Šv. Cecilijos festivalis programą grindžia tikromis vertybėmis

Drąsa, kūrybiškumas, intuicija – tai šiųmečio vaikams ir jaunimui skirto Šv.Cecilijos senosios muzikos festivalio vertybių tiesė. Vienuoliktą kartą Valdovų rūmuose rengiamo festivalio sumanytojai dalyvius pasitinka kruopščiai parinktu edukaciniu turiniu. Jį ruošia užsienio ir Lietuvos muzikos profesionalai, tarp kurių – ne tik pasaulyje pripažinti atlikėjai, bet ir gabūs mokytojai. Juos vertina prestižinės aukštosios muzikos mokyklos, meistriškumo kursų rengėjai, iš anksto pasiruošę mokinių antplūdžiui.

Muzikos mokyklų mokiniai per Šv.Cecilijos festivalį surengs koncertą.
Muzikos mokyklų mokiniai per Šv.Cecilijos festivalį surengs koncertą.
Dainininkė E.Ribokaitė.
Dainininkė E.Ribokaitė.
Šv.Cecilijos festivalio muzikos studijoje.
Šv.Cecilijos festivalio muzikos studijoje.
Šv.Cecilijos festivalio muzikos studijoje.
Šv.Cecilijos festivalio muzikos studijoje.
C.A.Raurich groja senuoju instrumentu organetu.
C.A.Raurich groja senuoju instrumentu organetu.
Viena Šv.Cecilijos senosios muzikos festivalio rengėjų B.Baltrušaitytė.<br>V.Abramausko nuotr.
Viena Šv.Cecilijos senosios muzikos festivalio rengėjų B.Baltrušaitytė.<br>V.Abramausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Aleksandra Pister

Nov 19, 2021, 12:44 PM

Tokį vyksmą stebi Šv.Cecilijos festivalis: paskelbus festivalio programą, į vaikams ir jaunimui skirtus renginius veržiasi net muzikos profesionalai.

Lapkričio 20–gruodžio 11 dienomis sostinėje vyksiančiuose edukaciniuose renginiuose kūrybiškumą lavins ištikimi bei nauji festivalio dalyviai.   

„Muzika visuomet pirmiausia siejasi su meile, gerumu, tikromis vertybėmis. Todėl galvodama apie naują festivalio programą stengiuosi, kad jame dalyvautų šias vertybes suprantantys kursų mokytojai.

Mokytojo darbas yra atskiras menas, tam reikia kantrybės, empatijos ir didelės širdies. Vaikai ir jaunimas šiuo atveju yra geriausi vertintojai. Jie jaučia atlikėjo ar mokytojo nuoširdumą, čia jų neapgausi“, – sakė renginių programos sudarytoja, festivalio siela Beatričė Baltrušaitytė.

Rugsėjo 25-ąją festivalis prasidėjo muziejuje veikiančia Šv.Cecilijos muzikos studija, skirta mažiausiems dalyviams. Iki lapkričio pabaigos vos ketverių–šešerių metų atradėjai natas rašys žąsies plunksna.

Pažintinėse pratybose juos pasitiks muzikuojantis pelėdžiukas – atpažįstamas festivalio personažas ir rūmų juokdarys Stanislovas Stančikas, seniau pralinksmindavęs Žygimantą Senąjį, o šiandien – mažiausius smalsuolius.

Šiemet vaikams paruošta staigmena – naujas animacinis filmukas (idėjos ir scenarijaus autorė B.Baltrušaitytė, kompozitorius Vitalijus Neugasimovas, animacijos studija „Meinart“, garso režisierius Marius Matulevičius), pristatantis kunigaikščių laikų muziką. 

Apie drąsą ir pasitikėjimą lapkričio 20-ąją pasakos „GŠ ansamblio“ parengtas edukacinis koncertas vaikams ir visai šeimai „Šv.Jackus“ (ansamblio vadovė Gabija Adamonytė).

„Nesušukuotu“, gerkliniu būdu dainuojantys jaunieji muzikos profesionalai seks sakralią istoriją apie šv.Jackų. Šis pasakojimas atgis su šešėlių teatru (Stalo teatro režisierė ir aktorė Saulė Degutytė), pasitelkus žymių dailininkų paveikslus, graviūrų kopijas bei skambant amžių nugludintoms, viduramžių tradicijas siekiančioms krikščioniškosioms giesmėms. Pasakojimą kurti kartu bus pakviesti festivalio dalyviai.   

Žinių itin dosnūs bus lapkričio 25–26 d. meistriškumo kursai su prof. Dominique’u Vellard’u (Prancūzija) – vieno garsiausių senosios muzikos ansamblio „Gilles Binchois“ meno vadovu, žymiu pedagogu.

Ilgametis senosios muzikos akademijos Schola Cantorum Basiliensis profesorius meistriškumo kursus yra rengęs įvairiuose pasaulio žemynuose. Lietuvos jaunųjų profesionalų laukia unikali gyvo bendravimo ir mokymosi patirtis: D.Vellard’as dalysis ne tik iš lūpų į lūpas perduodamomis žiniomis, bet ir lavins muzikinę intuiciją.

Savo mokinius iš viso pasaulio jis ne sykį yra kvietęs kartu dainuoti koncertuose. Lapkričio 27-ąją vyks visiems atviras šių meistriškumo kursų dalyvių koncertas.  

Šiemet į festivalį vėl sugrįžta Cristina Alís Raurich (Ispanija, Šveicarija) – gyvas šv.Cecilijos portretas. Muzikos ir išorės grožiu klausytojus kerinti atlikėja groja senuoju instrumentu organetu. Būtent jis paveiksluose dažniausiai lydi šv.Ceciliją, visų muzikų globėją.

Valdovų rūmų muziejus neseniai įsigijo žinomo italų meistro Walterio Chinaglios pagamintą organeto kopiją. Kaip veikia šis instrumentas, iš patikimų lūpų sužinos bei patys išmėgins gruodžio 9–10 d. kursų dalyviai iš įvairių Lietuvos miestų.

Be kitų jiems paruoštų renginių, gruodžio 11 d. festivalį užbaigs koncertas „Ludus Danielis“. Jį parengs  meistriškumo kursų mokiniai, globojami moterišką energiją spinduliuojančių C.A.Raurich (organetas), Emilės Ribokaitės (vokalas), B.Baltrušaitytės (pasakojimas). 
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.