžiais iš brolio Severino kelionės dienoraščio.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
 Rumunų klavesinininkė M.Móriczi „Banchetto musicale“ klausytojams pateiks tris momentines nuotraukas iš kelionės po Europą.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
 Rumunų klavesinininkė M.Móriczi „Banchetto musicale“ klausytojams pateiks tris momentines nuotraukas iš kelionės po Europą.<br> Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 11:17 AM

Šiųmetis, jau 31-asis, festivalis – ne išimtis: edukacinį renginį vaikams ir šeimoms pristatys ansamblis „In campo aperto“, per „Fringe Day“ internetu bus tranliuojami jaunųjų menininkų „Lúthien Consort“ (Lenkija) ir klavesinininkės Melindos Móriczi (Rumunija) koncertai. „Banchetto musicale“ metu taip pat vyks giedojimo dirbtuvės „Atgaivinant senąją muziką“.

Bendraus su vaikais ir jų tėvais 

Festivalyje „Banchetto musicale“ visuomet bent vienas renginys būna skirtas vaikams ir visai šeimai. Šiemet tokį edukacinį renginį, pavadintą „Mergelės Marijos giesmė“, parengė ansamblis „In campo aperto“ (Lietuva), į kurį susibūrusios senąją muziką užsienyje studijavusios profesionalės.

Koncerte skambėsianti muzika tarsi laiko mašina nukels į nepaprastai įdomią viduramžių epochą, o ansamblio narės populiariai papasakos apie švč. Mergelės Marijos gyvenimą, kupiną meilės ir išminties. 

Kodėl Marija laikoma Dievo Motina? Kodėl jai buvo statomos didingiausios katedros, kuriami gražiausi muzikos kūriniai, o dailininkai ir šiandien tapo nuostabiausius Marijos paveikslus? Ar tikrai Marijos paveikslai yra stebuklingi ir kodėl žmonės nukeliauja tūkstančius kilometrų į šventas Marijos vietas ir jai meldžiasi?

Atsakymus į šiuos klausimus klausytojai išgirs rugsėjo 18 d. Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje per muzikinę pasaką, paremtą Biblijos pasakojimais.

Vokalinius bei instrumentinius kūrinius atliks Indrė Kučinskaitė (išilginės fleitos, kornetas) ir vokalinis ansamblis „In campo aperto“ (Beatričė Baltrušaitytė, Viktorija Silenkovaitė, Roberta Daugėlaitė, Emilė Ribokaitė, Milda Vitkutė).

Programoje skambės viduramžių muzikos kūriniai – grigališkasis choralas, kūriniai švč.Mergelės Marijos iškilmėms, daugiabalsė viduramžių muzika iš „Santa María la Real de Las Huelgas“ ir Montserato vienuolynų Ispanijoje.

Vokalinis ansamblis „In campo aperto“ įkurtas 2013 m. V.Silenkovaitės ir B.Baltrušaitytės iniciatyva. Ansamblio repertuare – grigališkojo choralo giesmės, viduramžių polifoninė muzika ir šiuolaikinių kompozitorių kūriniai.

Jis nuolat tobulinasi atlikdamas viduramžių muziką – dalyvauja Jaano Eiko Tulve’s (Estija) ir Dominique’o Vellard‘o (Prancūzija) meistriškumo kursuose, rengia edukacines ir koncertines programas, dalyvauja sakralinės ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje ir svetur.

Akiratyje – nauji veidai ir vardai

Dar viena „Banchetto musicale“ iniciatyva rengiant pamainą patyrusiems muzikantams – festivalio „Fringe Day“, jaunųjų senosios muzikos atlikėjų, dalyvavusių virtualioje atrankoje, koncertai.

Pirmą kartą „Fringe Day“ surengta pernai. Dviem ansambliams ar solistams, parengusiems programą pernykšte festivalio tema „Gyvenimas ir mirtis“, buvo pažadėta galimybė pasirodyti festivalio publikai. Pandemija gyvo pasirodymo galimybes apribojo, tad koncertai buvo transliuojami internetu.

„Kai kurie Europos festivaliai suteikia galimybę pasirodyti jauniems atlikėjams. Nutarėme ir mes pritaikyti šią praktiką. Paskelbėme apie tai internete, tie, kurie susidomėjo, atsiuntė savo pasiūlymus. 

Turėjome ir savo reikalavimų – kad kūriniai būtų susiję su festivalio tema ir… jokių senovinių kostiumų. Kartais mėgstama senąją muziką susieti su istoriniais kostiumais, bet juk muzikantai, atliekantys Haydną, Mozartą ar Schubertą, nedėvi perukų! 

Kai pasibaigs karantinai, atlikėjus kviesime gyvai, o ne pristatinėsime nuotoliniu būdu“, – pažadėjo festivalio meno vadovas Darius Stabinskas.

Šiemet į „Fringe Day“ atrinktos dvi labiausiai įtikinusios programos iš Lenkijos ir Rumunijos: „Lúthien Consort“ muzikiniai įspūdžiai iš brolio Severino kelionės dienoraščio
„Corona Virginis Mariae“, įrašyta Poznanės švč.Kristaus Kraujo šventovėje, ir klavesinininkės M.Móriczi trys momentinės nuotraukos iš kelionės po Europą „Nuo antgamtinių iki saldžių kvepalų“, įrašyta Klužo nacionalinėje Gheorghe Dima muzikos akademijoje (Rumunija).

Pastarajame koncerte skambės Johanno Sebastiano Bacho, François Couperino ir Franzo Josepho Haydno kūriniai.

Laikantis praėjusių metų tradicijos, šiemet „Fringe Day“ vyks internetu – koncertai bus transliuojami per festivalio „Banchetto musicale“ „Facebook“ puslapį ir „YouTube“ kanalą rugsėjo 18 d. 18 val. 

Remsis rašytine ir gyvąja tradicija

Jau ne pirmą kartą į „Banchetto musicale“ darbotvarkę įtrauktos ir giedojimo dirbtuvės. Šiemet jos pavadintos „Atgaivinant senąją muziką“, pratyboms vadovaus Bartoszas Izbickis iš Lenkijos. 

Pasak specialistų, du reiškiniai liudija apie praeities muziką. Pirmasis – muzikinė notacija (ženklų, vartojamų muzikai užrašyti, sistema; muzikos užrašymas), dažniausiai laikoma autentiškiausiu šaltiniu, ypač turint mintyje senesnes formas.

Antrasis liudytojas – gyvoji tradicija. Sakralinės muzikos srityje tai – giedojimas bažnyčiose ir muzikos išsaugojimas per žodinę tradiciją, dažniausiai kaimuose. 

„Banchetto musicale“ seminare bus siekiama atskleisti senosios muzikos gyvybingumą jungiant ir notaciją, ir gyvosios tradicijos elementus.

„Dirbtuvių metu senoji muzika bus atliekama tiek iš originalios notacijos, tiek iš šiuolaikinių transkripcijų, naudojantis įrankiais, turimais iš giedojimo studijų. Taip tikimės ištikimybę šaltiniams sujungti su tradicinių giesmių gyvybingumu.

Remdamiesi gyvąja tradicija, tyrinėsime Lenkijoje ir Lietuvoje vis dar giedamas švč.Mergelės Marijos valandas (Officium Parvum de BMV), taip pat populiarias giesmes Marijai. 

Iš „senosios muzikos“ repertuaro nagrinėsime Diomedo Cato polifonines giesmes, taip pat įvairius kūrinius, susijusius su Vilniumi, pažvelgsime ir į Žygimanto Liauksmino darbus“, – apie giedojimo dirbtuvių programą pasakojo jų vadovas B.Izbickis.

Šiuos meistriškumo kursus, vyksiančius rugsėjo 23–26 d. Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios patalpose, vainikuos koncertas „Bogurodzica“ (Dievo Motina), kuriame skambės XVII a. giesmės Marijai, parinktos ir iš spausdintų šaltinių, ir iš gyvosios tradicijos. Šis koncertas bus šių metų festivalio baigiamasis renginys.

Festivalį rengia viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale“ ir Všį „Vilniaus festivaliai“.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Festivalio rengėjų inf.

FESTIVALIO KALENDORIUS

Rugsėjo 18 d. 15 val. Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje Vilniuje.

„Mergelės Marijos giesmė“. Edukacinis renginys vaikams ir visai šeimai.

Ansamblis „In campo aperto“ (Lietuva): Viktorija Silenkovaitė, Beatričė Baltrušaitytė (meno vadovė), Roberta Daugėlaitė, Emilė Ribokaitė, Milda Vitkutė, Indrė Kučinskaitė (išilginės fleitos ir kornetas).

* * *

Rugsėjo 18 d. 18 val. transliacijos internetu. Festivalio „Fringe Day“. Jaunųjų senosios muzikos atlikėjų ansamblių iš ES šalių, dalyvavusių virtualioje atrankoje, koncertai. 

Festivalio „Banchetto musicale“ „Facebook“ puslapis ir „YouTube“ kanalas.

„Corona Virginis Mariae“. Muzikiniai įspūdžiai iš brolio Severino kelionės dienoraščio.
„Lúthien Consort“ (Lenkija): Antonina Weber – viola da gamba, Monika Horodek – vokalas, fleitos, Jan Billert – klavesinas, vokalas, Jan Kiernicki – liutnia, vokalas.

Įrašyta Poznanės švč.Kristaus Kraujo šventovėje (Lenkija).

„Nuo antgamtinių iki saldžių kvapų“. Trys momentinės nuotraukos iš kelionės po Europą (J.S.Bacho, F.Couperino ir F.J.Haydno kūriniai).

Melinda Móriczi – klavesinas (Rumunija).

Įrašyta Klužo nacionalinėje Gheorghe Dima muzikos akademijoje (Rumunija).

* * *

Rugsėjo 19 d. 18 val. 30 min. Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje Vilniuje.

„Clavis coeli“. Mišios iš XVII–XVIII a. Gardino ir Vilniaus bernardinų giesmynų.  

„GŠ Ansamblis“ (Lietuva): Gabija Adamonytė, Milda Adamonytė, Indrė Jurgelevičiūtė, 
Tautvydas Mažeika, Laurynas Adamonis, Antanas Pundzius.

* * *

Rugsėjo 22 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje Vilniuje.

„Oratio Dominica“. Kiprijonas Bazilikas ir evangeliškosios himnodijos keliai.
Projekto vadovas ir dirigentas Bartosz Izbicki.

Ansamblis „Jerycho“ (Lenkija), „GŠ Ansamblis“ (Lietuva) ir ansamblis „Morgaine“ (Vokietija / Lietuva / Lenkija).

* * *

Rugsėjo 24 d. 18 val. Valdovų rūmuose Vilniuje.

„Maris stella“. Viduramžių giesmės švč. Mergelei Marijai.

Ansamblis „Candens Lilium“ (Vokietija): Sabine Lutzenberger – balsas, Norbert Rodenkirchen – viduramžių fleitos, gotikinė arfa.

* * *

Rugsėjo 26 d. 19 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje Vilniuje.

„Bogurodzica“. Pamaldumo giesmės Dievo Gimdytojai XVI–XVII a. Lietuvoje ir Lenkijoje.

Ansamblis „Jerycho“, vadovas Bartosz Izbicki (Lenkija) ir giedojimo kursų dalyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.